Ιδιαίτερα «φουσκωμένος» θα είναι ο λογαριασμός ο οποίος θα πρέπει να έχει πληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και πλέον ξεπερνάει τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ξεπερνούσε τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτό γιατί, ναι μεν γνωρίζαμε ότι θα πληρώσουμε και φέτος ΕΝΦΙΑ -παρά τις υποσχέσεις, οι οποίες αποδείχτηκαν ψεύτικες-, φόρο εισοδήματος και τέλη κυκλοφορίας, όμως σε αυτά προστέθηκαν και άλλες, νέες, δυσβάσταχτες υποχρεώσεις, που θα αρχίσουν να μας επιβαρύνουν από την ερχόμενη εβδομάδα κιόλας. Ποιες είναι αυτές;

η εισφορά στις συντάξεις υπέρ Υγείας.

n αύξηση ΦΠΑ σε εκατοντάδες προϊόντα, μεταξύ των οποίων και οι υπηρεσίες εκπαίδευσης.

n αναδρομική αλλαγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

n αύξηση  της εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

n αύξηση στην προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων.

 Πώς μεταφράζεται αυτό για κάθε οικογένεια; Για κάθε. ιδιότητα, ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με πολλές εκατοντάδες ευρώ σε ετήσια βάση, όπως προκύπτει από την ποσοτικοποίηση των νέων μέτρων σε επίπεδο νοικοκυριού. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι κάθε φορολογούμενος μπορεί να συνδυάζει περισσότερες ιδιότητες (π.χ., γονιός παιδιών που πηγαίνουν φροντιστήριο και ιδιωτικός υπάλληλος με αποδοχές άνω των 1.700 ευρώ τον μήνα), τότε ο λογαριασμός εκτινάσσεται. Να τι σημαίνουν τα μέτρα που έρχονται για εκατομμύρια πολίτες.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Την επόμενη εβδομάδα, θα καταβληθούν «κουτσουρεμένες» οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις λόγω της επιβολής της εισφοράς 6% υπέρ Υγείας. Ποια θα είναι η επίπτωση; Σύμφωνα με τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε ο δικηγόρος-εργατολόγος Διονύσης Ρίζος, ένας δικαιούχος ονομαστικής επικουρικής σύνταξης 200 ευρώ, ο οποίος εισέπραξε τον προηγούμενο μήνα 157,7 ευρώ (λόγω των περικοπών που έχουν ήδη γίνει), την άλλη εβδομάδα θα βρει στον λογαριασμό του 148,3 ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς θα εισπράττει 142,02 ευρώ. Δηλαδή, η ετήσια απώλεια για έναν συνταξιούχο που έπαιρνε μέχρι τώρα επικουρική 157 ευρώ θα είναι 112 ευρώ, δηλαδή σχεδόν μία επικουρική.

Αντίστοιχα στην κύρια σύνταξη, ένας συνταξιούχος των 1.000 ευρώ (ο οποίος πλέον εισπράττει 912 ευρώ) θα δει τη σύνταξη την επόμενη εβδομάδα να περιορίζεται στα 893 ευρώ και από τον επόμενο μήνα στα 879 ευρώ. Για ένα ζευγάρι δύο συνταξιούχων με άθροισμα αποδοχών 2.000 ευρώ από κύριες και επικουρικές συντάξεις, το ετήσιο εισόδημα θα μειωθεί πάνω από 600 ευρώ τον χρόνο.

ΤΑ «ΘΥΜΑΤΑ»

 Οι οικογένειες με παιδιά θεωρούνται από τα μεγαλύτερα «θύματα» του 3ου Μνημονίου. Αυτές τις ημέρες καλούνται να μάθουν αν και σε ποιο βαθμό οι «φροντιστηριάδες» θα απορροφήσουν μέρος του ΦΠΑ, για να ξέρουν το τελικό αποτέλεσμα της «λυπητερής». Τα δίδακτρα για τη Β' Λυκείου μπορούν κάλλιστα να φτάνουν στα 1.000 ευρώ, οπότε η ετήσια επιβάρυνση για μόνο ένα παιδί μπορεί να ανέρχεται ακόμη και στα 230 ευρώ. Οσο για τη Γ' Λυκείου -τουλάχιστον όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Εμπορίου-, ο γονιός μπορεί να κληθεί να πληρώσει από 1.500 ευρώ έως και 3.000 ευρώ. ΦΠΑ 23% στα 1.500 ευρώ σημαίνει επιβάρυνση 345 ευρώ και στα 3.000 ευρώ, 690 ευρώ.

Τα βάσανα, βέβαια, δεν αφορούν μόνο τους γονείς με παιδιά στο λύκειο. Ο ΦΠΑ μπαίνει και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Οταν ένα μεγάλο, κεντρικό φροντιστήριο ζητάει 940 ευρώ τον χρόνο από τις πρώτες κιόλας τάξεις των Αγγλικών και ανεβάζει τις τιμές στα 1.700 ευρώ για την τάξη του πρώτου πτυχίου, τότε γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει κίνδυνος επιβάρυνσης επιπλέον 390 ευρώ ανά παιδί. Οσο για τα ιδιωτικά σχολεία, που μπήκαν και αυτά στο «καλάθι» του ΦΠΑ, οι επερχόμενες επιβαρύνσεις για τους περίπου 80.000 ενδιαφερόμενους γονείς είναι πολύ μεγάλες. Σε μέσα επίπεδα, τα δίδακτρα για τις βασικές σπουδές (χωρίς δηλαδή τη μεταφορά, τις απογευματινές δραστηριότητες κ.λπ., που επίσης θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ) κινούνται, τουλάχιστον στο λεκανοπέδιο Αττικής, στα 5.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι ο ΦΠΑ αντιστοιχεί σε 1.150 ευρώ.

 Το μόνο που απομένει να φανεί τις επόμενες ημέρες είναι τι ποσοστό του ΦΠΑ θα απορροφήσουν οι ιδιοκτήτες σχολείων και φροντιστηρίων και ποιο θα επιβαρύνει τελικώς τους γονιούς, οι οποίοι από τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση κινδυνεύουν να χάσουν έναν ή και δύο μισθούς.

 Οι οφειλέτες και οι. υψηλόμισθοι

Σε ό,τι αφορά τους οφειλέτες του Δημοσίου, είτε αυτοί έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους μέσω της ρύθμισης των 100 δόσεων είτε όχι (σ.σ.: Ανέρχονται συνολικά σε τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια), θα έρθουν το επόμενο διάστημα αντιμέτωποι με μεγάλες επιβαρύνσεις. Οσους μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων περιμένει αύξηση -ακόμη και διπλασιασμός- της μηνιαίας δόσης, είτε λόγω αναπροσαρμογής του επιτοκίου είτε λόγω μείωσης του αριθμού των δόσεων.

Τι μπορεί να σημαίνει στην πράξη ο συνδυασμός των αλλαγών στη ρύθμιση των 100 δόσεων; Φανταστείτε ότι οφειλέτης που χρωστάει 5.000 ευρώ και ζήτησε να πληρώσει σε 96 δόσεις (οκτώ χρόνια) πληρώνει 52,34 ευρώ τον μήνα στην Εφορία. Αν σε αυτόν τον οφειλέτη επιβληθεί επιτόκιο 5% και μειωθεί ο αριθμός των δόσεων στις 72, η μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί περίπου στα 80 ευρώ. Δηλαδή, η ετήσια επιβάρυνση θα κυμανθεί στα 330 ευρώ. Οσοι όμως δεν μπήκαν στη ρύθμιση θα υποστούν πιθανή κατάσχεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό (σ.σ.: Ηδη το όριο μειώθηκε στα 1.250 ευρώ) ή στον μισθό και στη σύνταξή τους (νέο όριο ακατάσχετου τα 1.000 ευρώ).

Τέλος, οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες από την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης είναι όσοι έχουν μισθούς ή συντάξεις άνω των 1.800 ευρώ, καθώς σε αυτούς η αυξημένη εισφορά θα φανεί απευθείας στον μισθό ή στη σύνταξη. Η πρώτη προσαρμογή της παρακράτησης θα γίνει στον μισθό του Σεπτεμβρίου.

Οσο για την ετήσια επιβάρυνση, ανέρχεται στα 216 ευρώ για εργαζόμενο με ετήσιες αποδοχές 36.000 ευρώ (μεικτά), ενώ εκτινάσσεται στα 1.140 ευρώ για κάποιον που παίρνει 60.000 ευρώ τον χρόνο.
Πηγη :  forologikanea.gr
Τυραννόσαυρος

Τυραννόσαυρος

Tyrann;osayrow. Ενημερωτικο περιοδικό ποικίλης ύλης. Όλα όσα σε ενδιαφέρουν μαζεμένα σε ένα site.

Post A Comment: