Φράνσις Ντρέικ: Οι Άγγλοι επιτίθενται στις Ισπανικές αποικίες του Νέου Κόσμου και πραγματοποιούν τον Δεύτερο Περίπλου της Γης Το 1558, με την ενθρόνιση της μοναχοκόρης του Βασιλιά Ερρίκου του Εβδόμου της Αγγλίας, Ελισάβετ, αρχίζει η περίφημη Ελισαβετιανή Εποχή ή αλλιώς η Χρυσή Εποχή της Αγγλίας.

Φράνσις Ντρέικ: Οι Άγγλοι επιτίθενται στις Ισπανικές αποικίες του Νέου Κόσμου και πραγματοποιούν τον Δεύτερο Περίπλου της Γης


Το 1558, με την ενθρόνιση της μοναχοκόρης του Βασιλιά Ερρίκου του Εβδόμου της Αγγλίας, Ελισάβετ, αρχίζει η περίφημη Ελισαβετιανή Εποχή ή αλλιώς η Χρυσή Εποχή της Αγγλίας. Στην χώρα θα ανθίσουν οι τέχνες με εμβληματικότερη μορφή  εκείνη του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα, Σαίξπηρ. Μέχρι τότε, οι προσπάθειες των Άγγλων υπό την Βασιλεία του Ερρίκου να αναζητήσουν τις δικές τους αποικίες στην Αμερική, εμποδίζονταν και ανακόπτονταν από τους Ισπανούς οι οποίοι είχαν αρχίσει ήδη να εξαπλώνονται και στις νότιες ακτές της Βόρειας Αμερικής. Η εμφάνιση όμως του Φράνσις Ντρέικ, θα αλλάξει τις ισορροπίες και θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στην ναυτική Ιστορία των Άγγλων.


   Ο Φράνσις Ντρέικ, γεννήθηκε στην Αγγλία, το 1540 στο Τάβιστοκ του Ντέβον. Στα είκοσι δύο του χρόνια, ακολούθησε τον ξάδελφο του Τζον Χόκινς, ταξιδεύοντας για πρώτη φορά προς την Αμερική μέσω της Σιέρα Λεόνε όπου ο Χόκινς, αιχμαλώτιζε Αφρικανούς για να τους πουλήσει στους Ισπανούς αποίκους της Αμερικής, ως σκλάβους. Το 1568,  σε ένα επόμενο ταξίδι του Χόκινς στην Αμερική όπου συμμετείχε και πάλι ο Ντρέικ, έχοντας μεταφέρει 400 σκλάβους από την Αφρική, τα εφτά πλοία του Χόκινς είχαν αγκυροβολήσει στις ακτές του Μεξικό, εκεί που σήμερα βρίσκεται η πόλη της Βερακρούζ. Εκείνη την περίοδο, στην περιοχή είχε ξεσπάσει μια εξέγερση των αποίκων οι οποίοι ήθελαν να αποσχιστούν από την Ισπανία. Τότε, ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ο Δεύτερος, έστειλε μια αρμάδα για να καταστείλει την εξέγερση. Η Ισπανική αρμάδα όμως, επιτέθηκε και στα Αγγλικά πλοία βυθίζοντας δύο και αιχμαλωτίζοντας άλλα τρία. Ο Χόκινς και ο Ντρέικ, κατάφεραν να διαφύγουν με τα υπόλοιπα δύο και να επιστρέψουν στην Αγγλία.


  Στις 24 Μαΐου του 1572, ο Ντρέικ, με τα πλοία Πάσα (Pascha) και Σουάν (Swan) και 73 άνδρες, απέπλευσε από το Πλύμουθ με προορισμό τις ακτές του Παναμά για να καταλάβει τον οικισμό, Νόμπρε δε Διός (Nombre de Dios). Εκεί, οι Ισπανοί συγκέντρωναν τον χρυσό που έφτανε από τις αποικίες τους στο Περού και τον έστελναν στην Ισπανία. Σε μία αιφνιδιαστική επίθεση, οι Άγγλοι, κατάφεραν να καταλάβουν τον οικισμό μαζί με τον χρυσό που ήδη είχε συγκεντρωθεί εκεί. Η ποσότητα όμως, ήταν τόσο μεγάλη που δεν χωρούσε στα πλοία του Ντρέικ. Γι’ αυτό, φόρτωσε όση ποσότητα μπορούσε και τον υπόλοιπο χρυσό τον έκρυψε θάβοντας τον στην γη, για να μην τον βρουν οι Ισπανοί μέχρι να έρθουν τα επόμενα πλοία των Άγγλων για να τον φορτώσουν. Έπειτα, ο Ντρέικ επέστρεψε στην Αγγλία. Η Ελισάβετ, ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, ανέθεσε στον Ντρέικ την επόμενη αποστολή. Αυτή ήταν, η επίθεση κατά των Ισπανικών αποικιών στις Αμερικάνικές ακτές του Ειρηνικού.  

  Στις 13 Δεκεμβρίου του 1577, ο Ντρέικ απέπλευσε και πάλι από το Πλύμουθ με το πλοίο “Πέλικαν" (Pelican), τέσσερα ακόμα πλοία και 164 άνδρες. Περνώντας από τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου, κατέλαβε ένα Πορτογαλικό εμπορικό πλοίο το οποίο πρόσθεσε στον στόλο του χρησιμοποιώντας την εμπειρία του πλοίαρχου του ώστε να φτάσει στις ακτές της Βραζιλίας. Όσο όμως τα πλοία κατευθυνόντουσαν νότια, μια σειρά από γεγονότα, θα αποδυναμώσουν την αποστολή. Οι άγριες καταιγίδες που συνάντησαν έχοντας μπει στον χειμώνα του νοτίου ημισφαιρίου, είχαν ως συνέπεια δύο από τα πλοία της αποστολής να υποστούν σοβαρές ζημιές ώστε να μην μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι αναγκάζοντας τον Ντρέικ να τα βυθίσει. Εν τω μεταξύ, οι επιθέσεις από τους ιθαγενείς κατά τις προσεγγίσεις τους στις ακτές και οι διακρίσεις που γινόντουσαν μεταξύ των ανδρών της αποστολής, είχαν δημιουργήσει διχόνοια στα πληρώματα με αποτέλεσμα, ο Ντρέικ να αποκεφαλίσει έναν από τους αξιωματικούς για παρακίνηση ανταρσίας. Τον Ιούνιο του 1578, τα πλοία έφτασαν στον κόλπο του Σαν Χουλιάν. Εκεί, ο Ντρέικ έκαψε το Πορτογαλικό πλοίο καθώς τα ξύλα του είχαν σαπίσει. 
Το πλοίο του Ντρέικ περνά από τον Πορθμό του Μαγγελάνου. 
  Συνεχίζοντας το ταξίδι, τα τρία πλοία που είχαν απομείνει, έφτασαν στον Πορθμό του Μαγγελάνου και τον διέπλευσαν. Όταν βγήκαν όμως στον Ειρηνικό Ωκεανό, ξέσπασε μια ισχυρή καταιγίδα, που είχε ως συνέπεια ένα πλοίο να εξαφανιστεί και ένα να εγκαταλείψει την αποστολή επιστρέφοντας στην Αγγλία. Αυτό όμως, δεν πτόησε τον Ντρέικ.  Το μετονόμασε από “Πέλικαν” σε “Γκόλντεν Χάιντ” και συνέχισε το ταξίδι του. Πλέοντας βόρεια και κατά μήκος των σημερινών ακτών της Χιλής, επιτέθηκε σε Ισπανικές αποικίες και κατέλαβε ισπανικά πλοία, αποσπώντας, τους κατά πολύ ακριβέστερους χάρτες τους. Φτάνοντας στο Περού, κατέλαβε ένα Ισπανικό πλοίο το οποίο ήταν φορτωμένο με χρυσό. Εκεί, έμαθε για ένα ακόμα Ισπανικό πλοίο φορτωμένο με χρυσό και ασήμι, το οποίο είχε αναχωρήσει προς τον Ειρηνικό Ωκεανό με προορισμό της Φιλιππίνες. Ο Ντρέικ, το πρόλαβε και το κατέλαβε, συνεχίζοντας τις επιθέσεις και τις λεηλασίες σε Ισπανικές αποικίες και πλοία, μέχρι και τις ακτές του Μεξικό. Το πλοίο του όμως, είχε ήδη υποστεί αρκετές φθορές από τις μάχες και έπρεπε να βρει κάποιο καταφύγιο για να το επισκευάσει. 

   Στις 17 Ιουνίου, ο Ντρέικ έφτασε στις ακτές της Καλιφόρνια σε μία περιοχή που οι Ισπανοί δεν είχαν ακόμη εξαπλωθεί. Ονόμασε την περιοχή Νέα Αλβιώνα κατοχυρώνοντας την στην Αγγλία και αφού προχώρησε στις απαραίτητες επισκευές, αναχώρησε από εκεί στις 23 Ιουλίου και συνέχισε πλέοντας προς τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μερικούς μήνες αργότερα, έφτασε στα νησιά Μολούκες από όπου και προμηθεύτηκε μπαχαρικά. Από εκεί, περνώντας νότια της Ιάβα για να αποφύγει τα στενά της Μαλάκκα τα οποία έλεγχαν οι Πορτογάλοι, διέσχισε τον Ινδικό Ωκεανό φτάνοντας στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας συνεχίζοντας προς την Αγγλία. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1580, ο Ντρέικ επέστρεψε στο Πλύμουθ. Από τα πέντε πλοία που είχαν ξεκινήσει πριν σχεδόν τρία χρόνια, επέστρεψε το ένα και από τους 164 άνδρες, οι 59. Τα πολύτιμα φορτία των μπαχαρικών και των λάφυρων που έφερε στην Αγγλία, ικανοποίησαν την Ελισάβετ η οποία τίμησε και αντάμειψε τον Ντρέικ. Οι Άγγλοι, έχοντας διαπιστώσει και οι ίδιοι το μέγεθος του χρυσού που υπάρχει στην Αμερική, ήταν πια αποφασισμένοι να διεκδικήσουν και εκείνοι από τον πλούτο της νέας ηπείρου. 

Παγκόσμιος χάρτης της εποχής που απεικονίζει την διαδρομή του Ντρέικ.
   Το 1585, ο Ντρέικ με μια Αγγλική πολεμική αρμάδα, έφτασε στις ακτές της Κολομβίας, λεηλατώντας τα Ισπανικά λιμάνια της Καρταγένα και του Σάντο Ντομίνγκο και, κατά τον γυρισμό του στην Αγγλία, κατέλαβε το ισπανικό φρούριο του Αγίου Αυγουστίνου στην Φλόριντα.  Τα γεγονότα αυτά, ήταν αρκετά για να προκαλέσουν τον Βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο τον Δεύτερο, και να προετοιμάσει την εισβολή των Ισπανών στην Αγγλία. Μαθαίνοντας όμως οι Άγγλοι τις προθέσεις του Φιλίππου, ο Ντρέικ, προχώρησε σε αιφνιδιαστική επίθεση κατά των λιμανιών της Λα Κορούνια και του Καδίθ, καταστρέφοντας συνολικά 37 Ισπανικά πλοία, αναγκάζοντας τον Φίλιππο να καθυστερήσει την εισβολή. Στις 29 Ιουλίου του 1588, ο Φίλιππος έστειλε τον Ισπανικό στόλο να επιτεθεί στην Αγγλία. Οι Άγγλοι όμως, με τον Ντρέικ υποναύαρχο, απέκρουσαν την επίθεση προξενώντας σημαντικές καταστροφές στον Ισπανικό στόλο. 

Χάρτης που απεικονίζει την επίθεση του Ντρέικ κατά των Ισπανών στην Φλόριδα 
  Ο Ντρέικ, πέθανε το 1596 από δυσεντερία στο Πόρτο Μπέλο του Παναμά, μετά από αποτυχημένη προσπάθεια να καταλάβει το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Κατάφερε να πραγματοποιήσει τον δεύτερο περίπλου της Γης έχοντας γίνει όμως ο πρώτος θαλασσοπόρος που κατάφερε να τον διευθύνει εξ ολοκλήρου αφού στον πρώτο περίπλου, ο Μαγγελάνος σκοτώθηκε κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Το Πέρασμα του Ντρέικ που βρίσκεται μεταξύ του νότιου άκρου της Νότιας Αμερικής και της Ανταρκτικής, αν και έχει το όνομα του, ο Ντρέικ δεν το είχε ανακαλύψει ποτέ. 

Το άγαλμα του Ντρέικ στο Πλίμουθ της Αγγλίας.


Τυραννόσαυρος

Τυραννόσαυρος

Tyrann;osayrow. Ενημερωτικο περιοδικό ποικίλης ύλης. Όλα όσα σε ενδιαφέρουν μαζεμένα σε ένα site.

Post A Comment: