Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η ιστορική κοινότητα Bρέθηκε μπροστά από μια μεγάλη ανακάλυψη, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η επιστημονική ομάδα (η οποία αποτελείται απο Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή) δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια της, όταν ανακάλυψε την ύπαρξη μιας αρχαίας πόλης στον βυθό του Αιγαίου Πελάγους.
Πιο συγκεκριμένα ανακάλυψε στον κόλπο της Ερμιονίδας, στην Πελοπόννησο, μια αρχαία πόλη 4.500 ετών (εποχή του χαλκού), μεγέθους 49 στρεμμάτων, η οποία αποτελείται από πλήθος κατασκευών όπως: πέτρινες αμυντικές κατασκευές, λιθόστρωτες επιφάνειες, μονοπάτια, πύργους, κεραμικά, εργαλεία και λοιπά αντικείμενα.
Η ερευνητική ομάδα, η οποία αποτελείται από μια σειρά σημαντικών προσώπων του κλάδου όπως: την Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Δρ Αγγελική Γ. Σίμωσι, τον Διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής καθηγητή Karl Reber, την καταδυόμενη αρχαιολόγο της ΕΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα και τον λέκτορα ελληνικής προϊστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης Julien Beck, ανακάλυψε τις αρχαίες οχυρώσεις της πόλης εντοπίζοντας μια σειρά από τεράστια πεταλόσχημα θεμέλια δίπλα σε μια γραμμή από τοίχη, τα οποία εκτιμούν πως αποτελούσαν τους αμυντικούς πύργους.
Τα αμυντικά έργα που ανακαλύφθηκαν φαίνεται πως έχουν προκαλέσει πολλά ερωτηματικά στην επιστημονική ομάδα, διότι παρόλο που τα ευρήματα δημιουργήθηκαν την εποχή του χαλκού η τεχνοτροπία που χρησιμοποιήθηκε είναι κάτι πρωτόγνωρο, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή Julien Beck, τα θεμέλια είναι :"μαζικής φύσεως, άγνωστης στην Ελλάδα μέχρι τώρα" συμπληρώνοντας πως, "Η σημασία της ανακάλυψης μας οφείλεται εν μέρει στο μεγάλο μέγεθος. Πρέπει να υπήρχε μια τούβλινη υπερκατασκευή πάνω από το λίθινο θεμέλιο. Οι πιθανότητες να εντοπίσουμε αυτά τα τείχη κάτω από το νερό είναι εξαιρετικά λίγες. Το πλήρες μέγεθος της εγκατάστασης δεν είναι ακόμη γνωστό. Δεν ξέρουμε γιατί περιβάλλεται από οχυρωματικά έργα".
Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί και ανασυρθεί πάνω από 6.000 αντικείμενα της αρχαίας πόλης, από τα οποία η ομάδα πιστεύει πως πρόκειται να "μάθει περισσότερα σχετικά με το εμπόριο, τη ναυτιλία, και την καθημερινή ζωή αυτής της περιόδου", ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο σχετικά με την ιστορία της περιόδου του χαλκού.
πηγή
Voice News
Post A Comment: