Οι πιο διάσημοι σύγχρονοι λαβύρινθοι Οι πολύπλοκοι λαβύρινθοι δεν υπήρχαν μόνο στην αρχαιότητα, αλλά έχουν εμποτιστεί στην ύπαρξη διαφόρων λαών ανά τους αιώνες, και βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Μπορεί η λέξη λαβύρινθος να παραπέμπει στον Μινώταυρο και τον Δαίδαλο, ωστόσο, στην πορεία των χρόνων η χρήση του είναι εντελώς διαφορετική.Για άλλους είναι τόπος μιας γραφικής βόλτας και για κάποιους η αφορμή για στοχασμό, εσωτερική αναζήτηση, ακόμα και λύτρωση από τις αμαρτίες. Αυτοί οι πολύπλοκοι κύκλοι ήταν σε χρήση πολύ πριν από την καταγραμμένη ιστορία. Οι ιστορικοί διαχωρίζουν τους λαβύρινθους σε τύπους με βάση το σχήμα και το χρόνο τους. Όλοι είναι με καμπύλες και διαθέτουν ένα ενιαίο μονοπάτι που οδηγεί στο κέντρο ενός περίπλοκου χώρου.

Οι πιο διάσημοι σύγχρονοι λαβύρινθοι

Οι πολύπλοκοι λαβύρινθοι δεν υπήρχαν μόνο στην αρχαιότητα, αλλά έχουν εμποτιστεί στην ύπαρξη διαφόρων λαών ανά τους αιώνες, και βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.


Μπορεί η λέξη λαβύρινθος να παραπέμπει στον Μινώταυρο και τον Δαίδαλο, ωστόσο, στην πορεία των χρόνων η χρήση του είναι εντελώς διαφορετική.Για άλλους είναι τόπος μιας γραφικής βόλτας και για κάποιους η αφορμή για στοχασμό, εσωτερική αναζήτηση, ακόμα και λύτρωση από τις αμαρτίες.

Αυτοί οι πολύπλοκοι κύκλοι ήταν σε χρήση πολύ πριν από την καταγραμμένη ιστορία. Οι ιστορικοί διαχωρίζουν τους λαβύρινθους σε τύπους με βάση το σχήμα και το χρόνο τους. Όλοι είναι με καμπύλες και διαθέτουν ένα ενιαίο μονοπάτι που οδηγεί στο κέντρο ενός περίπλοκου χώρου.

Φωτογραφίες από αρχαίους λαβύρινθους έχουν βρεθεί σε γλυπτικές βράχων, σε αιγυπτιακές πυραμίδες, και βέβαια στο παλάτι του Μίνωα, στην Κρήτη.

Με την άνοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο κλασικός κύκλος του λαβύρινθου μετατράπηκε σε επίπεδο. Το νέο ρωμαϊκό στυλ χρησιμοποιήθηκε σε περίπλοκα σχέδια κεραμικών σε λουτρά, σε τάφους και σπίτια. Στο 9ο αιώνα, ο λαβύρινθος ξαναγύρισε πίσω στην κυκλική μορφή του, αλλά με περισσότερες στροφές.

Το πάτωμα του καθεδρικού ναού του Σάρτρ (Chartres) στη Γαλλία, απεικονίζει ένα λαβύρινθο, ο οποίος παραμένει ένας από τους πιο περπατημένους, σήμερα, και κατασκευάστηκε στον μεσαίωνα.
Ιστορικά, το περπάτημα σε ένα λαβύρινθο συνδέεται με θρησκευτικές και παγανιστικές εμπειρίες. Τα πολλά μέσα και έξω από αυτόν, συχνά συνδέονται με μυθικές εικόνες εκείνων που κατά το παρελθόν τους είχαν περπατήσει σε λατρευτικές δραστηριότητες, προσκυνήματα ή συγχώρεση για κάποια αμαρτία.

Οι ειδωλολάτρες Σκανδιναβοί χρησιμοποιούσαν τα μονοπάτια των λαβυρίνθων ως έναν τρόπο για να ξεπεραστούν δυσκολίες, ή για ενίσχυση της προστασίας από τους θεούς τους για να τους φέρουν καλή τύχη. Σήμερα, αρκετοί περιπατητές επιλέγουν τους λαβύρινθους για μια στοχαστική εμπειρία.

Καθεδρικός Ναός Chartres (Σαρτρ, Γαλλία)

Chartres Cathedral

Ο λαβύρινθος στον Καθεδρικό Ναό Chartres χρονολογείται από το 1205, όταν οι μοναχοί τον χρησιμοποιούσαν για στοχαστικές στιγμές. Στις ημέρες μας, είναι ένας από τους πιο γνωστούς λαβύρινθους του κόσμου.

Προσκυνητές από όλο τον κόσμο εξακολουθούν να πηγαίνουν εκεί για να τον διασχίσουν, αλλά μόνο τις Παρασκευές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν δεν καλύπτεται με καρέκλες για τις λειτουργίες της εκκλησίας.

Old Summer Palace (Πεκίνο, Κίνα)

Old Summer Palace

Ο λαβύρινθος περιβάλλεται από τα ερείπια του θερινού ανακτόρου της δυναστείας Τσινγκ, και χτίστηκε το 1709. Η διαδρομή βρίσκεται σε έναν κήπο που ονομάζεται Yuanmingyuan, ή ο κήπος της τελειότητας και του Φωτός. Η περιοχή που θα καταλάμβανε, αρχικά, υπολογιζόταν μεγαλύτερη από 864 στρέμματα, για τη διασκέδαση των Κινέζων αυτοκρατόρων.

Αλλά καταστράφηκε το 1860 από τις βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις που λεηλάτησαν το παλάτι και στη συνέχεια έκαψαν τον κήπο, σαν τιμωρία για τους θανάτους κρατουμένων.

Dunure Castle (Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο)

Dunure Castle

Η Κίνα δεν είναι το μόνο μέρος όπου μπορείτε να περπατήσετε σε ένα λαβύρινθο ανάμεσα σε ερείπια. Υπάρχει ένας στο κάστρο Ντανούρ (Dunure) της Σκωτίας.

Πρόκειται για ένα φρούριο του 13ου αιώνα και το αρχικό σπίτι των Κένεντι (Kennedys) του Κάρικ (Carrick), οι οποίοι είχαν τον έλεγχο της νοτιοδυτικής Σκωτίας, εκείνη την εποχή. Οι πέτρες του λαβυρίνθου βρίσκονται στην παραλία κοντά σε ένα πάρκο, πάνω από την ακτογραμμή, προσφέροντας στους περιπατητές μια καταπληκτική θέα των ερειπίων του κάστρου.

Edge (Χόγκσμπαγκ, Νότια Αφρική)

The Edge

Στο Χόγκσμπαγκ (Hogsback) βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους λαβύρινθους στη Νότια Αφρική. Η μικρή πόλη είναι διάσημη για πνευματιστικές δραστηριότητες, για μέντιουμ, γιόγκι, χίπις και άλλους ανθρώπους αναλόγων δραστηριοτήτων, οι οποίοι ζουν στην κορυφή του βουνού Αμαθόλ (Amathole).

Ο λαβύρινθος, στο Edge Mountain Retreat, προσφέρει θέα σε ένα εκπληκτικό τοπίο βουνών και δασών.

Damme Priory (Ντάμε, Γερμανία)

Damme Priory

Οι λάτρεις των δασών συρρέουν στο λαβύρινθο στο Ντάμε Πράιορι (Damme Priory), που τον βρίσκεις περνώντας από ένα μονοπάτι λαξευμένο σε βράχο και γεμάτο με δέντρα.

Βρίσκεται σε χώρο που ανήκει στη μονή Βενδικτίνων Μούνστερσβάρτσαχ (Münsterschwarzach Abbey), και δημιουργήθηκε το 700 μ.Χ. Παρόμοιος λαβύρινθος βρίσκεται στη Βαυαρία, αλλά ο μικρότερος στο Damme είναι τόσο καλά κρυμμένος, επιτρέποντας έτσι μια πραγματική στοχαστική εμπειρία.

Lands End (Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια)

Lands End

Ο λαβύρινθος αυτός βρίσκεται σε έναν βράχο με θέα την παραλία Μάιλ Ροκ, και τη γέφυρα τη γέφυρα Golden Gate στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια. Ο βράχος λαβύρινθος έχει διάμετρο 5,5 μέτρα και εγκαταστάθηκε, με μυστικότητα, στην Εαρινή Ισημερία του 2004, από τον καλλιτέχνη Εντουάρντο Αγκιλέρα (Eduardo Aguilera)

Ο λαβύρινθος αυτός έχει γίνει στόχος βανδάλων, τουλάχιστον τρεις φορές. Φτιάχτηκε πάλι από την αρχή και σήμερα τον φυλάνε 50 εθελοντές.

via
(με πληροφορίες και εικόνες από smithsonian / Πρώτη εικόνα Ania Mendrek, Κνωσός)
Τυραννόσαυρος

Τυραννόσαυρος

Tyrann;osayrow. Ενημερωτικο περιοδικό ποικίλης ύλης. Όλα όσα σε ενδιαφέρουν μαζεμένα σε ένα site.

Post A Comment: