Πρόγραμμα για 26.000 ανέργους έως τις 15 Μαρτίου Nέο πρόγραμμα για 26.000 ανέργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών, με εγγυημένη απασχόληση έξι μηνών στον ιδιωτικό τομέα θα υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ανακλήθηκε πρίν από 6 μήνες, καθώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ) απευθυνόταν μόνο στη διαχείριση αποβλήτων και σε τεχνικά έργα εξυπηρετώντας προφανώς συγκεκριμένους επιχειρηματίες.
Πρόγραμμα για 26.000 ανέργους έως τις 15 Μαρτίου


Nέο πρόγραμμα για 26.000 ανέργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών, με εγγυημένη απασχόληση έξι μηνών στον ιδιωτικό τομέα θα υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ανακλήθηκε πρίν από 6 μήνες, καθώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ) απευθυνόταν μόνο στη διαχείριση αποβλήτων και σε τεχνικά έργα εξυπηρετώντας προφανώς συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας πρόκειται για το αναθεωρημένο πρόγραμμα επιταγής κατάρτισης και απασχόλησης, voucher 29-64, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, το οποίο ανακλήθηκε στα τέλη του περασμένου Μαΐου λόγω ανεπαρκούς και μεροληπτικού σχεδιασμού.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ρ.Αντωνοπούλου το πρόγραμμα, με τον ίδιο προϋπολογισμό, απευθύνεται πλέον σε 26.000 χιλιάδες άνεργους και όχι σε 16.000 που προβλεπόταν αρχικώς.

Επιπλέον με τον νέο σχεδιασμό όλοι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές και θα τους παρέχεται εγγυημένη απασχόληση σε ιδιωτικές εταιρίες για έξι μήνες, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος που περιλάμβανε εγγυημένη απασχόληση μόνον για το ένα τέταρτο των ωφελουμένων.
 
Με το νέο σχεδιασμό ο άνεργος που θα προσληφθεί, θα λαμβάνει, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, 5.500 ευρώ, ενώ με τον αρχικό ο άνεργος λάμβανε μόλις 1.600 ευρώ καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αφορά σε 10 κλάδους της ελληνικής οικονομίας και σε 44 ειδικότητες και όχι σε 3 που προβλεπόταν αρχικώς.

Στο νέο πρόγραμμα το 80% των 112 εκατ. κατευθύνεται για ενίσχυση των ανέργων και μόλις το 20%στους φορείς κατάρτισης. Ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος διέθετε το 75% του προϋπολογισμού στους φορείς πρακτικής κατάρτισης και το υπόλοιπο 25% στους ανέργους.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει, για πρώτη φορά, τη διαμόρφωση και τη διάθεση συγκεκριμένων προγραμμάτων σπουδών των ειδικοτήτων στους παρόχους κατάρτισης, προκειμένου να υπάρχει ενιαίο σώμα γνώσεων και δεξιοτήτων που θα παρέχεται στους ανέργους και όχι κάθε πάροχος να σχεδιάζει από μόνος του το πρόγραμμα σπουδών.

 Επίσης, θα δημιουργηθούν οδηγοί κατάρτισης που θα πρέπει να ακολουθούν οι πάροχοι κατάρτισης.

Συνολικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει 130 ώρες κατάρτισης και συμβουλευτική καθοδήγηση για την επιλογή από τους ανέργους του προγράμματος κατάρτισης που θα παρακολουθήσουν με βάση το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο, την πιθανή εργασιακή εμπειρία τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και εν γένει τα ενδιαφέροντά τους.

Η επαγγελματική συμβουλευτική θα δίδεται με τη μορφή εξατομικευμένης παρέμβασης, αλλά και ομαδικής συμβουλευτικής υποστήριξης. Θα περιλαμβάνει κατ' ελάχιστον 6 συνεδρίες, εκ των οποίων, 2 από αυτές θα παρέχονται σε ομαδική βάση και σε ωφελούμενους με κοινά επαγγελματικά χαρακτηριστικά ή κοινούς επαγγελματικούς στόχους.

via
Τυραννόσαυρος

Τυραννόσαυρος

Tyrann;osayrow. Ενημερωτικο περιοδικό ποικίλης ύλης. Όλα όσα σε ενδιαφέρουν μαζεμένα σε ένα site.

Post A Comment: