Το μοσχοκάρυδο, που είναι γνωστό στην Βοτανική και ως «Myristica fragrans», αποτελεί μέρος του καρπού ενός αειθαλούς δέντρου, που ευδοκιμεί στα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ινδονησία. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν σπόρο, του οποίου ο εσωτερικός πυρήνας είναι ουσιαστικά το μπαχαρικό που αποκαλείται μοσχοκάρυδο, ενώ από το εξωτερικό περίβλημα, προκύπτει ένα άλλο μπαχαρικό, το οποίο ονομάζεται, μασίς.
Η ιδιαίτερη γεύση του, το έχει καταστήσει ως ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά ,αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε γλυκά, όσο και σε αλμυρά πιάτα. Προστίθεται ως ενισχυτικό γεύσης σε σάλτσες, πίτες, γλυκά, ζυμαρικά, πιάτα κρεατικών, καθώς και ως αρωματικό σε λικέρ και ζεστά ροφήματα.
Το μοσχοκάρυδο έχει εκτιμηθεί εδώ και αιώνες, όχι μόνο ως ενισχυτικό γεύσης, αλλά και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Έχει την ικανότητα να καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους, να συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να προάγει τη συνολική υγεία του οργανισμού. Ωστόσο, η υπερβολική λήψη του αντενδείκνυται, καθώς η ψυχοδραστική ουσία που ονομάζεται μυριστικίνη και σχετίζεται με την μεσκαλίνη και την αμφεταμίνη, μπορεί να δημιουργήσει παραισθήσεις.
Διατροφικά στοιχεία
Μπορεί το μοσχοκάρυδο να είναι μπαχαρικό, ωστόσο η υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, φυτικές ίνες κ.α., το καθιστούν ως μια από τις τροφές που προάγουν έναν υγιή οργανισμό. Συγκεκριμένα, η σύσταση του μοσχοκάρυδου περιέχει:
Β- Καροτένιο
Σίδηρο
Κάλιο
Χαλκό
Mαγνήσιο
Μαγγάνιο
Φυτικές ίνες
Φλαβονοειδή
Βιταμίνη Β9
Βιταμίνη Β3
Βιταμίνη Β5
Βιταμίνη Α
Βιταμίνη Β
Βιταμίνη C
Αιθέριο έλαιο
Το αιθέριο έλαιο του μοσχοκάρυδου είναι άχρωμο, με έντονο άρωμα και πικάντικη γεύση. Λαμβάνεται από τον καρπό, μέσω της διαδικασίας της απόσταξης και χρησιμοποιείται από τις φαρμακοβιομηχανίες ολόκληρου του κόσμου, καθώς οι χημικές ενώσεις που περιέχονται στην σύσταση του διακρίνονται για τις αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, τονωτικές και διεγερτικές ιδιότητες τους. Παράλληλα, εφαρμόζεται και ως φυσικό αρωματικό σε αρτοσκευάσματα, σιρόπια, γλυκά και ποτά, ενώ είναι χρήσιμο και στην κοσμητολογία, αφού συχνά αποτελεί βασικό συστατικό σε οδοντόκρεμες, μάσκες προσώπου, σαπούνια κ.α.
Ιδιότητες
Το μοσχοκάρυδο έχει τις εξής φαρμακευτικές ιδιότητες:
Αναλγητικές
Τονωτικές
Αντιοξειδωτικές
Αντιεμετικές
Αντισηπτικές
Αντιρευματικές
Αντιφλεγμονώδεις
Διεγερτικές
Εμμηναγωγές
Καρδιοτονωτικές
Αποχρεμπτικές
Αφροδισιακές
Σπασμολυτικές
Οφέλη
Το μοσχοκάρυδο, όπως αναφέραμε, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές όχι μόνο ως καρύκευμα, αλλά και για τα αμέτρητα οφέλη που προσφέρει στην υγεία.
Πιο συγκεκριμένα:
Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς
Αρχαίοι πολιτισμοί, όπως ο Ελληνικός και ο Ρωμαϊκός, χρησιμοποιούσαν μοσχοκάρυδο προκειμένου να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου. Οι τονωτικές ιδιότητες του βοηθούν στην εξάλειψη της κούρασης και του στρες, ενώ είναι βασικό θεραπευτικό μέσο και για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Ταυτόχρονα, έχει αποδειχθεί, ότι ορισμένες χημικές ενώσεις που περιέχονται στην σύσταση του μοσχοκάρυδου, επιβραδύνουν την αποδόμηση του νευρικού συστήματος και των γνωστικών λειτουργιών, σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή τη νόσο του Alzheimer.
Στοματική υγιεινή
Όσον αφορά την υγεία του στόματος, το μοσχοκάρυδο θεωρήθηκε, στην παραδοσιακή ιατρική, ως ο βασιλιάς των φαρμάκων. Οι αντιβακτηριακές του ιδιότητες μπορούν να αντιμετωπίσουν δυσάρεστες καταστάσεις, όπως είναι η χαλίτωση, εξαλείφοντας αποτελεσματικά τα βακτήρια που την προκαλούν. Παράληλα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της υγείας των ούλων και των δοντιών. Εξαιτίας, λοιπόν, αυτών των δράσεων, το μοσχοκάρυδο αποτελεί κοινό συστατικό σε βιολογικές, κυρίως, οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα.
Αποτοξίνωση του ήπατος και των νεφρών
Η αποτοξίνωση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την υγεία του οργανισμού. Η κακή διατροφή, τα φάρμακα και πολλές φορές το άγχος, είναι μερικές από τις βασικές αιτίες δημιουργίας τοξινών στο σώμα και κυρίως στους νεφρούς και το ήπαρ. Οι τονωτικές ιδιότητες του συγκεκριμένου σπόρου, μπορούν να εξαλείψουν όλες αυτές τις τοξίνες. Επίσης, το μοσχοκάρυδο βοηθά στην πρόληψη και τη διάλυση των λίθων των νεφρών, αφού τα ενεργά συστατικά του απολυμαίνουν τα νεφρά και ενισχύουν την λειτουργία τους.
Κατά της αυπνίας
Εδώ και αιώνες το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε μαγνήσιο μειώνει την ένταση των νευρών και διεγείρει την απελευθέρωση σεροτονίνης. Η σεροτονίνη με τη σειρά της μετατρέπεται σε μελατονίνη (ενός επαγωγέα του ύπνου), η οποία βοηθά τον οργανισμό να ηρεμήσει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την αϋπνία. Στη δομή του μοσχοκάρυδου, περιέχονται επίσης και ναρκωτικές ουσίες (δεν έχουν αρνητικές επιδράσεις, εκτός και αν ληφθούν σε μεγάλες ποσότητες), που μπορούν να συμβάλλουν στην απελευθέρωση ορισμένων νευροδιαβιβαστών και να προκαλέσουν υπνηλία.
Άλλα οφέλη
Το μοσχοκάρυδο συμβάλλει επίσης και στα παρακάτω:
Υγιές δέρμα
Μειώνει τα επίπεδα της υψηλής αρτηριακής πίεσης
Ανακουφίζει από τον πόνο
Ενισχύει την διαδικασία της πέψης
Προωθεί ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα
Βοηθά στην καταπολέμηση του κρυολογήματος
Πως θα επιλέξετε και θα αποθηκεύσετε το μοσχοκάρυδο
Μπορείτε να προμηθευτείτε το μοσχοκάρυδο είτε σε σκόνη είτε ολόκληρο, από τα σούπερ μάρκετ ή τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Επιλέξτε ολόκληρο μοσχοκάρυδο, αφού σε σχέση με το τριμμένο, το άρωμα, η γεύση και οι ιδιότητες του διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Δοσολογία
Η συνιστώμενη δοσολογία μοσχοκάρυδου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας και της συνολικής υγείας του ατόμου που θα το καταναλώσει. Δεδομένου αφενός, ότι τα μέχρι στιγμής, επιστημονικά αποτελέσματα δεν επαρκούν για να προσδιοριστεί με ακρίβεια η κατάλληλη δόση και αφετέρου, ότι η λήψη βοτάνων δεν είναι πάντα ασφαλής, θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες που αναφέρουν οι ετικέτες των προϊόντων και να συμβουλεύεστε πάντοτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.
Παρενέργειες – Προφυλάξεις
Δεν υπάρχουν αναφορές για παρενέργειες ύστερα από κατανάλωση μοσχοκάρυδου, ωστόσο η υπερβολική δόση (μεγαλύτερη των 20 γραμμαρίων/ανά ημέρα) μπορεί να είναι τοξική και να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις, που περιλαμβάνουν ζάλη, ναυτία, εμετό, πόνο στο στομάχι, ακόμη και επιληπτικές κρίσεις ή παραισθήσεις. Επίσης, δεν συνιστάται σε εγκύους, καθώς είναι πιθανό να προκληθεί αποβολή ή γενετικές ανωμαλίες. Σχετικά με τον θηλασμό, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν, εάν η κατανάλωση του μοσχοκάρυδου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι ασφαλής ή όχι. Συνεπώς, θα ήταν συνετό να αποφευχθεί η λήψη του χωρίς την άδεια από γιατρό.
Πηγή
Post A Comment: