Ο Αιγυπτιακός ναός της Μπρεξίζας στον Μαραθώνα...! Ένας ναός Αιγυπτίων Θεών έχει εντοπιστεί στον Μαραθώνα, στο μικρό έλος της Μπρεξίζας ήδη από το 1968. Εκεί φωτογραφήθηκε προτού εκλεγεί ο Ηλίας Ψινάκης, προκαλώντας την οργή της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία κατέφυγε στην δικαιοσύνη επειδή δεν είχε εξασφαλίσει την άδεια να κάνει την φωτογράφηση αυτή. Κίνητρο του ήταν να κάνει περισσότερο γνωστό τον ναό αυτό, που προκαλεί την περιέργεια αλλά πολλοί λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή του.

Ο Αιγυπτιακός ναός της Μπρεξίζας στον Μαραθώνα...!

Ένας ναός Αιγυπτίων Θεών έχει εντοπιστεί στον Μαραθώνα, στο μικρό έλος της Μπρεξίζας ήδη από το 1968. Εκεί φωτογραφήθηκε προτού εκλεγεί ο Ηλίας Ψινάκης, προκαλώντας την οργή της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία κατέφυγε στην δικαιοσύνη επειδή δεν είχε εξασφαλίσει την άδεια να κάνει την φωτογράφηση αυτή. Κίνητρο του ήταν να κάνει περισσότερο γνωστό τον ναό αυτό, που προκαλεί την περιέργεια αλλά πολλοί λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή του.

Θα αναρωτηθεί κανείς πως ξεφύτρωσε ο ναός σε ένα από τα μέρη που έχουν ταυτιστεί με τα πιο ιστορικά κεφάλαια της ελληνικής αρχαιότητας. Κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή στα ελληνιστικά χρόνια, ο Ηρώδης ο Αττικός, οποίος υπήρξε ρήτορας και μεγάλος γαιοκτήμονας στην περιοχή αυτή (καθώς και σύζυγος της Ρήγιλλας), αποφάσισε να οικοδομήσει το ναό αυτό που ήταν αφιερωμένος στην Ίσιδα και τον Όσιρι (Σάραπι). Μετά την περίοδο των Πτολεμαίων η λατρεία της Ίσιδος και του Όσιρι εξελληνίστηκε και δημιουργήθηκαν πολλά Σαραπεία στην ελληνική επικράτεια με γνωστότερο αυτό της Δήλου. Απέκτησαν δηλαδή οι θεότητες αυτές πιστούς και στην Ελλάδα, δανειζόμενες χαρακτηριστικά από το ελληνικό πάνθεον, που ήταν πιο οικείο στους κατοίκους των ελληνικών πόλεων.


Το εντυπωσιακό με τον Μαραθώνα είναι ότι πρόκειται για συγκρότημα 50 επί 50 μέτρα με περίβολο και βαθμιδωτή πυραμίδα στο κέντρο του ιερού. Στην αρχαιότητα το κομμάτι αυτό πρέπει να ήταν πάνω σε μια νησίδα η οποία με τον καιρό εξαφανίστηκε από το έλος. Το ιερό το ίδρυσε ο Ηρώδης θέλοντας να μιμηθεί τον αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος είχε ανεγείρει Σαραπείο σε τεχνητή νησίδα στην έπαυλή του στο Tivoli, έξω από τη Ρώμη, αντιγράφοντας το Σαραπείο που βρισκόταν στην πόλη Κάνωπο, στο Δέλτα του Νείλου. Στο σημείο έχουν βρεθεί αιγυπτιάζοντα αγάλματα των δύο θεοτήτων καθώς και μια σφίγγα, την οποία μπορεί να δει κανείς στο Μουσείο του Μαραθώνα όπου φυλάσσονται αρκετά από τα ευρήματα.




Μαρία Ιωάννου
via
Τυραννόσαυρος

Τυραννόσαυρος

Tyrann;osayrow. Ενημερωτικο περιοδικό ποικίλης ύλης. Όλα όσα σε ενδιαφέρουν μαζεμένα σε ένα site.

Post A Comment: