ΟΙ 50 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Γυναίκα. Tο ακριβώς αντίθετο από τον τίτλο «το ασθενές φύλο». Οι γυναίκες επηρεάζουν τα παγκόσμια πράγματα ανέκαθεν, και μάλιστα με τρόπους πολύ πιο επιδραστικούς και ουσιαστικούς από τους άνδρες. Ορισμένες, μάλιστα, ανεξάρτητα του που δραστηριοποιήθηκαν, από την πολιτική ως το τραγούδι και από το φεμινισμό ως τη μόδα, άφησαν το σημάδι τους και σημάδεψαν τον κόσμο, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Διαλέξαμε τις 50 πιο χαρακτηριστικές από αυτές, και θα σας τις παρουσιάσουμε σε πέντε δεκάδες, ξεκινώντας από σήμερα:

ΟΙ 50 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Γυναίκα. Tο ακριβώς αντίθετο από τον τίτλο «το ασθενές φύλο». Οι γυναίκες επηρεάζουν τα παγκόσμια πράγματα ανέκαθεν, και μάλιστα με τρόπους πολύ πιο επιδραστικούς και ουσιαστικούς από τους άνδρες. Ορισμένες, μάλιστα, ανεξάρτητα του που δραστηριοποιήθηκαν, από την πολιτική ως το τραγούδι και από το φεμινισμό ως τη μόδα, άφησαν το σημάδι τους και σημάδεψαν τον κόσμο, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Διαλέξαμε τις 50 πιο χαρακτηριστικές από αυτές, και θα σας τις παρουσιάσουμε σε πέντε δεκάδες, ξεκινώντας από σήμερα:


Millicent Fawcett
 

Ίσως να μην την γνωρίζετε με το πρώτο άκουσμα, αλλά η Millicent Fawcett (1847–1929) αποτελεί πρωτεργάτρια του φεμινιστικού κινήματος όπως το γνωρίζουμε σήμερα και αποτέλεσε υπέρμαχο των γυναικείων δικαιωμάτων για δεκαετίες. Έζησε στην Αγγλία, στο πλευρό του πολιτικού Henry Fawcett και δραστηριοποιήθηκαν εκ παραλλήλου, ειδικά μετά την τύφλωση του τελευταίου, για την υπεράσπιση της ισότητας των γυναικών απέναντι στο ανδρικό φύλο, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προβεί σε παραχωρήσεις. Πολλά από τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι γυναίκες στηρίζονται εν πολλοίς στη δράση της Millicent…

Coco Chanel

02 584 chanel

Κόρη πλύστρας και απλού δημοσίου υπαλλήλου, η συγκεκριμένη γυναίκα ξεκίνησε από το μηδέν και έφτασε στην κορυφή. Έθεσε τα θεμέλια της γυναικείας μόδας, πρωτοπόρησε με σχέδια και ρούχα τολμηρά και ανεπίτρεπτα μέχρι τότε και γενικά κυριάρχησε σε αυτό που αποκαλούμε μόδα. Το όνομά της έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στη σχετική Βίβλο και το όνομά της είναι το πιο αναγνωρίσιμο παγκοσμίως, σύμφωνα με σχετική έρευνα, ενώ εξακολουθεί να επηρεάζει με το απαράμιλλο στυλ της τις γυναίκες έως και σήμερα. Άλλωστε, όπως είπε και η ίδια «Η μόδα έρχεται και παρέρχεται, αλλά το στυλ παραμένει πάντα μοναδικό».

Βασίλισσα Ελισάβετ η Α’

03 584 elisavet

Η πιο γνωστή από τους Άγγλους βασιλείς, κόρη του Βασιλιά Ενρίκου του 8ου, βασίλεψε για 55 ολόκληρα χρόνια, από το 1558  μέχρι το θάνατό της το 1603, υπήρξε η βασική ιδρύτρια της Προτεσταντικής Εκκλησίας, που εξελίχθηκε στην Εκκλησία της Αγγλίας σήμερα. Η βρετανική κυριαρχία επί των ημερών της στον τότε γνωστό κόσμο σταθεροποιήθηκε και η ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο της πέρασε αδιάφορη. Άλλωστε, είχε καταφέρει αυτό που επιθυμούσε. Να καταστεί πανίσχυρη σε όλη την Ευρώπη και να θέσει τα θεμέλια του στέμματος, που ίσχυσαν για τους επόμενους αιώνες ίδια και απαράλλακτα.

Μαρία Κιουρί

044 584 ciouri

Μία από τις σημαντικότερες επιστήμονες που έβγαλε η ανθρωπότητα η Μαρία Κιουρί έσπασε το μέχρι τότε άβατο για τις γυναίκες οχυρό των θετικών επιστημών. Η δράση της και οι έρευνές της για τη ραδιενέργεια έμειναν ιστορικές και οδήγησαν σε πρωτόφαντες επιστημονικές ανακαλύψεις στα χρόνια που ακολούθησαν στον 20ο αιώνα. Τιμήθηκε 2 φορές με το Βραβείο Νομπέλ για τις ακάματες προσπάθειές της, υπήρξε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Γαλλικό Πάνθεον δόξα και τιμή. Δεν τα λες και λίγα, έτσι;

Πριγκίπισσα Νταϊάνα

05 584 diana

Μπορεί να έζησε μόλις 36 χρόνια, πρόλαβε ωστόσο να σφραγίσει ανεξίτηλα τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Η θλιμμένη πριγκίπισσα της Ουαλίας, διάδοχος του βρετανικού θρόνου και προορισμένη για Βασίλισσα της Βρετανίας, φάνηκε από νωρίς ότι δεν μπορούσε να εισέλθει στα αυστηρά καλούπια και πρωτόκολλα του στέμματος. Η πλούσια φιλανθρωπική της δράση και η απλότητά της την έκανε αντικείμενο λατρείας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το άδοξο τέλος της σε τροχαίο το 1999 συγκίνησε τους πάντες, ενώ η αναμετάδοση της κηδείας της εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι το γεγονός που παρακολούθησαν περισσότεροι άνθρωποι ανά την υφήλιο έστω και για ένα λεπτό: 3,2 δισεκατομμύρια!

Emmeline Pankhurst

06 584 emeline

Η ιδρύτρια της «Πολιτικής και Κοινωνικής Ένωσης των Γυναικών» που έμειναν στην ιστορία ως σουφραζέτες, πολέμησε σε όλη της τη ζωή και ειδικά στα τελευταία χρόνια του 19ου και τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα για την ισότητα του γυναικείου φύλου. Έζησε στην Αγγλία. Εξέδωσε φυλλάδια, προκάλεσε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις πρωτόγνωρες για τα χρόνια εκείνα και έβαλε ένα μεγάλο λιθαράκι στη γυναικεία απελευθέρωση, όπως εξελίχτηκε στα επόμενα χρόνια. Όλες οι γυναίκες της οφείλουν ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Boudicca

07 584 boudica

Η αγγλίδα ηγέτις ανέλαβε την εξέγερση του λαού της εναντίον της ρωμαϊκής επικυριαρχίας και πάλεψε μέχρις εσχάτων για την ελευθερία της ίδιας και του λαού που την ακολουθούσε. Η σημαντικότερη εξέγερση που διοργάνωσε έγινε στα 61 π. Χ. και αποτέλεσε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τη αποτίναξη του ρωμαϊκού ζυγού. Αποτελεί μέχρι και σήμερα σύμβολο θάρρους και ελπίδας για ολόκληρο τον αγγλοσαξονικό κόσμο και αποδεικνύει ότι οι γυναίκες, πολλές φορές όχι μόνο φέρονται, αλλά και πολεμούν σαν άνδρες.

Μπεναζίρ Μπούτο

08 584 bouto

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Πακιστάν, και η πρώτη σε μουσουλμανικό κράτος γενικότερα, εξελέγη το 1999 και επιδόθηκε σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα για το καλό του λαού της. Έθεσε τέρμα στη στρατιωτική δικτατορία που ταλάνιζε επί δεκαετίες τη χώρα, διεξήγαγε τις πρώτες ελεύθερες εκλογές, έβγαλε από τη φτώχεια χιλιάδες Πακιστανούς και οδήγησε τη χώρα σε οικονομική άνθηση. Η δράση της βέβαια δεν ευχαρίστησε καθόλου τους παραστρατιωτικούς κύκλους, οι οποίοι και φρόντισαν να δολοφονηθεί σε σχετική επίθεση αυτοκτονίας στα τέλη του 2007, κάνοντάς την ηρωίδα στα μάτια του πακιστανικού λαού.

Mary Wollstonecraft

09 584 wollstonecraft

Η μητέρα της συγγραφέως του Φρανκενστάιν, Μαίρης Σέλλεϋ, υπήρξε και η ίδια συγγραφέας, βιβλίων με έντονο κοινωνικοπολιτικό και φεμινιστικό περιεχόμενο, που καλούσε ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα τις γυναίκες να ξεσηκωθούν ενάντια στην καταπίεση που υφίσταντο. Το βιβλίο της «Η εκδίκηση των γυναικείων δικαιωμάτων», παρ’ ότι απαγορεύτηκε αμέσως στην Αγγλία, κυκλοφόρησε χέρι με χέρι και έσπειρε το γονίδιο της ανησυχίας σε πολλές υποταγμένες στο ρόλο τους γυναίκες, αναγκάζοντάς τις να βγουν από το καβούκι τους.

Germaine Greer

10 584 greer

«Η κοινωνία μας είναι ομοφυλοφιλική, γιατί οι άνδρες ενδιαφέρονται μόνο για τους άλλους άνδρες και κανείς δεν δίνει σημασία στις γυναίκες», έγραφε στα 1970 η Greer, προκαλώντας σεισμό στις ακόμη συντηρητικές δυτικοευρωπαϊκές και την αμερικανική κοινωνία. Η επίθεσή της στο θεσμό της οικογένειας, τον οποίο θεωρούσε υπεύθυνο για την υποδούλωση και τον εξευτελισμό της γυναίκας έναντι των ανδρών, έδωσε νέα ώθηση στο φεμινιστικό κίνημα, συσπείρωσε τα μέλη του και επαναπροσδιόρισε τους στόχους του σε μία κρίσιμη για αυτό καμπή, επιτρέποντάς του να σταθεί στα πόδια του και μακροπρόθεσμα να επιβιώσει.

Nancy Wake
  

Η Νεοζηλανδή κατάσκοπος των Συμμάχων, η οποία μετέφερε πολύτιμες πληροφορίες για τη δράση του Άξονα καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βοηθώντας έτσι αποφασιστικά στην επικράτησή τους το 1945. Η Γκεστάπο την ονόμασε «Λευκό Ποντίκι» επειδή πάντα κατόρθωνε να ξεφύγει από τις παγίδες των Ναζί. Μετά το τέλος του πολέμου τιμήθηκε επανειλημμένα για τη δράση της, ενώ η ζωή της ενέπνευσε την ταινία «Σαρλότ Γκρέι».

Σαπφώ

01 618 sapfo

Η πρώτη γνωστή γυναίκα ποιήτρια, που με τα ποιήματά της τίμησε και ανέδειξε όσο λίγες άλλες στην πορεία της Ιστορίας τη γυναικεία φύση. Με καταγωγή από τη Λέσβο, δημιούργησε ποιήματα τα οποία έμειναν κλασικά όχι μόνο για το περιεχόμενό τους καθ’ εαυτό, όσο για την προκλητικότητα των εικόνων που παρουσίαζαν. Την αξία της πρώτος αναγνώρισε ο Πλάτωνας, ο οποίος και την προώθησε με το έργο του στον τότε γνωστό κόσμο. Τα ποιήματά της διαβάζονται ακόμη και σήμερα, αποτελώντας χαρακτηριστικά δείγματα αρχαίας ελληνικής γραφής, υπό το πρίσμα των γυναικών.

Κάθριν Χέπμπορν

02 618 catherineh

Η θρυλική ηθοποιός, που έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στη Βίβλο του παγκόσμιου κινηματογράφου και κατόρθωσε να κατακτήσει 4 βραβεία Όσκαρ, ρεκόρ ακατάρριπτο μέχρι και σήμερα για ηθοποιό. Το αντικομφορμιστικό και με έντονες ανδρικές ροπές styling της ενέπνευσε όλες τις γυναίκες ηθοποιούς της εποχής της, ενώ ήταν από τις πρώτες που τόλμησαν να φορέσουν δημόσια παντελόνι, ανοίγοντας το δρόμο για μία πραγματική επανάσταση στη γυναικεία ένδυση. Το σχετικό ταμπού άρχισε να πέφτει και οι γυναίκες άρχισαν να στρέφονται από το θεωρητικά αποκλειστικά ανδρικό παντελόνι – για να επικρατήσει ολοκληρωτικά στις δεκαετίες που ακολούθησαν.

Άγκελα Μέρκελ

03 618 merket

Προφανώς και δεν αποτελεί και την πιο συμπαθή προσωπικότητα, ειδικά εδώ στην Ελλάδα. Πρόκειται ωστόσο για μία γυναίκα που ηγείται της τρίτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης παγκοσμίως, την οποία και διοικεί με σιδηρά πυγμή. Στα χρόνια που ηγείται της Καγκελαρίας της Γερμανίας αύξησε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας, μείωσε την ανεργία και βοήθησε ώστε να απορροφηθούν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στο εργατικό δυναμικό της χώρας, ενώ θεωρείται φαβορί για τις επόμενες εκλογές.

Βιρτζίνια Γουλφ

04 618 wolf

Μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς του 20ου αιώνα, με τα έργα της άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στη λογοτεχνική παράδοση της Αμερικής, παραδίδοντας ήρωες κλασικούς. Αυτοκαταστροφική και με έντονες καταθλιπτικές τάσεις, αυτοκτόνησε εν τέλει ράβοντας πέτρες στην τσέπη του φορέματός της και κατευθυνόμενη προς τον πλησιέστερο ποταμό. Ενέπνευσε, δε, ένα από τα σπουδαιότερα θεατρικά έργα όλων των εποχών, το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» του Έντουαρτ Ώλμπυ.

Aung Sang Suu Kii

05 618 kii

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βιρμανία, βραβευμένη με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης το 1991, για το σιωπηλό αγώνα της εναντίον του στυγνού δικτατορικού καθεστώτος που κυβερνά τη χώρα. Η δράση της σαφώς και υπήρξε ενοχλητική για τους συνταγματάρχες, οι οποίοι την έθεσαν σε κατ’ οίκον προορισμό για 15 ολόκληρα χρόνια, μέχρι και πριν από δύο χρόνια. Έκτοτε εξακολουθεί να φρουρείται αυστηρότατα και να παρακολουθείται στενά. Η ίδια πάντως δεν σταματά να φωνάζει και να απαιτεί ελεύθερες εκλογές στο φτωχό νοτιοασιατικό κράτος, με το θάρρος της να είναι πιο δυνατό από ποτέ. Ένας πραγματικά φωτισμένος άνθρωπος…

Μπίλι Χόλιντει

06 618 billy

Γεννημένη στα 1915, η θρυλική ερμηνεύτρια θεωρείται ακόμη και σήμερα ως η πιο χαρισματική ερμηνεύτρια της τζαζ όλων των αποχών. Η ίδια πίστευε και διακήρυττε, μέσα από τα λόγια και τις ερμηνείες της, ότι κανένας καλλιτέχνης δεν μοιάζει με τον άλλο στη μουσική, και αυτή τη διαφορά την επισφραγίζει η ίδια η μουσική. Η καριέρα της υπήρξε μεγαλειώδης, και πιστεύεται ότι άλλαξε τον τρόπο ερμηνείας των τζαζ και ποπ τραγουδιστριών στην Αμερική στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, αφήνοντας τη σφραγίδα της.

J. K. Rowling

07 618 rowling

Μία γυναίκα που έγραφε ιστορίες στις χαρτοπετσέτες του συνοικιακού καφέ που επισκεπτόταν καθημερινά για να ζεσταθεί η ίδια και το μωρό της, καθώς δεν είχε χρήματα για να πληρώσει για θέρμανση. Αυτή η ιστορία ήταν η ιστορία του Χάρι Πότερ και η κυρία που την έγραφε η αγγλίδα J.K.Rowling, η οποία εξελίχθηκε σε συγγραφέα-φαινόμενο. Τα 7 της βιβλία με ήρωα το μικρό μάγο, έχουν ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 60 γλώσσες, δημιουργώντας έναν ολόκληρο μικρό κόσμο για μικρούς και μεγάλους, που αποθέωσαν και λάτρεψαν το πιο λαμπερό ίσως χάρτινο είδωλο όλων των εποχών. Η συγγραφέας του δε είναι πλέον μία από τις πλουσιότερες γυναίκες σον κόσμο…

Σιμόν ντε Μποβουάρ

08 618 simon

Ηγέρια και σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος, η σύντροφος του Ζαν Πολ Σαρτρ με το επικό βιβλίο της «Το δεύτερο φύλο» έγραψε ιστορία στη διεκδίκηση των ίσων γυναικείων δικαιωμάτων, ανοίγοντας απανωτές συζητήσεις από το 1949 και ύστερα που κυκλοφόρησε. Η ίδια συνήθιζε να λέει ότι  «η ανθρώπινη ζωή έχει αξία μόνο και εφόσον δίνει αξία στις υπόλοιπες ανθρώπινες ζωές». Κάτι για το οποίο πάλεψε μέχρι τέλους, με σθένος και αυταπάρνηση, αποτελώντας πρότυπο για τις νεαρές κοπέλες ακόμη και σήμερα.

Αγνοδίκη

09 618 agnodiki1

Η πρώτη γυναίκα γιατρός στην Ιστορία, σε μία εποχή όπου κάθε σχετική δραστηριότητα ήταν αυστηρά απαγορευμένη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην αρχαία Αθήνα. Το θάρρος και η δίψα της να ασχοληθεί με την ιατρική ήταν απίστευτο, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι τον 4ο αιώνα π. Χ. υπήρχε νόμος που τιμωρούσε με θάνατο κάθε γυναίκα που θα τολμούσε να ασκήσει ιατρική δραστηριότητα! Η απειλή της θανατικής ποινής δεν έκαμψε την Αγνοδίκη, η οποία, μεταμφιεσμένη σε άνδρα, φοίτησε στην Αλεξάνδρεια δίπλα στον φημισμένο γιατρό της εποχής Ηρόφιλο. Μετά τη μαθητεία της, άρχισε να ασκεί το επάγγελμα ως άντρας, σημειώνοντας εξαιρετικές επιτυχίες, γεγονός που δεν άρεσε καθόλου στους λοιπούς γιατρούς της εποχής, οι οποίοι την έσυραν στα δικαστήρια, κατηγορώντας την ότι η φήμη της ήταν προϊόν αθέμιτων σχέσεων με τις γυναίκες.

Η Αγνοδίκη για να καταρρίψει την κατηγορία αυτή αναγκάσθηκε τότε να αποκαλύψει το φύλο της, αλλά και παρά την έκπληξη όλων κατηγορήθηκε ως παραβάτης των κειμένων νόμων. Έτσι ακολούθησε δεύτερη δίκη περισσότερο πολύκροτη από την πρώτη. Η Αγνοδίκη όμως έχοντας ισχυρούς υπερασπιστές της εποχής, ακόμη και συζύγους αρχόντων, επέτυχε όχι μόνο την πανηγυρική αθώωσή της, που πιθανώς εξ αυτού του γεγονότος να προήλθε ιστορικά το όνομά της, αλλά επίσης και την αναθεώρηση της κείμενης νομοθεσίας, επιτρέποντας έτσι, από τότε, στις γυναίκες της αρχαίας Αθήνας να σπουδάζουν την Ιατρική και να μετέρχονται το ιατρικό λειτούργημα. Μία πραγματικά σπουδαία γυναίκα που άνοιξε το δρόμο για τις επόμενες.

Βασίλισσα Ελισάβετ

 

Βασιλεύει στη Μεγάλη Βρετανία εδώ και έξι δεκαετίες και έχει ζήσει όλες τις μεγάλες στιγμές της χώρας από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Η μακροβιότερη μονάρχης της Ευρώπης εκμοντέρνισε το θεσμό της μοναρχίας, τον οποίο έφερε πιο κοντά στο λαό, ο οποίος τη λατρεύει και έθεσε στο περιθώριο τον Πρίγκιπα Φίλιππο καθιστώντας την κυριαρχία της αδιαφιλονίκητη.

Mary Quant

02 611 mary

Πολύ πριν η Kate Moss λανσάρει το London Look η fashion designer Mary Quant, βέρα Βρετανίδα διαμόρφωσε το στυλ των ‘60s. Οι δημιουργίες της έμειναν ιστορικές και μπορεί να περηφανεύεται ότι πρώτη αυτή λανσάρισε τη μίνι φούστα και τα καυτά σορτσάκια στις γυναίκες.

Michelle Obama

03 611 obama

Μεγάλωσε σε μία γκαρσονιέρα στο Σικάγο από μία ιδιαίτερα φτωχή οικογένεια. Αυτό ωστόσο δεν την εμπόδισε να διαπρέψει ακαδημαϊκά και να τελειώσει τη Νομική Σχολή του Harvard. Η πρώτη μαύρη πρώτη Κυρία των ΗΠΑ θεωρείται η πιο στιλάτη από την εποχή της Jacky Kennedy επηρεάζει πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στον Λευκό Οίκο και σίγουρα δεν περνάει αδιάφορη. Οι φιλανθρωπικές καμπάνιες της αποτελούν σημεία αναφοράς για την Αμερική.

Wallis Simpson

04 611 simson

Η πάμπλουτη Αμερικανίδα που έγινε ερωμένη του Πρίγκιπα Edward δούκα του Γουινδσορτ, προκάλεσε παγκόσμιο σάλο, καθώς έγινε η αιτία ο τελευταίος να αρνηθεί το θρόνο για να γίνει ο τρίτος της σύζυγος. Το παραπάνω δεν είχε επαναληφθεί ποτέ στην ιστορία του Μεγάλου Βασιλείου και αποτέλεσε αφορμή για να ξεσπάσει μία συνταγματική κρίση πρωτόγνωρη στα χρονικά της χώρας.

Indira Gandhi

05 611 gadhi

«Η συγχώρεση είναι αρετή των γενναίων», συνήθιζε να λέει η χαρισματική πρωθυπουργός της Ινδίας. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής της χώρας της μετά την απόσχιση από το στέμμα το 1947 και έθεσε τις βάσεις για το σύγχρονο Ινδικό Κράτος. Τις παραπάνω πράξεις της, δυστυχώς, πλήρωσε με την ίδια της τη ζωή, καθώς δολοφονήθηκε στα 1984, έχοντας μείνει στον πρωθυπουργικό θώκο για 15 χρόνια.

Marie Stopes

06 611 stopes

Γνωστή περισσότερο για τα επιτεύγματά της στον έλεγχο της γεννητικότητας και τη σεξουαλική εκπαίδευση των αρχών του 20ου αιώνα η αγγλίδα επιστήμονας διέβη το Ρουβίκωνα όταν εξέδωσε το βιβλίο της με οδηγίες για τη σεξουαλική ευτυχία, προκαλώντας αντιδράσεις στους συντηρητικούς κύκλους της εποχής. Το επίμαχο βιβλίο πάντως διαβάστηκε ξανά και ξανά έστω και κρυφά από χιλιάδες γυναίκες, αλλάζοντας την οπτική τους στα σεξουαλικά ζητήματα.

Kate Middleton

07 611 midlenton

Η Δούκισσα του Cambridge μπορεί να είναι μόνο 30 ετών και να αρχίζει μόλις να συνηθίζει τις υποχρεώσεις της ως μέλος της βασιλικής οικογένειας, αλλά είναι ίσως η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των αρχών της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Η κόρη ενός πρώην πιλότου, ξεκίνησε να εργάζεται ως διοργανώτρια δεξιώσεων, γνώρισε τον πρίγκιπα William και τον παντρεύτηκε με πάνω από δύο δισεκατομμύρια μάτια καρφωμένα επάνω της. Είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει τη νέα αγαπημένη των Βρετανών.

Billie Jean King

08 611 billy

Καλύτερη γυναίκα τενίστρια όλων των εποχών είναι θρύλος στο άθλημα στις ΗΠΑ. Έχει κερδίσει 20 φορές το τουρνουά Γουίμπλετον, δεν δίσταζε να αντιμετωπίζει στα ίσα τους άνδρες συναδέλφους της και φώναζε όπου στεκόταν ότι οι άνδρες δεν είναι ανώτεροι από τις γυναίκες στα αθλήματα. Μία σημαντική αθλήτρια.

Tracey Emin

09 611 emin

Η αμφιλεγόμενη Βρετανίδα εικαστικός της οποίας η εγκατάσταση «το κρεβάτι μου» που περιλάμβανε ένα άστρωτο κρεβάτι, χρησιμοποιημένα προφυλακτικά και βρώμικα εσώρουχα, ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων στους εικαστικούς κύκλους. Έχασε στο τσακ το ανώτατο βραβείο τέρνερ, αλλά δεν το έβαλε κάτω, συνεχίζοντας να δημιουργεί προκλητικά έργα και παράλληλα ξενυχτώντας σε ξέφρενα parties. Ένα γνήσιο party animal.

Amelia Earhart

10 611 amelia

Η πρωτοπόρος Αμερικανίδα πιλότος υπήρξε η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό το 1932. Το 1935 πρώτη πέταξε από τη Χαβάη στην Καλιφόρνια. Το ασίγαστο πάθος της να κατακτήσει τους αιθέρες την οδήγησε στην απόπειρα να κάνει το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο το 1937. Το αεροπλάνο της ωστόσο εξαφανίστηκε και κανείς δεν την ξαναείδε ποτέ. Έμεινε ωστόσο στην ιστορία, φωτεινό παράδειγμα θάρρους και τόλμης.


Harriet Beecher Stowe
  

Μπορεί το όνομά της να μη σας λέει τίποτα, σίγουρα ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για το βιβλίο της. «Η καλύβα του μπαρμπα – Θωμά» είναι το πιο γνωστό ίσως αντιρατσιστικό έργο όλων των εποχών, που διδάσκεται ακόμη και σήμερα στα αμερικανικά σχολεία. Η συγγραφέας του αποτελεί ηγέτιδα του αντιρατσιστικού κινήματος στις ΗΠΑ στα μέσα του 19ου αιώνα, πριν αυτό γίνει ιδιαίτερα γνωστό, και έδωσε τιτάνιες μάχες για να σταματήσει η σκλαβιά των μαύρων και ο εξευτελισμός τους από τους λευκούς. Η αποτίναξη κάθε είδους ζυγού πάνω στον άνθρωπο ήταν η βασική της προτεραιότητα, στην οποία και αφιέρωσε όλη της τη ζωή.

Όντρει Χέπμπορν

02 607 audrey

Η πασίγνωστη ηθοποιός, της οποίας  η φυσιογνωμία έγραψε ιστορία και η ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε και η οποία την απογείωσε, το Breakfast at Tiffany’s, έχει ανέβει στη σφαίρα του μύθου για κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της. Πέρα από την καλλιτεχνική της δράση, ανέλαβε και έντονη φιλανθρωπική δράση. Διορίστηκε πρέσβειρα της UNICEF και επισκέφτηκε πολλές χώρες της Αφρικής, στην προσπάθειά της να ανακουφίσει τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους της, ενώ κατόρθωσε να συγκεντρώσει μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία κατηύθυνε άμεσα προς τους σκοπούς αυτούς. Μία σπουδαία ηθοποιός και ένας σπουδαίος άνθρωπος.

George Sand

03 607 george

Η γαλλίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος των αρχών του 19ου αιώνα που σκανδάλισε τη συντηρητική κοινωνία και προκάλεσε σάλο, όταν φόρεσε παντελόνι και κάπνισε δημόσια, γεγονός ανεπίτρεπτο για τις γυναίκες της εποχής. Η τολμηρότητα της γραφής της έχει μείνει παροιμιώδης, ενώ η ίδια αποτέλεσε μία γυναίκα ανένταχτη και αδιαπραγμάτευτη στις αρχές της, τις οποίες υπερασπίστηκε με θάρρος, στρεφόμενη πολλές φορές κατά κατεστημένων αιώνων, με τα οποία δεν δίστασε να τα βάλει.

Diana Vreeland

04 607 diana

Αρχισυντάκτρια του αμερικανικού Harper’s Bazaar από το 1937 μέχρι το 1962 και της αμερικανικής Vogue από το 1963 μέχρι το 1971, καθόρισε εν πολλοίς την αμερικανική μόδα για πάνω από 40 χρόνια. Τα σχόλια και άρθρα της διαβάζονταν με ευλάβεια από τους ασχολούμενους με το χώρο και κανένας δεν τολμούσε να τα αντικρούσει. Η ίδια θεωρούσε το στυλ ως το πρωταρχικό προσόν μίας γυναίκας, που καθόριζε και την συνολική αξία της. Α, και είναι αυτή που εφηύρε τον όρο “pizzazz” αν σας ενδιαφέρει.

Κλεοπάτρα

05 607 cleopatra

Η θρυλική βασίλισσα της Αιγύπτου, που τα λουτρά της σε γάλα γαϊδούρας τη βοηθούσαν να διατηρεί την αξεπέραστη ομορφιά της, και την οποία ύμνησαν ως θεότητα όλοι οι λαοί Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής. Ο έρωτάς της με τον Αντώνιο ανήκει στα top 10 ειδύλλια της ιστορίας, ενώ μετά τη συντριβή των δυνάμεών τους στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ., για να μη δει την αυτοκρατορία της να κατακτάται, δεν δίστασε να αυτοκτονήσει βάζοντας το χέρι της σε ένα καλάθι γεμάτο κόμπρες, παρέα με τις πιστές της υπηρέτριες, μένοντας για πάντα στην ιστορία. Η ενσάρκωσή της από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ στην ομώνυμη ταινία,  χάρισε  στην τελευταία το Όσκαρ και παραμένει στην ελίτ των παγκόσμιων ταινιοθηκών.

Κάθριν Μπίγκελοου

06 607 cathering

Χρειάστηκαν 80 και κάτι χρόνια για να κερδίσει μία γυναίκα το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και να σπάσει το σχετικό άβατο. Ε, αυτό το κατάφερε η αμερικανίδα Μπίγκελοου, η οποία κατέκτησε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας το 2009 για την ταινία της «The hurt locker», ένα αντιπολεμικό δράμα, παίρνοντας το χρυσό αγαλματάκι μέσα από τα χέρια του πρώην συζύγου της Τζέιμς Κάμερον. Έσπασε έτσι τα ταμπού της Αμερικανική Ακαδημίας Κινηματογράφου και θεωρείται ως μία από τους σημαντικότερους και πιο πολλά υποσχόμενους σκηνοθέτες των ημερών μας.

Florence Nightingale

07 607 florence

Η φύλακας άγγελος για χιλιάδες στρατιώτες τραυματίες του Κριμαϊκού Πολέμου, η μεσήλικας αγγλίδα μεταξύ 1854 και 1856 περιέθαλψε και φρόντισε απειράριθμους τραυματίες από τα πεδία των μαχών. Έμεινε γνωστή ως «Η κυρία με τη λάμπα» καθώς έτρεχε κάθε νύχτα με μία λάμπα θυέλλης σε κάθε τραυματία που είχε την ανάγκη της. Η φήμη της ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας της, και αύξησε κατακόρυφα τις εθελοντικές αιτήσεις για νοσηλεύτριες, σε μία περίοδο έντονης σχετικής έλλειψης από τα αυτοσχέδια νοσοκομεία.

Κέιτ Μος


Το γνωστότερο μοντέλο που ανέδειξε ποτέ η Μεγάλη Βρετανία και ένα από τα τρία γνωστότερα όλων των εποχών, η μικροκαμωμένη Κέιτ Μος απέδειξε ότι δεν είναι η απόλυτη φυσική ομορφιά το μόνο κριτήριο για να γίνει ένα νέο κορίτσι μοντέλο. Έχει περπατήσει στις μεγαλύτερες πασαρέλες όλου του κόσμου, και παρ’ ότι είδε το άστρο της να χλομιάζει μετά το σκάνδαλο ναρκωτικών στο οποίο ενεπλάκη το 2005, δεν άργησε να πάρει τα πάνω της. Πλέον αποτελεί μία πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία, που στα πόδια της πέφτουν οι μεγαλύτεροι οίκοι του πλανήτη, προσφέροντάς της χρυσά συμβόλαια. «Ποτέ μην παραπονιέσαι για τίποτα, ποτέ μην εξηγείς τίποτα» είναι το μότο της.

Άννα Φρανκ

09 607 annafrank

Η νεαρή Εβραιοπούλα, της οποίας το ημερολόγιο αποτέλεσε το καλύτερο αντιπολεμικό έπος που γράφτηκε για τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το έγραψε καθώς κρυβόταν από τους Ναζί σε μία σοφίτα ενός σπιτιού στην Ολλανδία μαζί με τους συγγενείς της. Εν τέλει πιάστηκε και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν – Μπέλσεν. Η καταγραφή της εμπειρίας της αποτελεί την πιστότερη καταγραφή σε πρώτο πρόσωπο από αυτόπτη μάρτυρα της φρίκης του πολέμου και διαβάζεται ακόμη και σήμερα με την ίδια επικαιρότητα.

Μεγάλη Αικατερίνη

10 607 aikaterini

Η αυτοκράτειρα της Ρωσίας ήταν η πλέον πανίσχυρη γυναίκα του κόσμου κατά το 18ο αιώνα, και επανέφερε τη Ρωσία στην παλιά της αίγλη, αναδεικνύοντάς την και πάλι ως σεβαστή υπερδύναμη από τους αντιπάλους της. Η χωρική επέκταση της Ρωσίας και η στροφή προς την Δύση, προς την οποία την έστρεψε ως βασικό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της, αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία της Μεγάλης Ρωσίας τα χρόνια που ακολούθησαν. Έχει επίσης τη φήμη αδίστακτης γυναίκας, που ανέτρεψε τον άνδρα της για να γίνει η ίδια αυτοκράτειρα, μπαινοβγάζοντας τους εραστές της νυχθημερόν στο παλάτι. Ό, τι κι αν ισχύει πάντως, τα κατάφερε μια χαρά.

Μαντόνα



Ποια θα ήταν πιο κατάλληλη για να εκπροσωπήσει τη μουσική; Η βασίλισσα της ποπ στρογγυλοκάθεται στο θρόνο της εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες και δεν δηλώνει διατεθειμένη να ξεκολλήσει από αυτόν. Με δεκάδες νούμερο 1 τραγούδια στα charts, αμέτρητες διακρίσεις, εκατομμύρια θαυμαστών και με πωλήσεις δίσκων που έχουν ξεπεράσει συνολικά τα 300 εκατομμύρια αντίτυπα, η Μαντόνα δικαιούται να δηλώνει ως η πιο γνωστή και διάσημη τραγουδίστρια όλων των εποχών, με κάθε της κίνηση σε όλους τους τομείς να γίνεται μόδα και να αντιγράφεται από όλο τον κόσμο. Βέβαια δύσκολα αντιγράφεται. Γιατί βασίλισσα δεν γίνεσαι, γεννιέσαι.

Τζέιν Όστιν

01 597 austen

Η αγαπημένη ρομαντική συγγραφέας των γυναικών που μεσουράνησε κατά το 19ο αιώνα και που λατρεύεται μέχρι σήμερα. Τα βιβλία της «Έμμα», «Λογική και Ευαισθησία», «Περηφάνια και Προκατάληψη» βρίσκονται στις περισσότερες εφηβικές βιβλιοθήκες και οι ιστορίες των ηρώων της κάνει δεκάδες ανθρώπους να ταυτίζονται και να συμπάσχουν μαζί τους. Δύσκολα θα βρεθεί κάποια να την αντικαταστήσει άμεσα.

Χίλαρι Κλίντον

02 597 hilary

Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει, εκ της θέσεώς της, ίσως τη μεγαλύτερη εξουσία από κάθε άλλη συνάδελφό της πολιτικό παγκοσμίως. Ως σύζυγος του Μπιλ Κλίντον, έλαβε τη συμπάθεια όλου του γυναικείου πληθυσμού για τις παρασπονδίες του άτακτου Μπιλ με τη Μόνικα Λιουίνσκι . Οι φιλοδοξίες της, ωστόσο, ήταν πολύ μεγαλύτερες και τις εκδήλωσε κατεβαίνοντας για Πρόεδρος των ΗΠΑ. Αφότου είδε ότι θα έχανε το χρίσμα από τον Μπάρακ Ομπάμα, με μία στρατηγική κίνηση αποσύρθηκε, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το πιο ισχυρό και στο απυρόβλητο των δημοσιογράφων χαρτοφυλάκιο της Κυβέρνησης. Γάτα η κυρία.

Helena Rubinstein

03 597 helena

Μετακόμισε από την Πολωνία στην Αυστραλία στα 1902, χωρίς να γνωρίζει την παραμικρή λέξη αγγλικών. Κατάφερε ενώνοντας λανολίνη με ουσίες για την επεξεργασία μαλλιού προβάτου  και με αρώματα λουλουδιών να δημιουργήσει το πρώτο της άρωμα και να βάλει το πρώτο λιθαράκι στην επιχείρησή της. Μία επιχείρηση, η οποία εξελίχθηκε σε ολόκληρη αυτοκρατορία, καθιστώντας την ίδια πρωτοπόρα στον κλάδο της κοσμητικής, με τα προϊόντα της να βρίσκονται σε όλες τις γυναικείες τουαλέτες της εποχής.

Όπρα Γουίνφρει

04 597 opra

Γνωστή και με το μικρό της όνομα και μόνο, η Όπρα αποτελεί τη μεγαλύτερη TV stars παγκοσμίως. Το show της αναμεταδίδεται σε 190 χώρες σε όλο τον κόσμο και την παρακολουθούν δισεκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Η περιουσία της την καθιστά στην πρώτη δεκάδα των πλουσιότερων γυναικών παγκοσμίως και πρόσφατα απέκτησε δικό της τηλεοπτικό κανάλι. Οι τηλεθεάτριές της είναι οι πλέον φανατικές και η ίδια απολαμβάνει τη δόξα της. Καθόλου άσχημα για ένα ορφανό κορίτσι που ξεκίνησε από το μηδέν, και εξελίχθηκε στην Όπρα, το απόλυτο τηλεοπτικό είδωλο.

Ζαν ντ’ Αρκ

05 597 jan

«Έχουμε μόνο μια ζωή κι εμείς επιλέγουμε αν θα τη ζήσουμε ελεύθεροι ή δούλοι», διακήρυττε το 19χρονο αγροτοκόριτσο, το οποίο οδήγησε τον αγώνα των συμπατριωτών της Γάλλων απέναντι στην αγγλική κατοχή τον 15ο αιώνα κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο. Το μαρτύριό της και το κάψιμό της ως μάγισσα στην πυρά έχουν μείνει στην ιστορία, και η ίδια θεωρείται είδωλο αυταπάρνησης, θάρρους και αποφασιστικότητας από τα νεαρά κορίτσια μέχρι και σήμερα.

Μάργκαρετ Θάτσερ

06 597 thatser

Η Μέριλ Στριπ κέρδισε το τρίτο της Όσκαρ υποδυόμενη τη Σιδηρά Κυρία της Μεγάλης Βρετανίας. Επικεφαλής των Συντηρητικών, κυβέρνησε τη Γηραιά Αλβιώνα από το 1979 μέχρι το 1990 με σιδηρά πυγμή, χωρίς κανένας να τολμήσει να αμφισβητήσει την παντοκυριαρχία της. Η διαμάχη της με τα εργατικά συνδικάτα έχει μείνει θρυλική, και η συντριβή και υποχώρηση των τελευταίων έχει καταγραφεί ως μία από τις μεγαλύτερες ήττες στηνιστορία του εργατικού κινήματος. Κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της, η Μεγάλη Βρετανία επανέκτησε την παλιά της αίγλη και εξελίχθηκε σε δύναμη που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της. Η Αργεντινή και η πανωλεθρία της με την πολεμική διαμάχη για τα Νησιά Φώκλαντς, στην οποία δεν δίστασε η Θάτσερ να προχωρήσει εν μία νυκτί, θα ξέρει κάτι παραπάνω.

Μητέρα Τερέζα

07 597 teresa

Η «Αγία των Φτωχών» συνήθιζε να λέει: «Δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε μεγάλα πράγματα. Μπορούμε όμως να κάνουμε σωστά μικρά πράγματα, και αυτό μετράει». Η Αλβανή αυτή μοναχή έσωσε τις ζωές και περιέθαλψεεκατομμύρια φτωχών, δραστηριοποιούμενη ιδιαίτερα στην Καλκούτα της Ινδίας, σε μία θρυλική ιεραποστολή. Για τη δράση της έλαβε το Βραβείο Νομπέλ Ειρηνης το 1979 και μέχρι το θάνατό της, το 1997, δούλευε ακάματα πάνω στην ανακούφιση και βοήθεια των ασθενεστέρων. Διακηρύσσοντας και εφαρμόζοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τον λόγο του Θεού, τον οποίο υπηρετούσε.

Μαρία Μαγδαληνή

08 597 magdalena

Η πόρνη, την οποία συγχώρησε για τις αμαρτίες της ο Ιησούς, αποτέλεσε το σύμβολο για τις εκπροσώπους του αρχαιότερου επάγγελμα του κόσμου. Οι αναφορές για αυτήν στα βιβλικά κείμενα είναι συνεχείς και σύμφωνα με πολλούς, ο ρόλος που διαδραμάτισε στη ζωή του Ιησού θεωρείται αποφασιστικότερος από όσο τον θέλει η επίσημη διδασκαλία της Εκκλησίας. Δεν θα το μάθουμε μάλλον ποτέ.

Ρόζα Παρκς

09 597 roza

Η εργάτρια από την Αλαμπάμα Ρόζα Παρκς στα μέσα της δεκαετίας του 1950 αφύπνισε το αντιρατσιστικό κίνημα με την κίνησή της να αρνηθεί να παραχωρήσει τη θέση της σε έναν λευκό στο λεωφορείο με το οποίο επέστρεφε από τη δουλειά της. Η κίνησή της αυτή συγκλόνισε τη χώρα, πυροδότησε έντονα επεισόδια και διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού απέναντι στο μαύρο πληθυσμό, που αποτελούσε το 35% του συνολικού και αποτέλεσε την απαρχή για το κίνημα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το οποίο και τελικά επέτυχε την εξίσωση των δικαιωμάτων μεταξύ μαύρων και λευκών.


via
Τυραννόσαυρος

Τυραννόσαυρος

Tyrann;osayrow. Ενημερωτικο περιοδικό ποικίλης ύλης. Όλα όσα σε ενδιαφέρουν μαζεμένα σε ένα site.

Post A Comment: