Το εξώφυλλο είναι απο τα πρώτα πράγματα που βλέπει κανείς πριν αγοράσει έναν δίσκο. Απο το artwork μπορείς να διακρίνεις το ύφος της μουσικής και τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο κάθε καλλιτέχνης, είτε σαρκαστικά, είτε ειρωνικά, είτε προκλητικά. Στην πουριτανική κοινωνία της δεκαετίας του '60 η λογοκρισία βασίλευε και έτσι έγινε η αρχή για την απαγόρευση εξώφυλλων που η κοινωνία δεν ήταν ακόμα έτοιμη να δεχθεί. Η λογοκρισία συνεχίστηκε για αρκετές δεκαετίες και έτσι πλέον μια απο τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν και εξακολουθούν πλέον να χρησιμοποιούν αρκετά συγκροτήματα για να δημιουργήσουν συζήτηση γύρω απο ένα νέο τους album είναι και η χρήση προκλητικών εξώφυλλων ως διαφημιστικό μέσο προώθησης της δουλειάς τους.


Το εξώφυλλο είναι απο τα πρώτα πράγματα που βλέπει κανείς πριν αγοράσει έναν δίσκο. Απο το artwork μπορείς να διακρίνεις το ύφος της μουσικής και τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο κάθε καλλιτέχνης, είτε σαρκαστικά, είτε ειρωνικά, είτε προκλητικά. Στην πουριτανική κοινωνία της δεκαετίας του '60 η λογοκρισία βασίλευε και έτσι έγινε η αρχή για την απαγόρευση εξώφυλλων που η κοινωνία δεν ήταν ακόμα έτοιμη να δεχθεί. Η λογοκρισία συνεχίστηκε για αρκετές δεκαετίες και έτσι πλέον μια απο τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν και εξακολουθούν πλέον να χρησιμοποιούν αρκετά συγκροτήματα για να δημιουργήσουν συζήτηση γύρω απο ένα νέο τους album είναι και η χρήση προκλητικών εξώφυλλων ως διαφημιστικό μέσο προώθησης της δουλειάς τους.

Παρακάτω θα δούμε κάποια απο αυτά.

 Στην Αριστερή φωτογραφία θα βλέπετε την αρχική εκδοχή του εξώφυλλου ενώ στην δεξιά την εναλλακτική.


Beatles- Yesterday And Today (1966)
Beatles - "Yesterday And Today" (1966)

Beatles- Yesterday And Today (1966)

Ας ξεκινήσουμε με ένα απο τα πιο γνωστά απαγορευμένα εξώφυλλα που είναι γνωστό και ως "Butcher Baby cover" (Κρεοπώλης Μωρών) που δεν είναι άλλο απο αυτό των Beatles για τον δίσκο τους "Yesterday And Today". Το αρχικό εξώφυλλο απεικόνιζε τα τέσσερα σκαθάρια ντυμένα κρεοπώληδες με κομμάτια του κρέατος και τα ακρωτηριασμένα μέρη από πλαστικές κούκλες μωρών. Ο John Lennon είχε αναφέρει οτι ήθελαν να κάνουν ένα διαφορετικό εξώφυλλο λόγω πλήξης και έτσι ο Paul McCartney επέμενε να χρησιμοποιήσουν την εν λόγω φωτογραφία ως ένα ειρωνικό σχόλιο για τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Το εξώφυλλο αντικαταστάθηκε πολύ σύντομα με μια κλασική φωτογραφία της μπάντας, ακυκλοφόρητη μέχρι τότε, μετά απο αντιδράσεις ραδιοφωνικών σταθμών που έλαβαν τα πρώτα προωθητικά δείγματα του δίσκου. Ο δίσκος με το πρωτότυπο εξώφυλλο είναι σπάνιος και ένας απο τους πιο συλλεκτικούς στον κόσμο.


Alice Cooper - "Love It To Death" (1971)

Για την φωτογράφηση του δίσκου "Love It To Death" ο Alice Cooper έκανε το γνωστό αστείο με το δάχτυλο και το φερμουάρ το οποίο με μια γρήγορη ματιά παραπέμπει σε ανδρικό γεννητικό όργανο. Όταν επανακυκλοφόρησε ο δίσκος, το εξώφυλλο ανατυπώθηκε και το δαχτυλάκι του Cooper  αφαιρέθηκε. 

David Bowie - "The Man Who Sold The World" (1970)

Στο αρχικό εξώφυλλο του David Bowie για τον δίσκο "The Man Who Sold The World" ο Bowie ποζάρει σε ανάκλιντρο με γυναικείο φόρεμα και γυναικεία στάση σώματος. Αυτό σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του μουσικού οτι είναι bisexual δημιούργησε αντιδράσεις στους Βρετανούς κι έτσι το εξώφυλλο αντικαταστάθηκε με ένα νέο. 

David Bowie - "Diamond Dogs" (1974)


 Το εξώφυλλο που χρησιμοποιήθηκε απο τον David Bowie για τον δίσκο του "Diamond Dogs" ζωγράφισε ο Βέλγος καλλιτέχνης Guy Peellaert και απεικονίζει τον Bowie μισό άνθρωπο και μισό σκύλο. Επειδή στο έργο αυτό ήταν ευδιάκριτα τα γεννητικά όργανα του υβριδίου, πολύ λίγα αντίτυπα της πρότυπης εκδοχής του δόθηκαν στην κυκλοφορία, κάνοντάς τον έναν απο τους πιο συλλεκτικούς δίσκους στον κόσμο, και ανατυπώθηκε με νέο εξώφυλλο με σβησμένα τα γεννητικά όργανα. 

John Lennon & Yoko Ono - "Unfinished Music No.1 : Two Virgins" (1968)


Το εξώφυλλο που το ζευγάρι Lennon και Ono ποζάρουν γυμνοί για τον δίσκο τους "Unfinished Music No.1 : Two Virgins", δημιούργησε πολλές αντιδράσεις και για να μπορέσει να πουληθεί μπήκε σε καφέ χάρτινο περιτύλιγμα.  

The Jimi Hendrix Experience - "Electric Ladyland" (1968)


Το εξώφυλλο για τον δίσκο των The Jimi Hendrix Experience,  "Electric Ladyland"  ο Hendrix το είχε φανταστεί εντελώς διαφορετικό. Είχε ζητήσει να φωτογραφηθεί το συγκρότημα μαζί με παιδιά κάτω απο ένα άγαλμα από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων στο Central Park. Η επιθυμία του Hendrix δεν εισακούστηκε και χρησιμοποιήθηκε ως εξώφυλλο μια φωτογραφία 19 χαλαρών γυμνών γυναικών σε μαύρο φόντο. Ο θρυλικός μουσικός εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και την αμηχανία με αυτό το εξώφυλλο, όπως άλλωστε είχε κάνει και με αυτό του "Axis: Bold As Love",  και το θεώρησε προσβλητικό. Ο δίσκος κυκλοφόρησε με το εξώφυλλο αυτό σε λίγα αντίτυπα στην Ευρώπη για να χρησιμοποιηθεί στην συνέχεια το εξώφυλλο με την θολή κόκκινη φωτογραφία του Hendrix που ο δίσκος είχε κυκλοφορήσει στην Αμερική.


Blind Faith - "Blind Faith" (1969)


Το νεαρό γυμνόστηθο έφηβο κορίτσι που εμφανίζεται στο εξώφυλλο του ομώνυμου και μοναδικού δίσκου των Blind Faith να κρατά ένα σιδερένιο αεροπλάνο, υπήρξε αντικείμενο πολλών αντιδράσεων και συζητήσεων αφού ορισμένοι αντιλήφθηκαν το αεροπλάνο ως φαλλικό σύμβολο. Η Αμερικανική δισκογραφική εταιρεία εξέδωσε ένα εναλλακτικό εξώφυλλο με μια φωτογραφία της μπάντας.


Scorpions - "In Trance" (1975)


Οι αντιδράσεις στην θέα του γυμνόστηθου δεν ήταν χαρακτηριστικό μόνο της δεκαετίας του '60 κι έτσι το 1975 στο εξώφυλλο των Scorpions , "In Trance" το εξώφυλλο 'διορθώθηκε' επειδή στην αρχική του μορφή μπορούσε κανείς διακρίνει ελάχιστα το στήθος της γυναίκας στην φωτογραφία.


Scorpions - "Virgin Killer" (1976)


Ακολούθησε την επόμενη χρονιά το εξώφυλλο του "Virgin Killer" που η φωτογραφία του έδειχνε ένα μικρό γυμνό κορίτσι πίσω από ένα θρυμματισμένο τζάμι, γεγονός που παρέπεμπε στον τίτλο του δίσκου.


Scorpions - "Taken By Force" (1978)


Όπως και τα δύο προηγούμενα άλμπουμ των Scorpions έτσι και το "Taken By Force" προκάλεσε διαμάχη με το εξώφυλλο του που και πάλι είχε ως αποτέλεσμα το έργο να αντικατασταθεί στις περισσότερες αγορές με ένα εναλλακτικό κάλυμμα χρησιμοποιώντας φωτογραφίες των μελών του συγκροτήματος.


Scorpions - "Loverdrive" (1979)


Στο εξώφυλλο του 6ου album των Scorpions απεικονίζεται ένας άνδρας και μια γυναίκα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, με ένα από τα στήθη της γυναίκας εκτεθειμένο και κολλημένο με το τεντωμένο χέρι του άνδρα σαν τσιχλόφουσκα.  Το οπισθόφυλλο απεικόνιζε το ίδιο ζευγάρι, αλλά κρατώντας μια φωτογραφία της μπάντας, και το αριστερό στήθος της γυναίκας να εκτίθενται πλήρως.


Roxy Music - "Country Life" (1974)


Η φωτογραφία του εξωφύλλου των Roxy Music για το "Country Life" θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, Ισπανία και Ολλανδία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σε μια νεότερη αμερικανική έκδοση, διαθέσιμη κατά τη διάρκεια των ετών 1975-80, στο εξώφυλλο να απεικονίζεται μόνο το φόντο της φωτογραφίας.


The Residents -"The Third Reich n Roll" (1976)


Πολλές αντιδράσεις δημιούργησε και το ντεμπούτο album των Αμερικανών The Residents, "The Third Reich n Roll" λόγω του εξωφύλλου του, αλλά και της θεματολογίας του (Μια παρωδία της ποπ μουσικής και των διαφημίσεων εκείνης της  χρονικής περιόδου). Η επικάλυψη της σβάστικας και του προσώπου του Χίτλερ στα διάφορα σκίτσα που τον δείχνουν να χορεύει, με διάφορα 'χαρτάκια' δεν έσωσε την κατάσταση.


Sex Pistols - "Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols" (1977)


Ο τίτλος του πρώτου και μοναδικού στούντιο album των Sex Pistols, "Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols" τα λέει όλα. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τους λόγους που έγινε επικάλυψη της επίμαχης λέξης.


Roger Waters -"The Pros And Cons Of Hitch Hiking" (1984)


Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Roger Waters, "The Pros And Cons Of Hitch Hiking" δημιούργησε αρκετές αντιδράσεις κυρίως απο φεμινιστικές ομάδες, λόγω τους εξωφύλλου του που απεικόνιζε την πρωταγωνίστρια σε sofτporn ταινίες Linzi Drew γυμνή. Παρόλο που αρχικά κυκλοφόρησε με το αρχικό εξώφυλλο, οι επόμενες εκδόσεις κυκλοφόρησαν με μια μαύρη λωρίδα να καλύπτουν στους γλουτούς της Drew.


Bon Jovi - "Slippery When Wet" (1986)


Ακριβώς πριν την κυκλοφορία του τρίτου δίσκου των Bon Jovi, "Slippery When Wet" το εξώφυλλο το οποίο θεωρήθηκε πρόστυχο επειδή απεικόνιζε μια γυναίκα με ένα βρεγμένο κίτρινο σκισμένο μπλουζάκι, αντικαταστάθηκε με αυτό που απεικονίζει μια μαύρη βρεγμένη σακούλα.


Mama Lion – "Preserve Wildlife" (1972)


Η Lynn Carey τραγουδίστρια των Mama Lion  παρουσιάζεται στο εξώφυλλο του "Preserve Wildlife" να θηλάζει ένα λιονταράκι, στην προσπάθειά της να δώσει ένα μήνυμα για την άγρια πανίδα. Το εξώφυλλο απαγορεύτηκε και θέλοντας η αρχηγός της μπάντας να διαμαρτυρηθεί για αυτό αντικατέστησε το εξώφυλλο σκεπάζοντας την σκηνή του θηλασμού με κάγκελα φυλακής.


Bow Wow Wow- "See Jungle! See Jungle! Go Join Your Gang Yeah! City All Over, Go Ape Crazy!" (1981)


Στο εξώφυλλο του "See Jungle! See Jungle! Go Join Your Gang Yeah! City All Over, Go Ape Crazy!" οι Bow Wow Wow αναπαριστούν τον πίνακα του Manet, "Dejeuner sur l’herbe" (Πρωινό στο γρασίδι) και η τότε 15χρονη Annabella Lwin φωτογραφίζεται γυμνή. Το εξώφυλλο προκάλεσε οργή και οδήγησε σε έρευνα από την Scotland Yard, που υποκινήθηκε από την μητέρα της Lwin και το album δεν εμφανίστηκε ποτέ στις στα δισκοπωλεία της Αμερικής παρά την εναλλακτική εκδοχή του εξωφύλλου που ακολούθησε.







'Lv' for bbr



 πηγή
bbr webzine & radio 
Τυραννόσαυρος

Τυραννόσαυρος

Tyrann;osayrow. Ενημερωτικο περιοδικό ποικίλης ύλης. Όλα όσα σε ενδιαφέρουν μαζεμένα σε ένα site.

Post A Comment: