ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ SIXTIES: Βιβλίο του Νίκου Σάρρου με ανέκδοτο υλικό http://www.bbrweb.com Κυκλοφοριακή επιτυχία γνωρίζει το βιβλίο “Ελληνικά Μουσικά Συγκροτήματα των Sixties”, που μέσα στις 350 σελίδες του παρουσιάζει τα ελληνικά γκρουπ της δεκαετίας του ’60, που έδρασαν στην Ελλάδα κι έπαιζαν, όπως την έλεγαν τότε, “μοντέρνα μουσική”.

Olympians με Παπάζογλου http://tiranosavros.blogspot.gr/  http://www.bbrweb.com
Οι Olympians με τον Νίκο Παπάζογλου

Κυκλοφοριακή επιτυχία γνωρίζει το βιβλίο “Ελληνικά Μουσικά Συγκροτήματα των Sixties”, που μέσα στις 350 σελίδες του παρουσιάζει τα ελληνικά γκρουπ της δεκαετίας του ’60, που έδρασαν στην Ελλάδα κι έπαιζαν, όπως την έλεγαν τότε, “μοντέρνα μουσική”.

Renaldi
Οι Renaldi με τον μετέπειτα τραγουδιστή των Βορείων Σώτο Κυρκασιάδη
Το λεύκωμα περιέχει απίστευτο ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό και συμπεριλαμβάνει τα βιογραφικά όλων των συγκροτημάτων που δισκογράφησαν εκείνη τη δεκαετία, αλλά και περίπου ογδόντα ακόμα που δεν τα κατάφεραν να κυκλοφορήσουν κάποιο άλμπουμ, αλλά είχαν σημαντική παρουσία στα μουσικά δρώμενα. Συγγραφέας του είναι ο Νίκος Σάρρος, ο οποίος ασχολήθηκε επισταμένα με τη συγγραφή του και τη συγκέντρωση του φωτογραφικού υλικού περισσότερο από 10 χρόνια.

Το υλικό “πάρθηκε” από τους ίδιους τους μουσικούς των συγκροτημάτων σε προσωπικές συναντήσεις που είχε μαζί τους ο συγγραφέας, ενώ μεγάλο μέρος του προέρχεται από το μοναδικό φωτογραφικό αρχείο, που έχει στην κατοχή του ο δημοσιογράφος των εφημερίδων “Θεσσαλονίκη” και “Μακεδονία” Γιάννης Νέγρης, διοργανωτής συναυλιών, μουσικών πρωινών και beach parties τη δεκαετία του ’60. Από αυτό καταλαβαίνει κανείς εύλογα αφενός τη μοναδικότητα του υλικού που συνελέγη και αφετέρου τη διαδικασία που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί το έργο.

Strangers
Οι Strangers που είχαν ικανοποιητική δισκογραφική παρουσία
O Νίκος Σάρρος, αντί βιογραφικού, καταγράφει την παρακάτω ιστορία:
“Το 1989, Οκτώβρης, κάθισα να διαβάσω τα μαθήματά μου. Ήμουν 13 ετών και είχα συνηθίσει να διαβάζω ακούγοντας πάντα μουσική. Στο ψάξιμο για κάτι καλό, η βελόνα του ραδιοφώνου κόλλησε σε μια όμορφη μελωδία. Πήρα τηλέφωνο τον σταθμό να ρωτήσω ποιος είναι ο τίτλος του τραγουδιού. Την Κυριακή πήρα τον πατέρα μου και ανεβήκαμε στο Μοναστηράκι, ψάχνοντας το δισκάκι. Το βρήκα και το αγόρασα 600 δραχμές. Κάπως έτσι άρχισε το ταξίδι μου, που ακόμα συνεχίζεται». Ποιο ήταν το τραγούδι εκείνο; Το «Κάθε Μέρα που Περνάει» των Esquires”.

Τα συγκροτήματα έπαιζαν τότε, στην αρχή τους τουλάχιστον, στα λεγόμενα μουσικά πρωινά, τα οποία γίνονταν συνήθως την Κυριακή σε κινηματογράφους, πλατείες ή παραλίες. Η αποδοχή από τους νέους ήταν τεράστια και αποτελούσαν εβδομαδιαίο γεγονός σε κάθε γειτονιά. Στα μουσικά πρωινά οι επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων ανακάλυπταν τα καινούργια συγκροτήματα, τα αξιολογούσαν και τους πρόσφεραν, ενδεχομένως, δουλειά.

Teachers
Οι Teachers βραβεύονται για τη νίκη τους σε διαγωνισμό συγκροτημάτων
Ήταν τα sixties η εποχή της αθωότητας όπως φημίζεται, και όπως ακούμε εμείς οι νεότεροι.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις “Εκδόσεις Μισκής”. Θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδόσεις, καθώς ήδη έχουν φύγει τα μισά αντίτυπα.

Info:
Σημεία πώλησης: Εκδόσεις Μισκής (Μεσολογγίου 69, Βύρωνας) / Βιβλιοπωλείο Επίκαιρα (Αγ. Ιωάννου 41, Αγία Παρασκευή) / Fagotto Books (Βαλτετσίου 15, Αθήνα) / Βιβλιοπωλείο Έλλη (3ης Σεπτεμβρίου 96) /  Βιβλιοπωλείο Παρ’ Ημίν (Χαρ. Τρικούπη 11Α) / Anazitisi Records (Στουρνάρα 4, Άγιοι Ανάργυροι). Για τη Θεσσαλονίκη, υπεύθυνος διανομής: Γιάννης Νέγρης, τηλ.: 6944 59-75-05.
Τυραννόσαυρος

Τυραννόσαυρος

Tyrann;osayrow. Ενημερωτικο περιοδικό ποικίλης ύλης. Όλα όσα σε ενδιαφέρουν μαζεμένα σε ένα site.

Post A Comment: