Πρωτοποριακά μαθήματα επιστήμης και τεχνολογίας από το ίδρυμα Vodafone «STEM Empowering Youth» από το ίδρυμα Vodafone και τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Science Communication.
Πρωτοποριακά μαθήματα επιστήμης και τεχνολογίας από το ίδρυμα Vodafone

«STEM Empowering Youth» από το ίδρυμα Vodafone και τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Science Communication. 

Καπέλο με ειδικά γυαλιά με αισθητήρα που ειδοποιεί τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης όταν υπάρχει μπροστά τους εμπόδιο κατασκεύασε ο 12χρονος Γιώργος Κοσμίδης από το 3ο Γυμνάσιο Ξάνθης στο πλαίσιο του Προγράμματος «STEM EmpoweringYouth». Πρόκειται για μια σειρά πρωτοποριακών μαθημάτων επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών που υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Science Communication. Όπως λέει ο Γιώργος: «Νομίζω πως το πιο ενδιαφέρον μάθημα στο STEM ήταν ο προγραμματισμός με το Arduino, επειδή ήταν κάτι τελείως πρωτόγνωρο για μένα και ήταν κάτι που ήθελα να το ανακαλύψω.»

Τα μαθήματα «STEM Empowering Youth ενθαρρύνουν τον πειραματικό σχεδιασμό και την κατασκευή καινοτόμων εφαρμογών για την επίλυση ζητημάτων της καθημερινότητας, όπως το ξυπνητήρι-αυτοκινητάκι που δημιούργησαν o Δημήτρης Μάνος , ο Χρήστος Τσαμπίκος-Καρταλίδης και ο Γιάννης, Καραγεωργίου , επίσης μαθητές γυμνασίων της Ξάνθης. Μόλις το ξυπνητήρι αρχίσει να χτυπάει φεύγει μακριά και σε αναγκάζει να το κυνηγήσεις για να το κλείσεις. Σύμφωνα με τον Γιάννη «το μάθημα STEM ήταν κάτι υπέροχο. Ήταν κάτι που δεν είχα ξανακάνει. Το ότι ζούμε στην Ξάνθη σημαίνει ότι δεν έχουμε τόσες ευκαιρίες όσες θα θέλαμε οπότε το STEM ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον.»

Ο πρώτος κύκλος των μαθημάτων STEM EmpoweringYouth ήταν διάρκειας οκτώ εβδομάδων. Σε αυτά συμμετείχαν δωρεάν συνολικά 190 μαθητές γυμνασίου από σχολεία των Δωδεκανήσων και της Δυτικής Θράκης. Η καθηγήτρια Φυσικής στο 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης, Μυρσίνη Σουγιουλτζή, περιγράφει τη ζέση με την οποία αγκάλιασαν τα παιδιά το πρόγραμμα: «Ενθουσιάστηκαν. Το μάθημα είναι 3ωρο και δεν μου ζήτησαν ούτε μία φορά διάλειμμα. Νομίζω ότι τους βοηθάει να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα που ουσιαστικά περιγράφουν τη φύση. Είναι η φυσική, είναι τα μαθηματικά, είναι οι κατασκευές που πρέπει να κάνουν και είναι ο προγραμματισμός που είναι κομμάτι της ζωής μας.»

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη υποστήριξης πρωτοβουλιών εκπαίδευσης σε περιοχές της χώρας με λιγότερες ευκαιρίες εξωσχολικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων το Ίδρυμα Vodafone επεκτείνει το πρόγραμμα STEM Empowering Youth και σε άλλες περιοχές την Περιφέρειας.  

Τυραννόσαυρος

Τυραννόσαυρος

Tyrann;osayrow. Ενημερωτικο περιοδικό ποικίλης ύλης. Όλα όσα σε ενδιαφέρουν μαζεμένα σε ένα site.

Post A Comment: