Ποιες τροφές περιέχουν κάλιο; Οι τροφές που μπορείτε άνετα να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας (γιατί είναι νοστιμότατες) για να σας εξασφαλίσουν το πολύτιμο μέταλλο. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Γιατί χρειαζόμαστε το κάλιο; «Το κάλιο είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο, που είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος» εξηγεί ο Χαρίλαος Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος.
http://tiranosavros.blogspot.gr/

Οι τροφές που μπορείτε άνετα να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας (γιατί είναι νοστιμότατες) για να σας εξασφαλίσουν το πολύτιμο μέταλλο.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Γιατί χρειαζόμαστε το κάλιο; «Το κάλιο είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο, που είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος» εξηγεί ο Χαρίλαος Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος.

«Το κάλιο, μαζί με το νάτριο, αποτελούν τους βασικούς ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν την κατανομή των υγρών του σώματος, επηρεάζουν το pH και συμβάλλουν στην διέγερση των νεύρων και των μυών».
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το κάλιο προλαμβάνει και ελέγχει την αυξημένη πίεση του αίματος, ενώ μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε ποια φαγητά βρίσκουμε κάλλιο;
Οι κυριότερες πηγές καλίου (όπως και όλων των υπόλοιπων ευεργετικών συστατικών) είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Αναλυτικότερα, πλούσια σε κάλιο είναι τα εξής:

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: 

 Το σπανάκι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και ο αρακάς είναι εξαιρετικές πηγές καλίου.

Πατάτες: 

 Τόσο οι κανονικές, όσο και οι γλυκοπατάτες, είναι πλούσιες σε κάλιο.

Ντομάτες:

Η αγαπημένη βάση για τις καλοκαιρινές μας σαλάτες και σάλτσες είναι άριστη πηγή καλίου τόσο ωμή όσο και μαγειρεμένη.

Μανιτάρια: 

 Μπορεί να τα λατρεύετε, ή μπορεί να τα μισείτε (μέση λύση δεν υπάρχει), πάντως τα μανιτάρια είναι πλούσια σε κάλιο και ευεργετικά για τον οργανισμό.

Φρούτα:

  Και κυρίως τα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα βερίκοκα, οι μπανάνες και τα πορτοκάλια. Περισσότερο γνωστές για την περιεκτικότητά τους σε κάλιο είναι οι μπανάνες, και όχι άδικα, αφού μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα δίνει στον οργανισμό 400 mg καλίου.

Κοτόπουλο: 

 Άπαχο, νόστιμο και πλούσιο –μεταξύ άλλων θρεπτικών στοιχείων– και σε κάλιο. Τι άλλο να ζητήσεις από ένα κοτόπουλο;

Λιπαρά ψάρια: 

 Ο σολομός και ο τόνος, πιο συγκεκριμένα, αλλά και ο μπακαλιάρος είναι πολύ καλές πηγές καλίου.

Γάλα και γιαούρτι: 

 Μόλις 220 γραμμάρια άπαχου γιαουρτιού περιέχουν 579 mg καλίου.

Όσπρια:

 Όχι όλα τα όσπρια, αλλά οι φακές και τα λευκά φασόλια είναι πολύ καλές πηγές καλίου.

via
Τυραννόσαυρος

Τυραννόσαυρος

Tyrann;osayrow. Ενημερωτικο περιοδικό ποικίλης ύλης. Όλα όσα σε ενδιαφέρουν μαζεμένα σε ένα site.

Post A Comment: