Πώς οι αρνητικές σκέψεις βλάπτουν το σώμα Έχει ποτέ περάσει από το μυαλό σας ότι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεστε μπορεί να επηρεάζει την υγεία και το σώμα σας;

 Πώς οι αρνητικές σκέψεις βλάπτουν το σώμα

Έχει ποτέ περάσει από το μυαλό σας ότι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεστε μπορεί να επηρεάζει την υγεία και το σώμα σας; Συχνά δεν έχουμε επίγνωση των επιδράσεων που έχουν οι σκέψεις μας στο σώμα και στην υγεία μας. Μερικές φορές παρασυρόμαστε από το άγχος, την ένταση, την ανησυχία, την κατάθλιψη, τη βιασύνη και άλλα αρνητικά συναισθήματα, χωρίς να σκεφτόμαστε καν ότι μπορεί να μας επηρεάζουν ψυχικά και σωματικά, μειώνοντας την ποιότητα της ζωής μας. Στο άρθρο θα μάθετε την επίπτωση που έχουν οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα στο σώμα σας.


Η σύνδεση νου-σώματος είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι πιστεύουμε, καθώς οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας διεγείρουν την παραγωγή ορισμένων χημικών ουσιών που επηρεάζουν τη σωματική και τη συναισθηματική μας υγεία. Για παράδειγμα, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη είναι δύο χημικές ουσίες που απελευθερώνει ο εγκέφαλός μας όταν βιώνουμε χαρά ή ευφορία. Μια παρόμοια διαδικασία λαμβάνει χώρα και για τα αρνητικά συναισθήματα, όμως αντί να κάνει το σώμα να νιώθει καλά, προκαλεί πόνο και άλλα προβλήματα που μας εμποδίζουν να αισθανόμαστε υγιείς.


Ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να αποθηκεύει σημαντικές και καθοριστικές πληροφορίες για τη συμπεριφορά και για τη σχέση της με το σώμα. Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι όλοι έχουμε την ικανότητα να βλέπουμε το καλό και το κακό σε μια κατάσταση, όπως και ότι είμαστε υπεύθυνοι για την απόδοση είτε θετικής είτε αρνητικής σημασίας στις στιγμές της ημέρας μας.



Η επίδραση στο σώμα μας




 


Οι συναισθηματικές καταστάσεις μας μπορούν να οδηγήσουν σε σωματικές ενοχλήσεις, που πιθανώς δείχνουν ότι περνάμε μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία οι σκέψεις και τα συναισθήματα έχουν πάρει τον έλεγχο. Για παράδειγμα, ο χρόνιος πόνος στον αυχένα θα μπορούσε πιθανώς να δείχνει μια ανικανότητα να δούμε τα πράγματα από διαφορετικές προοπτικές.

Ο ανεξήγητος πόνος στους γοφούς μπορεί να είναι σημάδι ότι μας καταβάλλει ο φόβος και ότι είμαστε ανίκανοι να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις.

Ο πόνος στο πάνω μέρος της πλάτης συνδέεται με μια ραγισμένη καρδιά· ο πόνος στη μέση της πλάτης συσχετίζεται με την ανικανότητα να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν· και ο πόνος στη μέση συνδέεται με οικονομικό άγχος.

Ο πόνος στα γόνατα μπορεί να δείχνει φόβο, υπερηφάνεια και έλλειψη ελέγχου του εγώ.

Όταν βιώνουμε μια κατάσταση που μας θυμώνει, πραγματοποιείται στον οργανισμό μια βιοχημική αντίδραση που ανεβάζει τα επίπεδα της αδρεναλίνης και μας κάνει να ξαναζούμε την εμπειρία ξανά και ξανά.

Τα συναισθήματα θλίψης μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα ενέργειας και την κινητοποίησή μας. Η θλίψη προκαλεί κόπωση, υπερβολική κούραση και χαμηλή ενέργεια.

Πώς καταπολεμώ τις αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα;
thetiki-skepsi

Όσο κι αν βιώνουμε ευτυχισμένες στιγμές, οι δύσκολες στιγμές είναι εκείνες που δοκιμάζουν τη δύναμη και την ικανότητά μας να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας. Για να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας, είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε θετικά, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολες ή αξεπέραστες μπορεί να μοιάζουν κάποιες καταστάσεις.

Κάθε πρωί, όταν ξυπνάμε, είναι σημαντικό να προετοιμάζουμε το σώμα και το νου για την καινούργια ημέρα και για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, έτσι ώστε να μπορούμε να παραμένουμε καλά και να ζούμε ευτυχισμένα. Ο νους μας έχει εκπληκτική δύναμη και μπορεί να επιτελεί με ευκολία πολλά έργα. Είναι λοιπόν σημαντικό να του δίνουμε μια καλή δόση θετικότητας και να προσπαθούμε να βλέπουμε τη φωτεινότερη πλευρά των πραγμάτων, ακόμα κι αν αντιμετωπίζουμε μια σχετικά δύσκολη εμπειρία την οποία πρέπει να ξεπεράσουμε.

Όταν οι αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα προσπαθούν να καταβάλουν τη ζωή και την υγεία μας, είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσουμε μερικά λεπτά για να στοχαστούμε και να αναλογιστούμε το αν πραγματικά αξίζει τον κόπο να αναλώσουμε χρόνο και ενέργεια σε αυτά. Είναι πιθανό ότι, μετά από αυτή την άσκηση, αντί να παραπονιέστε και να αφήνετε τα συναισθήματά σας να σας ελέγχουν, θα θέλετε να κάνετε κάποια αλλαγή στη ζωή σας και θα αναζητήσετε λύσεις, έτσι ώστε η αρνητικότητα να μην υποσκάπτει καθόλου την ποιότητα της ζωής σας.

Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η θετικότητα και τα καλά συναισθήματα, όπως η χαρά και η ευτυχία, απελευθερώνουν ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρομοίως, έχει διαπιστωθεί ότι τα αρνητικά συναισθήματα έχουν την αντίθετη επίδραση και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας τον οργανισμό μας πιο επιρρεπή στην ασθένεια.

Το να είμαστε θετικοί είναι ζήτημα επιλογής, καλών σκέψεων και καλών συναισθημάτων. Μια καλή δόση θετικότητας αξίζει τον κόπο. Βελτιώνει τη σωματική και τη συναισθηματική υγεία με πολλούς τρόπους.


via
Τυραννόσαυρος

Τυραννόσαυρος

Tyrann;osayrow. Ενημερωτικο περιοδικό ποικίλης ύλης. Όλα όσα σε ενδιαφέρουν μαζεμένα σε ένα site.

Post A Comment: