Ούτε μερικές ημέρες περίοδο χάριτος δεν θα έχει η νέα κυβέρνηση αναφορικά με την εφαρμογή του νέου μνημονίου. Και το ποδαρικό του νέου μνημονίου γίνεται –με τι άλλο;- με φόρους!. Ξεκινά πολύ σύντομα το εισπρακτικό τσουνάμι με τους φόρους που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί ενώ ξεκινά εντός του Οκτωβρίου και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του φορολογικού συστήματος αλλά και η διαπραγμάτευση για να αντικατασταθούν  μέτρα του μνημονίου εφόσον βέβαια εξασφαλιστούν αξιόπιστα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα δεχτούν και οι τροϊκανοί.

Τα εισπρακτικά

Πολύ σύντομα ξεκινά ένα μπαράζ νέων φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Πρόκειται για:

- τον ΕΝΦΙΑ του 2015. Εντός των επόμενων δυο εβδομάδων πρόκειται να αναρτηθούν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του φόρου με τα οποία οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ , ενώ αυτά που αναμένεται να πληρωθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου υπολογίζονται σε 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου και η τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου (5 δόσεις).

- τα πρόσθετα εκκαθαριστικά για μισό εκατομμύριο αγρότες, επιχειρήσεις και φορολογούμενους με στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης. Τα να εκκαθαριστικά με πρόσθετο φόρο είναι αποτέλεσμα της αναδρομικής αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100% για τις ΑΕ και ΕΠΕ, της αύξησης κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν πισίνα, σκάφος αναψυχής άνω των 5 μέτρων ή ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών

- τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016 που θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους. Το συνολικό ποσό των τελών ανέρχεται στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

- καταργείται από την 1η Οκτωβρίου η έκπτωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Η αρχή γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις Κυκλάδες και τις Σποράδες και θα ακολουθήσουν έως το τέλος του 2016 όλα τα νησιά του Αιγαίου. Οι σημερινοί συντελεστές 5%, 9% και 16% θα γίνουν 6%, 13% και 23%.

- αυξάνεται εντός του Οκτωβρίου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου από τα 60 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο. Οι αγρότες θα πληρώνουν έτσι κάθε λίτρο πετρελαίου κατά περίπου 0,15 ευρώ περισσότερα.

Τα γραμμάτια του μνημονίου

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και το τοπίο για ορισμένα πολύ σημαντικά φορολογικά θέματα που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και φορολογούμενους. Πρόκειται για:

- την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ο Α. Τσίπρας έχει δεσμευτεί δημόσια ότι θα αντικαταστήσει το μέτρο με κάποιο άλλο καθώς πλήττει και τις λαϊκές οικογένειες και τη μεσαία τάξη και όχι μόνο τους "πλούσιους" καθώς επιβάλλεται στα φροντιστήρια και στα μεσαία ιδιωτικά σχολεία.

- η ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών με την μείωση του ακατάσχετου ορίου για μισθούς και συντάξεις από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ και του ακατάσχετου ορίου από έναν τραπεζικό λογαριασμό από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ.


Capital.gr

Μεταφόρτωση απο τον Λογιστή Λυκούδη Γιάννη
Τυραννόσαυρος

Τυραννόσαυρος

Tyrann;osayrow. Ενημερωτικο περιοδικό ποικίλης ύλης. Όλα όσα σε ενδιαφέρουν μαζεμένα σε ένα site.

Post A Comment: