Η αλληλεγγύη μεταξύ των σκύλων. Τι αισθάνονται όταν υποφέρει το αφεντικό τους ή ένας άλλος σκύλος Η ενσυναίσθηση των σκυλιών είναι η ικανότητά τους να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα των άλλων σκύλων και να ανταποκρίνονται ανάλογα.

Η αλληλεγγύη μεταξύ των σκύλων. Τι αισθάνονται όταν υποφέρει το αφεντικό τους ή ένας άλλος σκύλος

Η ενσυναίσθηση των σκυλιών είναι η ικανότητά τους να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα των άλλων σκύλων και να ανταποκρίνονται ανάλογα.

Για παράδειγμα, σε μια αυλή με δυο κατοικίδια. Όταν το ένα σκυλί υποφέρει, το άλλο εκφράζει τη συμπαράστασή του. Όταν ένα σκυλί περνά κάποια δοκιμασία όπως το κούρεμα ή το καθάρισμα των νυχιών, το άλλο σκυλί συνήθως σπεύδει να παίξει μαζί του ή να το γλείψει για να το παρηγορήσει.

Η θετική επίδραση της ενσυναίσθησης είναι ότι γεννά την επιθυμία στο σκύλο, να παράσχει παρηγοριά και υποστήριξη στο φιλαράκι του, που υποφέρει.

Πολλές έρευνες έδειξαν ότι τα σκυλιά διαβάζουν και τα συναισθήματα των ανθρώπων, που τα φιλοξενούν και προσαρμόζουν την συμπεριφορά τους για να τους παρηγορήσουν, αν είναι στεναχωρημένοι.

Η αλληλεγγύη μεταξύ των σκύλων. Τι αισθάνονται όταν υποφέρει το αφεντικό τους ή ένας άλλος σκύλος

Η έρευνα για τη συναισθηματική αλληλεγγύη των σκυλιών

Μελέτη με επικεφαλής την Mylene Quervel-Chaumette στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ερευνών Messerli στη Βιέννη, έδειξε πως τα σκυλιά ερμηνεύουν και ανταποκρίνονται στα σημάδια άγχους και ανησυχίας των άλλων σκυλιών και ιδιαίτερα εκείνων με τα οποία είναι εξοικειωμένα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 16 ζευγάρια σκύλων από διάφορες ράτσες που είχαν ζήσει μαζί για τουλάχιστον ένα έτος. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν πως ανταποκρίνονταν τα σκυλιά, σε ήχους που μαρτυρούσαν ότι το άλλο σκυλί ήταν υπό πίεση, ειδικά όταν κλαψούριζε.

Το πείραμα

Για να είναι σίγουρος ο ερευνητής, ότι το κλαψούρισμα ήταν αποτέλεσμα στεναχώριας, ο ιδιοκτήτης του σκύλου τον μετέφερε σε άγνωστο δωμάτιο και τον άφησε μόνο του. Τα κλαψουρίσματα του ζώου ηχογραφήθηκαν. Αυτό έγινε σε όλα τα σκυλιά που συμμετείχαν στη μελέτη. Ηχογραφήθηκαν και άλλοι ήχοι από αδέσποτα σκυλιά.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε ένας ελεγχόμενος ήχος από υπολογιστή, που είχε την ίδια συχνότητα ήχου με ένα σκυλί.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, ένα σκυλί μεταφέρθηκε σε ένα δωμάτιο μαζί με τον ιδιοκτήτη του.

Ο ιδιοκτήτης κάθισε σε μια καρέκλα μακριά από το σκυλί και φόρεσε ακουστικά ώστε να μην ακούει τίποτα.

Αφού δόθηκε χρόνος στο σκυλί να εξοικειωθεί με το περιβάλλον, ένα σύνολο ήχων άρχισαν να μεταδίδονται από τα ηχεία. Ήχοι από το κλαψούρισμα του συγκάτοικου σκύλου, το κλαψούρισμα άγνωστου σκύλου ή ο ήχος του υπολογιστή.

Οι αντιδράσεις του σκύλου που ήταν στο δωμάτιο βιντεοσκοπήθηκαν.

Έπειτα μεταφέρθηκε στο δωμάτιο ο συγκάτοικος του σκύλου.

Σε διάφορους χρόνους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ελήφθησαν δείγματα σιέλου των σκύλων ώστε να καταγραφεί το στρες.

Τα σκυλιά επέδειξαν εντονότερη εγρήγορση και ενδιαφέρον, όταν μεταδόθηκαν οι ήχοι και τα κλαψουρίσματα κανονικών σκύλων σε σχέση με τους ήχους σκύλων που παρήγαγε ο υπολογιστής.

Με το άκουσμα του ήχου που μαρτυρούσε την αγωνία του κατοικίδιου, οι σκύλοι αγχώνονταν: έγλυφαν τα χείλια τους, χαμήλωναν τον κορμό του σώματός τους, έβαζαν την ουρά ανάμεσα στα πόδια, χασμουριόνταν, έτρεμαν και κλαψούριζαν.

Η επίπτωση ήταν μεγαλύτερη, όταν οι ήχοι προέρχονταν από τον σκύλο που ήταν ο συγκάτοικός τους.

Η κορτιζόλη

Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες και ανιχνεύθηκε στο σάλιο των σκύλων.

Όταν το σκυλί άκουγε να κλαψουρίζει ο «συγκάτοικός του», το επίπεδο της κορτιζόλης ανέβαινε.

Παρέμενε σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από τις περιπτώσεις που άκουγε κλαψούρισμα άγνωστου σκύλου.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι τα σκυλιά διαθέτουν συναισθηματική αντίληψη όπως και υψηλό επίπεδο νοημοσύνης.

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν τα σκυλιά παρηγορούν το ένα το άλλο αποτελεσματικά. Αν απαλύνουν δηλαδή τον πόνο και τη στεναχώρια τους.

Ακόμη και αν δεν πιστοποιείται από κάποια μελέτη, αρκετοί ιδιοκτήτες σκύλων έχουν να διηγηθούν περιστατικά, στα οποία η αλληλεγγύη που έδειξε το ένα σκυλί προς τον συγκάτοικό του, είχε ως αποτέλεσμα να φτιάξει αμέσως η διάθεσή του.

Σίγουρα όμως προσφέρουν παρηγοριά στον άνθρωπο, όπως κάνουν οι φίλοι και μάλιστα οι καλύτεροι.

via
Τυραννόσαυρος

Τυραννόσαυρος

Tyrann;osayrow. Ενημερωτικο περιοδικό ποικίλης ύλης. Όλα όσα σε ενδιαφέρουν μαζεμένα σε ένα site.

Post A Comment: