Ποιος είναι ο πιο δυνατός μυς στο σώμα μας;

Το ανθρώπινο σώμα είναι προικισμένο με μια πληθώρα μυών προορισμένων να διογκώνονται, να εκτείνονται, να συστέλλονται εκτελώντας πολύ σημαντικό έργο (όταν τους συντηρούμε σωστά). Ας υποθέσουμε ότι όλοι αυτοί οι μύες διεκδικούσαν τον τίτλο του πιο δυνατού. Ποιος θα έπαιρνε την πρωτιά;

 

Αυτός που σηκώνει το μεγαλύτερο φορτίο

Πολλοί θεωρούν ότι ο πιο δυνατός μυς στο ανθρώπινο σώμα είναι η γλώσσα. Όμως αυτός που σηκώνει το μεγαλύτερο φορτίο από όλους είναι ο πελματικός. Βρίσκεται στο πίσω μέρος του πέλματος (στη φτέρνα) και χάρη σ΄ αυτόν στηριζόμαστε, περπατάμε και τρέχουμε. Χωρίς αυτόν, θα σωριαζόμασταν κάτω. Άρα επάξια διεκδικεί τον τίτλο του πιο δυνατού.
Πάντως, πέρα από τον φανταστικό αυτό διαγωνισμό, όποιον μυ και αν εξετάσουμε, είναι δυνατός – και με το παραπάνω – για τη δουλειά που έχει αναλάβει να κάνει. Και αποτελεί μέρος του θαύματος που λέγεται ανθρώπινο σώμα.

Ας δούμε μερικούς ακόμα που διακρίνονται για την ξεχωριστή λειτουργία τους.


Αυτός που ασκεί τη μεγαλύτερη πίεση

Η πίεση είναι και αυτή μια έκφραση ισχύος. Απόδειξη η δύναμη των σαγονιών μας. Τα ρεκόρ Γκίνες μας πληροφορούν ότι υπάρχει άνθρωπος που δαγκώνει με δύναμη 442 κιλών (4.337 Newtons) για δύο δευτερόλεπτα. Άρα οι μασητήρες μύες, που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του στόματος, είναι ιδιαίτερα χαρισματικοί.

Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος

Ο μείζων γλουτιαίος (τα λεγόμενα οπίσθια) είναι σίγουρα ο μεγαλύτερος μυς (και ο πιο δημοφιλής ως αντικείμενο παρατήρησης…) που διαθέτει το ανθρώπινο σώμα. Χάρη σε αυτόν ο κορμός στέκεται όρθιος. Κατά τη διάρκεια του βαδίσματος, ο μείζων γλουτιαίος μυς είναι ο πιο δυνατός από τους εκτείνοντες μυς του ισχίου και κινεί το σώμα προς τα εμπρός.

Μικροί αλλά πανίσχυροι

Οι εξωτερικοί μύες του ματιού θεωρούνται οι πιο ισχυροί συγκριτικά τόσο με το έργο που έχουν να κάνουν, όσο και με το μικρό μέγεθος και βάρος του βολβού του ματιού. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι είναι 100 φορές πιο δυνατοί από όσο θα έπρεπε να είναι. Πάντως, εξασφαλίζουν τις κινήσεις υψηλής ταχύτητας που απαιτούνται για την ανάγνωση, την ανίχνευση και τη σάρωση του οπτικού πεδίου, καθώς και για τις ταχύτατες μικροκινήσεις που κάνουν τα μάτια κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αυτός που λειτουργεί ακατάπαυστα

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη μεγαλειώδη αντοχή του καρδιακού μυός: Το μυοκάρδιο αντλεί δυνατά και καθημερινά το αίμα καθόλη τη διάρκεια της ζωής. Η καρδιά χτυπά (ακούραστα, αν την προστατεύουμε) περίπου 40 εκατομμύρια φορές τον χρόνο, τουτέστιν πάνω – κάτω 2,5 δισεκατομμύρια φορές μέχρι να πιάσουμε τα 70. Δεν είναι και λίγο.

Ο πιο επιδέξιος

Αναμφισβήτητα η γλώσσα (η οποία διαθέτει 8 μυς και όχι έναν) αποτελεί έναν συνδυασμό δύναμης και ελαστικότητας, που την κάνει ευέλικτη και χρήσιμη τόσο στην ομιλία, όσο και στη μάσηση, στο φιλί, στο σφύριγμα και σε άλλα πολλά. Όμως η καθαρή ισχύς της δεν συγκρίνεται με αυτή του πελματικού μυός.

Αυτός που συσπάται πιο έντονα

Η εκπληκτική ικανότητα των μυών της μήτρας να συστέλλονται και να χαλαρώνουν καθιστούν εφικτό τον τοκετό. Το μυομήτριο διατείνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συσπάται κατά τον τοκετό. Η ικανότητά του βέβαια εξαρτάται από ορμονικούς και βιοχημικούς παράγοντες.


πηγή
Τυραννόσαυρος

Τυραννόσαυρος

Tyrann;osayrow. Ενημερωτικο περιοδικό ποικίλης ύλης. Όλα όσα σε ενδιαφέρουν μαζεμένα σε ένα site.

Post A Comment: