Επιπλέον φόροι στις πλάτες της μεσαίας τάξης Εν αναμονή της έναρξης υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει από τους θεσμούς να εγκρίνουν την πρότασή του για αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες που θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος και θα δηλωθούν το 2017.
Επιπλέον φόροι στις πλάτες της μεσαίας τάξης


Εν αναμονή της έναρξης υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει από τους θεσμούς να εγκρίνουν την πρότασή του για αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες που θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος και θα δηλωθούν το 2017.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία,  αυξημένους φόρους θα κληθούν να καταβάλουν τα μεσαία προς υψηλά εισοδήματα, καθώς οι αλλαγές που σχεδιάζονται αφορούν κυρίως ετήσια εισοδήματα άνω των 25.000-30.000 ευρώ.


Την ίδια στιγμή όμως ετοιμάζεται πλήρης ανατροπή του φορολογικού καθεστώτος των επαγγελματιών αλλά και των αγροτών, καθώς και οι δύο αυτές κατηγορίες φορολογουμένων σχεδιάζεται να φορολογούνται από εφέτος με τις κλίμακες των μισθωτών. Μάλιστα στην περίπτωση των αγροτών θα ισχύσει το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, κάτι που δεν θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες.


Ωστόσο, εφόσον εφαρμοστεί η κλίμακα των μισθωτών και στους επαγγελματίες, τότε μόλις ένας στους 10 θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω φόρους σε σύγκριση με το 2015. Αυτό θα συμβεί γιατί η κυβέρνηση, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου στο «Βήμα», σχεδιάζει να καλύψει μέρος της φορολογικής «χασούρας» από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.


Με τη λογική που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, ο μόνος τρόπος για να βρεθούν τα επιπλέον έσοδα είναι η επιβολή νέων φόρων και οι όποιες περικοπές θεωρηθούν ανεκτές στις συντάξεις. Κυρίως οι λίγοι μισθωτοί που έχουν απομείνει να έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ τον χρόνο θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι το μάρμαρο.


Οπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών οργανώσεων, με τη φορολογία η  πάλαι ποτέ μεσαία τάξη έχει σχεδόν συνθλιβεί, η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να παραμένει αλώβητη παρά τις κυβερνητικές ιαχές, αλλά η συνταγή παραμένει αναλλοίωτη.


Το σχέδιο


Οι σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, ενοικίων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά με τους εκπροσώπους των θεσμών μόλις αυτοί επιστρέψουν.


Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών επιφυλάσσει πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σε όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ (περίπου 1.700 ευρώ  καθαρά τον μήνα), ενώ αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι το γεγονός ότι πλέον θα υπάρχει ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αγρότες.


Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) άνω των 30.000 ευρώ και ως 42.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις από 100 ως 1.200 ευρώ.


Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ θα ισχύσει για τα εφετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2017 για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες.


Από την άλλη, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης γίνεται μόνιμη με νέα κλίμακα η οποία επιφυλάσσει σε άλλες περιπτώσεις πρόσθετες επιβαρύνσεις και σε άλλες ελαφρύνσεις.


Στο σημείο όμως αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι νέοι αυξημένοι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης δεν θα επιβαρύνουν το σύνολο του εισοδήματος αλλά το κλιμάκιο που εφαρμόζονται.


Εξαίρεση αποτελεί το πρώτο κλιμάκιο (συντελεστής 0,7%) που αφορά εισοδήματα από 12.000 ευρώ ως 20.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο συντελεστής 0,7% θα εφαρμόζεται στο σύνολο του εισοδήματος, δηλαδή δεν θα αφαιρούνται τα πρώτα 12.000 ευρώ που είναι αφορολόγητα για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα ως αυτό το ύψος.


Αξίζει να τονιστεί ότι η έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ θα εξακολουθήσει να ισχύει για εισόδημα ως 21.000 ευρώ και μετά θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισόδημα, ώστε να μηδενιστεί όταν ο φορολογούμενος δηλώσει ετήσιο εισόδημα 42.000 ευρώ και άνω.


Δύο είναι τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσον αφορά τις νέες φορολογικές κλίμακες. Το πρώτο (βασικό) σενάριο κάνει λόγο για εφαρμογή συντελεστή 22% σε ετήσιο εισόδημα ως 25.000 ευρώ (αρχικά είχε προταθεί να κατέβει το ποσό στις 22.000 ευρώ) και πάνω από το ποσό αυτό να εφαρμοστούν δύο ξεχωριστοί συντελεστές.


Οι δύο αυτοί συντελεστές θα εφαρμοστούν σε κλιμάκιο εισοδήματος από 25.000 ευρώ ως 30.000 ευρώ (συντελεστής 32%) και από 30.000 ευρώ ως 42.000 ευρώ (συντελεστής 37%). Από 42.001 ευρώ ως 65.000 ευρώ η πρόταση που έχει κατατεθεί κάνει λόγο για φορολογικό συντελεστή 50% ή και 55%. Και αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο.


Το δεύτερο σενάριο είναι ακόμη πιο επιθετικό, καθώς όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 42% για εισόδημα ως 60.000 ευρώ. Πάνω από αυτό το εισόδημα θα εφαρμοστεί συντελεστής 50%.


Στα εισοδήματα από ενοίκια προτείνεται να εφαρμοστεί η μνημονιακή υποχρέωση που κάνει λόγο για φόρο 15% (από 11% σήμερα) για ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ και συντελεστή 35% για ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ ως 40.000 ευρώ. Για ετήσιο εισόδημα από 40.001 ευρώ και άνω εξετάζεται να εφαρμοστεί φορολογικός συντελεστής 40% ή 45%.


Πηγη .... TOVIMA.GR
Μεταφόρτωση απο το Λογίστη  Λυκούδη Ιωάννη
Τυραννόσαυρος

Τυραννόσαυρος

Tyrann;osayrow. Ενημερωτικο περιοδικό ποικίλης ύλης. Όλα όσα σε ενδιαφέρουν μαζεμένα σε ένα site.

Post A Comment: