Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο από την Αρκαδία Οι συνταγές για μια νόστιμη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο ή με φύλλο, ποκίλουν ανά την Ελλάδα και κάθε χωριό έχει την δική του εκδοχή. Η γλυκιά αυτή πίτα, γνωστή και ως γαλόπιτα έχει διαδοθεί περισσότερο από περιοχές με άφθονο το ντόπιο φρέσκο γάλα και γίνεται με χρονικό ορόσημο το Πάσχα ή τις τελευταίες μέρες πριν την μεγάλη νηστεία, την εβδομάδα δηλαδή της Τυρινής όπου (βρισκόμαστε και όπου) καταναλώνονται μόνον γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι αναμφίβολα από τις πιο εύκολες γλυκές πίτες και από τις πιο αγαπημένες σε μικρούς και πρώην μικρούς.

 Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο από την Αρκαδία

Οι συνταγές για μια νόστιμη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο ή με φύλλο, ποκίλουν ανά την Ελλάδα και κάθε χωριό έχει την δική του εκδοχή.

Η γλυκιά αυτή πίτα, γνωστή και ως γαλόπιτα έχει διαδοθεί περισσότερο από περιοχές με άφθονο το ντόπιο φρέσκο γάλα και γίνεται με χρονικό ορόσημο το Πάσχα ή τις τελευταίες μέρες πριν την μεγάλη νηστεία, την εβδομάδα δηλαδή της Τυρινής όπου (βρισκόμαστε και όπου) καταναλώνονται μόνον γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι αναμφίβολα από τις πιο εύκολες γλυκές πίτες και από τις πιο αγαπημένες σε μικρούς και πρώην μικρούς.

Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι πως, πέρα από την πλούσια γαλατένια γεύση της, είναι επίσης πλούσια σε ωφέλη για την υγεία· με βασικό της συστατικό το γάλα, που περιέχει μία από τις πιο σημαντικές πρωτεΐνες, την καζεΐνη, προσφέρει θρεπτικές και ενυδατικές ιδιότητες πολύ περισσότερες από άλλα γλυκά επιδόρπια· είναι δε, το πιο κατάλληλο για την ανάπτυξη των παιδιών και για την οστεοπόρωση στις γυναίκες.


Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο από την Αρκαδία

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο από την Αρκαδία

Ενώ είθισται η ελληνική οικογένεια να μαζεύεται γύρω από το ίδιο τραπέζι τις Κυριακές, για κάποιον ανεξήγητο λόγο η δική μου το έκανε τα Σάββατα. Ένα από αυτά τα Σάββατα και σε μικρή ηλικία, δοκίμασα για πρώτη φορά γαλατόπιτα από τα χεράκια της θείας μου της Σούλας, όντας λίγο καχύποπτη, αφού στο πιάτο δεν έβλεπα πουθενά σοκολάτα. Η έκπληξη μου ήταν μεγάλη.

 Η γαλατόπιτα που μόλις είχα δοκιμάσει ήταν τόσο γευστική, ζουμερή και υπέροχα αρωματισμένη με κανέλα, που δικαιωματικά πήρε τη θέση της ανάμεσα στα αγαπημένα μου γλυκά κι ας ήταν πολύ ανοιχτόχρωμη για τα δικά μου γούστα.

Από εκείνη τη στιγμή μέχρι και σήμερα δεν σταμάτησα να της ζητάω να μου την φτιάχνει, παρά το γεγονός ότι ήμουν πλέον σε θέση και ηλικία να την κάνω μόνη μου -ε, έχει άλλη χάρη να σε φροντίζουν. Πήρα όμως την απόφαση αφού ενημερωθώ για την εν λόγω γαλατόπιτα χωρίς φύλλο και το background της, να την φτιάξω και να την μοιραστώ μαζί σας.

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο από την Αρκαδία

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από την Αρκαδία και σύμφωνα με τα λεγόμενα της θείας, την έφτιαξε πρώτη φορά με την πεθερά της, από την οποία και πήρε τη συνταγή, λίγο έξω από την Τρίπολη, με πλούσιο φρεσκοαρμεγμένο γάλα και καθόλου βούτυρο -κάτι φυσικά δύσκολο για τα σημερινά αστικά δεδομένα. Σήμερα έχει προσαρμοστεί στα υλικά της πόλης, που είναι άλλωστε και τόσο βασικά που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό.

Bρισκόμενοι λοιπόν στην κατάλληλη παραδοσιακή στιγμή της κατανάλωσής της (εβδομάδα της Τυρινής), ιδού!

12.2.2017: Η φίλη αναγνώστρια Penny (βλ. σχόλια) μας ενημέρωσε ότι γαλατόπιτα χωρίς φύλλο με την ίδια συνταγή γίνεται παραδοσιακά και στην Ηλεία.

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο από την Αρκαδία

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο από την Αρκαδία

Προετοιμασία: 10-15 λεπτά συν το ψήσιμο και 5-10 λεπτά αναμονή για να κρυώσει -αν φυσικά περιμένετε! Για ένα πιο δημιουργικό στόλισμα μπορείτε να κόψετε διάφορα σχέδια (εμείς δοκιμάσαμε το πατρόν που θυμίζει αγελάδα, το πετύχαμε?) και να πασπαλίσετε με άχνη ή κανέλα ή κακάο. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για παραλληλόγραμμο σκεύος περί τα 30×40 εκατ. ή στρογγυλό διαμέτρου 40 εκατ.)
2 λίτρα γάλα
2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
2-2,5 φλ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά την θέλετε)
1/2 πακέτο βούτυρο (125 γραμ.) σε θερμοκρασία δωματίου
6 αυγά
2 βανίλιες (κουτάκια) ή ξύσμα από ένα στικ βανίλιας

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο από την Αρκαδία


Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε την γαλατόπιτα: Σε κατσαρόλα και μέτρια φωτιά βάζετε το γάλα να ζεσταθεί μαζί με τις βανίλιες ή το ξύσμα. Προσθέτετε το βούτυρο, την ζάχαρη και το σιμιγδάλι.

Ανακατεύετε συνέχεια για να μην κολλήσει το μείγμα και σβολιάσει. Όταν αρχίσει να πήζει, αποσύρετε από την φωτιά και προσθέτετε σιγά-σιγά τα αυγά χτυπημένα, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το αδειάζετε σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο από την Αρκαδία

Ψήνετε την γαλατόπιτα: Ψήνετε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς C μέχρι η γαλατόπιτα να πάρει καλά χρώμα και να έχει μια ωραία κρούστα.


Στολίζετε την γαλατόπιτα: 

Σε ένα κομμάτι χαρτί σχεδιάζετε το μοτίβο που θέλετε να έχει η επιφάνεια του γλυκού. Το κόβετε με ψαλίδι ή κοπίδι και το τοποθετείτε πάνω στην γαλατόπιτα. Πασπαλίζετε με άχνη και αφαιρείτε προσεκτικά το χαρτί με ένα μαχαίρι για να μην πέσει η άχνη που έχει πάνω και χαλάσει το σχέδιο.

Σερβίρισμα: 

Εάν θέλετε την γαλατόπιτα σας πιο απλή και χωρίς σχέδια απλά κόβετε σε τετράγωνα ή τριγωνικά κομμάτια και γαρνίρετε με άχνη ή/και κανέλα. Είναι ιδανική και για σχολικό κολατσιό.

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο από την Αρκαδία

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο από την Αρκαδία

Σημείωση: 

Η γαλατόπιτα χωρίς φύλλο τρώγεται καλύτερα αφού κρυώσει (15-20 λεπτά τουλάχιστον αφού βγει από τον φούρνο) για να σφίξει και να είναι πιο συμπαγής η σύστασή της ώστε να θυμίζει περισσότερο πίτα.

via
Τυραννόσαυρος

Τυραννόσαυρος

Tyrann;osayrow. Ενημερωτικο περιοδικό ποικίλης ύλης. Όλα όσα σε ενδιαφέρουν μαζεμένα σε ένα site.

Post A Comment: