Το Oumuamua δεν είναι διαστημόπλοιο, αλλά παραμένει μυστήριο
Ο πρώτος καταγεγραμμένος διαστρικός επισκέπτης στο ηλιακό μας σύστημα εξακολουθεί να προκαλεί πολλά ερωτήματα στους αστρονόμους...

Το μυστηριώδες ουράνιο σώμα Oumuamua κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν εξωγήινο διαστημόπλοιο, όμως πολλά ερωτήματα για τις ιδιότητές του παραμένουν αναπάντητα, όπως προκύπτει από νέα μελέτη 14 αστρονόμων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Το Oumuamua εντοπίστηκε στο ηλιακό σύστημα της Γης τον Οκτώβριο του 2017 και είναι ο πρώτος γνωστός διαστρικός επισκέπτης στην περιοχή μας. Παρέμεινε στο ηλιακό σύστημα για λίγες εβδομάδες και εξ αρχής κίνησε την περιέργεια λόγω του παράξενου σχήματος και της συμπεριφοράς του, που περιλάμβανε στοιχεία κομήτη και αστεροειδή.

Οι ιδιαιτερότητες του Oumuamua - που στην γλώσσα της Χαβάης σημαίνει «ανιχνευτής» - οδήγησαν ορισμένους επιστήμονες στην εικασία ότι πρόκειται για εξωγήινο εξερευνητικό σκάφος. Ωστόσο, οι 14 μελετητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό «Nature Astronomy», εκτιμούν ότι το αντικείμενο έχει αμιγώς φυσική προέλευση.

«Η υπόθεση περί εξωγήινου διαστημόπλοιου είναι διασκεδαστική ιδέα, όμως η ανάλυσή μας καταδεικνύει πως υπάρχει πληθώρα φυσικών φαινομένων που θα μπορούσε να εξηγήσει [τις ιδιότητες] του Oumuamua», δήλωσε ο Μάθιου Νάιτ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Παρά ταύτα, το Oumuamua παραμένει ένα μεγάλο αίνιγμα.

Κύρια πηγή προβληματισμού είναι η κίνηση του Oumuamua. Το σώμα φάνηκε να επιταχύνει κατά μήκος της τροχιάς του - φαινόμενο σύνηθες στους κομήτες - όμως οι αστρονόμοι δεν κατάφεραν να εντοπίσουν εκπομπές αερίων που συνήθως προκαλούν την αύξηση ταχύτητας.

Ένα ακόμα ερώτημα είναι η προέλευση του ουράνιου σώματος. Ένα ενδεχόμενο που εξετάζουν οι μελετητές είναι ότι το Oumuamua εκτοξεύτηκε από έναν γίγαντα αερίων, όπως ο πλανήτης Δίας, ο οποίος άλλωστε εικάζεται πως έχει δημιουργήσει το Νέφος του Ορτ στα εξώτερα σύνορα του ηλιακού συστήματος.

Όσον αφορά το σχήμα του, φαίνεται πως θυμίζει πούρο που περιστρέφεται παράξενα, εν πολλοίς σαν ένα μπουκάλι «ξαπλωμένο» στο έδαφος.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τίποτε
σαν το Oumuamua στο ηλιακό μας σύστημα, είναι πραγματικά ακόμα ένα μυστήριο», παραδέχτηκε ο κ. Νάιτ. Ωστόσο, υπογράμμισε, «προτίμησή μας είναι να επιμένουμε σε αναλογίες που γνωρίζουμε, εκτός κι αν βρούμε κάτι μοναδικό».

Το Oumuamua πάντως ενδέχεται να χάσει την μοναδικότητά του σύντομα. Οι 14 ερευνητές εκτιμούν πως την επόμενη δεκαετία, χάρη στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της ανθρωπότητας να παρακολουθεί το ηλιακό σύστημα, θα εντοπιστούν πολλοί ακόμα διαστρικοί «ταξιδιώτες».

Τυραννόσαυρος

Τυραννόσαυρος

Tyrann;osayrow. Ενημερωτικο περιοδικό ποικίλης ύλης. Όλα όσα σε ενδιαφέρουν μαζεμένα σε ένα site.

Post A Comment: