Το νησί των Φαιάκων, η κοντέσα των Επτανήσων και πολλά ακόμα
«κοσμητικά» τη συνοδεύουν. Η Κέρκυρα, ένα από τα βορειότερα νησιά του
Ιονίου Πελάγους, είναι ικανή να συναρπάσει πολλούς και διαφορετικούς
τύπους ταξιδιώτη. Κοσμική αλλά και σοφιστικέ, άγρια και γλυκιά, ανόθευτη
και λαμπερή μοιάζει να έχει βρει την χρυσή τομή ισορροπίας.
Κείμενο: Νάντια Μασσαχού
Με μια Παλιά Πόλη πραγματικό κόσμημα -δεν είναι τυχαίο ότι έχει ανακηρυχθεί ως ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό μνημείο από την UNESCO- εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα δύο επιβλητικά φρούρια που την αγκαλιάζουν. Μια βόλτα στα γραφικά, λιθόστρωτα καντούνια, την πανέμορφη πλατεία Δημαρχείου και το νοσταλγικό Καμπιέλο, σίγουρα θα σας μεταφέρει κάπου στην Ιταλία και θα ξυπνήσει τα πιο ρομαντικά σας συναισθήματα. Πέραν της παλιάς πόλης ωστόσο το νησί δίνει τη δυνατότητα για συναρπαστικές εμπειρίες, αφού διαθέτει πάμπολλες παραλίες αλλά και χωριά προς εξερεύνηση.
Ποιες στάσεις θα πραγματοποιήσει ωστόσο κάποιος που επισκέπτεται το νησί για πρώτη φορά; Συγκεντρώσαμε τα δέκα σημαντικότερα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε και ενδιαφέρουσες πληροφορίες που τα συνοδεύουν για να σας βρουν… διαβασμένους.
Λιστόν και Σπιανάδα
Η βόλτα σας στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας είτε θα ξεκινάει είτε θα καταλήγει στο διάσημο Λιστόν, δίπλα από την κεντρική Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη πλατεία της χώρας μας. Άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού, αποτελεί το σήμα κατατεθέν και το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της πόλης, αλλά και meeting point για όλες της ώρες της ημέρας.
Τι είναι όμως το περίφημο Λιστόν; Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό συγκρότημα κατοικιών, του οποίου η οικοδόμηση ξεκίνησε την εποχή της Β» Γαλλικής Κυριαρχίας του νησιού (1807-1814). Αποσκοπούσε στο να αποτελέσει ορόσημο της αριστοκρατικής τάξης της Παλαιάς Κέρκυρα, ενώ σύμφωνα με διάφορους μύθους στο δρόμο του (τη σημερινή λεωφόρο Ελευθερίας) επιτρεπόταν ο περίπατος μόνο στους ευγενείς της εποχής. Ο σχεδιασμός του είναι έργο του Γάλλου μηχανικού Ματιέ ντε Λεσέψ, πατέρα του κατασκευαστή της Διώρυγας του Σουέζ, και φτιάχτηκε στα πρότυπα της διάσημης rue de Rivoli του Παρισιού. Για την κατασκευή του συνεργάστηκε και ο Έλληνας μηχανικός Ιωάννης Παρμεζάν. Κατά την περίοδο της Αγγλικής Αρμοστείας (1815-1864) επεκτάθηκαν οι τοξοστοιχίες και σταδιακά προστέθηκαν όροφοι, που στις μέρες μας φιλοξενούν κατοικίες και γραφεία. Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τη χρήση του κτηρίου, θα διαπιστώσετε πως ξεκίνησε ως στρατώνας των Γάλλων, ενώ στη συνέχεια λειτούργησε κι ως ξενοδοχείο που φιλοξένησε μάλιστα σπουδαίες προσωπικότητες.
Σήμερα, το Λιστόν αποτελεί το πιο κοσμικό σημείο της Κέρκυρας. Μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ, το φαγητό ή το ποτό σας στις επιχειρήσεις που βρίσκονται εδώ, ενώ το Πάσχα αποτελεί σημείο αναφοράς της παρέλασης των Φιλαρμονικών της πόλης και των Λιτανειών του Αϊ Σπυρίδωνα. Εντύπωση και θαυμασμό προκαλούν τα κρεμαστά βενετσιάνικα φανάρια και οι αψιδωτές καμάρες, που ιδίως το βράδυ που φωτίζονται συνθέτουν μια εικόνα βγαλμένη από άλλη εποχή.
Η Σπιανάδα επίσης, είναι το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσετε με το που θα φτάσετε στην Παλιά Πόλη και, πολύ πιθανώς, το τελευταίο, αν χρησιμοποιήσετε το γειτονικό της πάρκινγκ (βόρειο μέρος πλατείας) για τη στάθμευση του οχήματός σας. Το όνομά της προήλθε από την ιταλική λέξη spianare που σημαίνει ισοπεδώνω κι έχει να κάνει με την απόφαση των Ενετών το 1576 να κατεδαφίσουν τα γύρω σπίτια για να βελτιώσουν την άμυνα του νησιού. Οι Γάλλοι άφησαν επίσης το στίγμα τους στο πέρασμα των χρόνων, δεντροφυτεύοντάς την. Σήμερα, η πλατεία χωρίζεται σε Άνω και Κάτω και συγκεντρώνει όλη την κοινωνική και εμπορική ζωή του νησιού. Εδώ χτυπά ο παλμός του κέντρου, ενώ από το πρωί έως αργά το βράδυ είναι αναμφίβολα ένα ολοζώντανο σημείο συνάντησης.
Tip: Στο γρασίδι στο βόρειο μέρος της πλατείας μπορείτε να απολαύσετε αγώνες κρίκετ! Επίσης,θα γίνει το σημείο αφετηρίας μιας υπέροχης παραθαλάσσιας βόλτας στον όρμο της Γαρίτσας.
Info
Παλιά Πόλη, Κέρκυρα
Άγιος Σπυρίδωνας
Ένα από τα δημοφιλέστερα και σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού, ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, βρίσκεται στην Παλιά Πόλη πίσω από το Λιστόν. Συγκεκριμένα στην οδό Νικηφόρου Θεοτόκη, δίπλα από την ομώνυμη πλατεία, θα δείτε το εντυπωσιακό καμπαναριό του πολιούχου της Κέρκυρας και θα το αναγνωρίσετε από την πρώτη στιγμή, μιας και αποτελεί μια από τις χαρακτηριστικές εικόνες του νησιού.
Η μονόκλιτη, ξυλόστεγη επτανησιακού βασιλικού ρυθμού ανήκε κάποτε στην οικογένεια Βούλγαρη, που είχε στην κατοχή της και το σκήνωμα του Αγίου. Η σημερινή εκκλησία χτίστηκε το 1589 και εξωτερικά δεν έχει καμία σχέση με τα βυζαντινά πρότυπα αρχιτεκτονικής, θυμίζοντας ναούς των δυτικών χωρών, και συγκεκριμένα, το ναό του Αγίου Γεωργίου στη Βενετία, που χτίστηκε την ίδια περίοδο. Στο εσωτερικό του ναού θα σας εντυπωσιάσει η εκπληκτική οροφή με τα 17 χρυσοποίκιλτα φατνώματα που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή του Αγίου Σπυρίδωνα, αντίγραφα των αρχικών φατνωμάτων που φιλοτέχνησε ο Παναγιώτης Δοξαράς το 1727. Το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, που πλέον φυλάσσεται σε μία αργυρή λάρνακα στα δεξιά του Ιερού, προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος προσκυνητών. Ο θαυματουργός Άγιος, που έσωσε πολλές φορές το νησί από την καταστροφή και την πείνα με τα θαύματά του, κάνει ακόμα χιλιάδες πιστούς να έρχονται για βοήθεια.
Info
Νικηφόρου Θεοτόκη, Κέρκυρα
Παλαιό Φρούριο (Fortezza)
Το Παλαιό Φρούριο, γνωστό κι ως Fortezza, δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της πόλης, σε φύσει οχυρή θέση, που επί Ενετοκρατίας (15ος αιώνας) μετατράπηκε για αμυντικούς λόγους από χερσόνησο σε νησίδα με την κατασκευή τάφρου.
Θα το βρείτε στην άκρη της Σπιανάδας, σε απόσταση λίγων λεπτών από το Λιστόν. Με το που διασχίσετε τη γέφυρα, πάνω από την τεχνητή τάφρο, την Κόντρα Φόσσα και περάσετε την επιβλητική του κεντρική πύλη, θα νιώσετε αυτόματα ότι πραγματοποιείτε ένα γοητευτικό ταξίδι στο παρελθόν. Τα σημαντικότερα μνημεία στο χώρο του Παλαιού Φρουρίου είναι η κεντρική πύλη, οι προμαχώνες Σαβορνιάν, Μαρτινένγκο και Μανδρακίου, οι Πύργοι της Ξηράς και της Θάλασσας, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το κτήριο των φυλακών, οι αγγλικοί στρατώνες και το αγγλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Στους χώρους του Παλαιού Φρουρίου φιλοξενούνται, επίσης, η Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο, ένα από τα σημαντικότερα της χώρας μας. Επίσης, λειτουργεί και το ομώνυμο cafe, όπου μπορείτε να κάνετε μια ευχάριστη στάση.
Tip: Μην παραλείψετε να φτάσετε μέχρι το πιο ψηλό σημείο στο Παλαιό Φρούριο, όπου μπορείτε να βγάλετε μια υπέροχη αναμνηστική φωτογραφία με φόντο το Λιστόν και τη Σπιανάδα.
Info
Καθημερινά: 07.30-19.30
Είσοδος:3 ευρώ/άτομο
Παλιά Πόλη
τηλ. 26610 42279
www.corfuoldfortress.com
Νέο Φρούριο
Θα το βρείτε πάνω στο λόφο του Αγίου Μάρκου, πίσω από το παλιό Λιμάνι, στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης. Το Νέο Φρούριο αποτέλεσε τμήμα της πρώτης γραμμής των ενετικών οχυρώσεων μετά την τουρκική πολιορκία του 1571. Περιλαμβάνει υπόγειες στοές, δεξαμενές και σημαντικά οχυρωματικά έργα, ενώ στο χώρο του θα δείτε το επιβλητικό κτήριο των αγγλικών στρατώνων. Σήμερα φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εδώ πραγματοποιούνται πολλές συναυλίες.
Tip: Από το Φρούριο θα έχετε υπέροχη πανοραμική θέα της πόλης. Καλό είναι να φοράτε ξεκούραστα παπούτσια, γιατί θα χρειαστεί να περπατήσετε σε ανηφόρα.
Info
Καθημερινά: 09.00-21.00
Είσοδος: 3 ευρώ /άτομο
Παλιά Πόλη
τηλ.26610 27370
Ποντικονήσι και Παναγία των Βλαχερνών
Αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κέρκυρας. Οι μεν Έλληνες αυθόρμητα σκέφτονται το τραγούδι «Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι...» και φέρνουν στο νου το νησί των Φαιάκων, οι δε ξένοι σίγουρα το έχουν ακούσει ή δει σε διάφορες εντυπωσιακές φωτογραφίες.
Για να το προσεγγίσετε, πρέπει να κατευθυνθείτε προς τη Γαρίτσα και μετά από μια γραφική διαδρομή θα φτάσετε στο Κανόνι. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το Ποντικονήσι, το μικρό πράσινο νησάκι που βρίσκεται μπροστά από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας με τον πλωτό αεροδιάδρομο, στον κόλπο του Χαλικιόπουλου. Το Ποντικονήσι συνδέεται με πολλούς μύθους στο πέρασμα των χρόνων. Ο επικρατέστερος θέλει να είναι το καράβι που έφερε τον Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων. Κατά τη διάρκεια μιας φοβερής καταιγίδας, ο Οδυσσέας ξεβράστηκε στις ακτές του νησιού και ο θεός Ποσειδώνας μετέτρεψε το καράβι του σε αυτό τον καταπράσινο βράχο. Σήμερα, δεν μπορείτε να το προσεγγίσετε, καθώς θεωρείται προστατευμένη ζώνη. Ωστόσο θα απολαύσετε τη θέα του και θα βγάλετε υπέροχες αναμνηστικές φωτογραφίες, ενώ αξίζει να επισκεφτείτε την Παναγία των Βλαχερνών που βρίσκεται μια ανάσα μακριά. Για την ακρίβεια απέχει από τη στεριά 300 μ. και θα σας μεταφέρουν ως εκεί μικρά καϊκάκια.
Tip: Το Ποντικονήσι οφείλει το όνομά του στο μέγεθός του. Είναι καταπράσινο με πυκνή βλάστηση και φιλοξενεί την εκκλησία του Παντοκράτορα που χρονολογείται στο 13ο αιώνα. Στην Παναγία των Βλαχερνών θα θαυμάσετε το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο, αξιόλογες εικόνες και τοιχογραφίες.
Info
Κανόνι, Κέρκυρα
Αχίλλειον
Λίγο έξω από την πόλη της Κέρκυρας, στο χωριό Γαστούρι, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Να έχει παραδοθεί σε καιρούς αλλοτινούς, τότε που αυτοκράτορες και πριγκίπισσες αποτελούσαν τους πρωταγωνιστές σε κάθε «παραμύθι». Συγκεκριμένα, σε απόσταση 10 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης, θα αντικρίσετε ένα άριστα διατηρημένο επιβλητικό ανάκτορο, που συνεχίζει να προκαλεί αμείωτα το θαυμασμό όποιου το επισκεφτεί. Το Αχίλλειον αποτέλεσε θέρετρο δυο μορφών της ευρωπαϊκής ιστορίας, που το μόνο κοινό που είχαν μεταξύ τους ήταν η λατρεία τους προς την Κέρκυρα, την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Η Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, η γνωστή Σίσι, και ο Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος Β». Εκείνη το έχτισε για να έρχεται και να ξεχνάει τον πόνο της, εκείνος το αγόρασε μετά το θάνατό της, αλλά ο πόλεμος, που ο ίδιος κήρυξε, δεν τον άφησε να το χαρεί.
Κατά τον Α» αλλά και Β» Παγκόσμιο Πόλεμο, το ανάκτορο καταλήφθηκε, χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς και δυστυχώς, λεηλατήθηκε. Μετά από πολυετείς εργασίες ανακατασκευής και ανακαίνισης, έχει ανακτήσει πλέον την παλιά του αίγλη και στεγάζει το Μουσείο Αχίλλειον που προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών.
Η μαγική περιπλάνηση στο λαμπρό παρελθόν ξεκινά από την είσοδο κιόλας του Ανακτόρου, όπου θα αντικρίσετε εκπληκτικά γλυπτά και αγάλματα εμπνευσμένα αρχαία ελληνική μυθολογία, εντυπωσιακούς κλιμακωτούς κήπους και μια εκπληκτική θέα. Καθώς εισέρχεστε στο ανάκτορο πρέπει οπωσδήποτε να σταθείτε και να παρατηρήσετε το κλιμακοστάσιο, ένα ανεκτίμητο έργο τέχνης το οποίο υμνεί την ελληνική μυθολογία με αγάλματα του Δία και της Ήρας, μικρότερα αγαλματίδια και γύψινα γλυπτά. Δεξιά θα δείτε το πορτρέτο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ, ενώ αριστερά θα θαυμάσετε το μαρμάρινο τζάκι και τα αγαλματίδια που το κοσμούν. Η οροφή κοσμείται με ένα τεράστιο φρέσκο, έργο απαράμιλλης τέχνης, που απεικονίζει αλληγορικά τις «Τέσσερις Εποχές». Στο τέλος της σκάλας υπάρχει μια μεγαλειώδης ελαιογραφία που απεικονίζει το «Θρίαμβο του Αχιλλέα» στη μάχη με τον Έκτορα.
Το καθολικό παρεκκλήσι της Ελισάβετ αποτελεί ολόκληρο ένα έργο τέχνης, με εντυπωσιακότερο σημείο την τοιχογραφία στο θολωτό, που απεικονίζει τη δίκη του Χριστού. Στην Αίθουσα της Ελισάβετ υπάρχουν έπιπλα και αντικείμενα που προέρχονται από το υπνοδωμάτιό της, όπως επίσης ένας μεγάλος πίνακας που απεικονίζει τον Οδυσσέα και τη Ναυσικά στο νησί των Φαιάκων, ενώ στην Αίθουσα του Κάιζερ εκθέτονται προσωπικά αντικείμενα του αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμου Β», μια προσωπογραφία του ιδίου και άλλοι πίνακες με ναυτικά θέματα. Το εξωτερικό το ανακτόρου κοσμείται επίσης από απαράμιλλα έργα τέχνης.
Tip: Το μεγαλύτερο ίσως σε αξία άγαλμα στο Αχίλλειο είναι ο «Αχιλλεύς Θνήσκων» που παρουσιάζει τον Αχιλλέα που πεθαίνει προσπαθώντας να βγάλει το βέλος από τη φτέρνα του. Το άγαλμα ο «Αχιλλεύς Νικών» είναι το μεγαλύτερο άγαλμα του Αχίλλειου, με διαστάσεις εξωπραγματικές, όπου ο Αχιλλέας παρουσιάζεται στη στιγμή της νίκης του.
Info
Δευτέρα-Παρασκευή: 08.00-19.00, Σάβατο-Κυριακή: 08.00-14.30
Γαστούρι
τηλ. 26610 56245
www.achillion-corfu.gr
Μον Ρεπό
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήματα του νησιού, μόλις 3 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας, που δημιουργήθηκε εξαιτίας ενός έρωτα και φιλοξένησε στην πορεία του εξέχουσες προσωπικότητες, σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης Κέρκυρας.
Στο κτήμα του Μον Ρεπό έχτισε τη θερινή του έπαυλη το 1831 ο Άγγλος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων Frederic Adam για χάρη της αγαπημένης του γυναίκας της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού, σε σχέδια του Άγγλου αρχιτέκτονα Whitmore. Την ονομασία του ωστόσο (Mon Repos σημαίνει «η ξεκούρασή μου») την πήρε από το Βασιλιά Γεώργιο Α» στον οποίο παραχωρήθηκε το παλάτι το 1864 με την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
Στο παλάτι φιλοξενήθηκε το 1863 και η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, η θρυλική πριγκίπισσα Σίσι, πριν χτίσει, μαγεμένη από την Κέρκυρα, το Αχίλλειον, ενώ εδώ γεννήθηκε και ο Φίλιππος Μαουνμπάντεν, ο μετέπειτα Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ. Το Μον Ρεπό είχε επιλέξει και ο Παρίνι, ο Ιταλός πολιτικός διοικητής των Ιονίων Νήσων, ως θερινή κατοικία κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Με τη μεταπολίτευση το Μον Ρεπό επιστράφηκε στο Δήμο της Κέρκυρας, αλλά τότε άρχισε μια νέα περιπέτεια, καθώς ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ το διεκδίκησε ως προσωπική του οικογενειακή περιουσία. Τελικά, μετά από έντονες δικαστικές διαμάχες, το κτήμα επέστρεψε στον Δήμο Κέρκυρας το 1991. Πέραν του Ανακτόρου, του Μουσείου και των εκθεμάτων θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε κι έναν υπέροχο, τεράστιο κήπο με σπάνια φυτά και βότανα.
Tip: Μπορείτε να φτάσετε έως εδώ χρησιμοποιώντας λεωφορείο, μιας και το ΚΤΕΛ Κέρκυρας εκτελεί πολύ συχνά δρομολόγια.
Info
Τρίτη-Κυριακή: 08.30-15.00
Παλαιόπολη
τηλ. 26610 41369
Νησί του Βίδο και Λαζαρέτο
Το νησί του Βίδο βρίσκεται απέναντι από την πόλη, σε απόσταση 1.200 μ. από το Παλαιό Λιμάνι της Κέρκυρας, έχει έκταση 538 στρέμματα και αποτελεί ένα μικρό φυσικό παράδεισο. Η ονομασία του οφείλεται σε έναν από τους ιδιοκτήτες του τον Guido Malipieri. Στο νησί αποδόθηκε το όνομα και όχι το επώνυμο του ιδιοκτήτη και παραφράστηκε από Guido σε Βίδο.Παλαιότερα ήταν γνωστό ως Πτυχιά, Άγιος Στέφανος και το Νησί της Ειρήνης. Σήμερα, ανήκει στο Δήμο Κέρκυρας και εδώ θα βρείτε εστιατόριο και αναψυκτήριο, παραλία καθώς και απίστευτα μονοπάτια για πεζοπορία. Για να το προσεγγίσετε, πρέπει να πάρετε το καράβι από το Παλαιό Λιμάνι της Κέρκυρας, από όπου εκτελούνται τακτά δρομολόγια. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 10 λεπτά.
Η νησίδα Λαζαρέτο από την άλλη, βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της πόλης της Κέρκυρας και έχει έκταση 70.000 τ.μ. Πέραν της μοναδικής του ομορφιάς, το νησί παρουσιάζει και τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον. Το όνομά του, σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται στα ιστορικά αρχεία της Κέρκυρας, οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ υπήρχε μία εκκλησιά αφιερωμένη στην Παναγία της Ναζαρέτ. Από το Λα Ναζαρέτ πρέπει να προήλθε η παραφθορά Λαζαρέτο. Μια δεύτερη εκδοχή θέλει το όνομα να προέρχεται από το λοιμοκαθαρτήριο (λαζαρέτο) που υπήρχε εκεί. Άλλωστε λαζαρέτα ονόμαζαν οι Ενετοί όλα τα λοιμοκαθαρτήρια που ίδρυσαν στην Ευρώπη. Σήμερα, το Λαζαρέτο θεωρείται εθνικό μουσείο προς τιμή των επαναστατών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατά την διάρκεια του Β» Παγκοσμίου πολέμου.
Tip: Τα δρομολόγια προς το Βίδο αναχωρούν κάθε μία ώρα από τις 10.00 ως τις 21.00, ενώ από το Βίδο αναχωρούν από τις 09.30 ως τις 21.30.
Το εισιτήριο κοστίζει 2 ευρώ (γραφείο κατασκηνώσεων & υπεύθυνου νησίδας Βίδου: τηλ. 26610 44222, 26610 32876, εστιατόριο: τηλ. 26610 32711).
Αναγνωστική Εταιρία
Θα τη βρείτε στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, σε απόσταση αναπνοής από το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτήριο που σίγουρα θα σας φέρει στο νου εικόνες από παλιές ελληνικές ταινίες.
Η Αναγνωστική Εταιρία ιδρύθηκε το 1836 από μια ομάδα 14 νέων αστών, έχοντας ως πρότυπο την ομώνυμη Εταιρία της Γενεύης (Societe de Lecture de Geneve). Καθ» όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της υπήρξε η «στέγη» πολλών και σπουδαίων προσωπικοτήτων που ήταν μέλη της, ενώ η δυναμική της παρουσία σε όλα τα καίρια θέματα που απασχόλησαν την Ελλάδα κατά το 19ο και 20ο αιώνα την καθιστά σπουδαία ως προς το έργο και το ρόλο της, πολιτισμικά και κοινωνικά. Σήμερα, με κληρονομιά μια πλούσια συλλογή βιβλίων, χαρτών, χαρακτικών, πινάκων, επίπλων και αρχείων, η Αναγνωστική Εταιρία πορεύεται με διττό ρόλο: αφενός ως κέντρο μελέτης του επτανησιακού πολιτισμού και αφετέρου ως θεματοφύλακας της παράδοσης του ιδιαίτερου αυτού τόπου.
Tip: Αν θέλετε να την επισκεφτείτε απογευματινές ώρες, καλό είναι να επικοινωνήσετε προηγουμένως, έτσι ώστε να κλείσετε κάποιο ραντεβού.
Info
Δευτέρα-Σάββατο: 09.30-13.30, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: και απογεύματα, μόνο κατόπιν ραντεβού
Καποδιστρίου 120,
τηλ. 26610 39528, 26610 33297
www.anagnostikicorfu.com
Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
Στεγάζεται στα Ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου στην Παλιά Πόλη και είναι το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Άπω Ανατολής και της Ινδίας.
Ιδρύθηκε το 1928 ως Μουσείο Σινοϊαπωνικής Τέχνης και φιλοξένησε τη σινοϊαπωνική συλλογή του Γρηγορίου Μάνου, που έγινε δωρεά από τον ίδιο. Έκτοτε, έγινε πραγματικός πόλος έλξης για τους φιλότεχνους, με αποτέλεσμα να στεγάζει περίπου 15.000 αντικείμενα ασιατικής τέχνης από ιδιωτικές συλλογές και δωρεές μεμονωμένων αντικειμένων. Η δωρεά Χατζηβασιλείου το 1973 πρόσθεσε στο δυναμικό του 400 έργα από την Ινδία, το Πακιστάν, το Θιβέτ, το Σιάμ και τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλάζοντας τον αυστηρά σινοϊαπωνικό χαρακτήρα του και οδηγώντας στη μετονομασία του σε Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.
Το μουσείο έχει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για ΑΜΕΑ, ενώ διαθέτει και πωλητήριο. Η δυναμική του είναι τεράστια και η αναγνωρισιμότητά του παγκόσμια. Πολύ συχνά σπάνια έργα των συλλογών του παρουσιάζονται σε διεθνείς εκθέσεις.
Tip: Πέραν του εξαιρετικού υλικού που θα δείτε στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, τεράστια σημασία έχει και το άκρως εντυπωσιακό κτήριο όπου στεγάζεται. Η ανέγερσή του, που εξυπηρετούσε τη συγκεντρωτική διοίκηση της βρετανικής αυτοκρατορίας στην περιοχή και συμβόλιζε την παντοδυναμία του Αρμοστή, ανατέθηκε στον Sir George Whitmore, ο οποίος σχεδίασε ένα νεοκλασικό κτίσμα ρυθμού Αντιβασιλείας. Το κτήριο περιλαμβάνει ένα συγκερασμό στοιχείων της ρωμαϊκής και της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, ενώ χτίστηκε εξολοκλήρου από μαλτέζικο πωρόλιθο.
Info
Τρίτη-Κυριακή: 08.30-15.30
Εισιτήριο: 3 ευρώ, 2 ευρώ (μειωμένο). Ενιαίο Εισιτήριο για Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας, Βυζαντινό Μουσείο Αντιβουνιώτισσας, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας: 8 ευρώ, 4 ευρώ (μειωμένο)
Παλαιά Ανάκτορα
τηλ. 26610 30443, 26610 20193
www.matk.gr
Θέλετε να μάθετε τα πάντα για την Κέρκυρα; Κατεβάστε εντελώς δωρεάν το Corfu by GreekGuide.com και βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για μια απόδραση που θα σας μείνει αξέχαστη!
πηγή
Κείμενο: Νάντια Μασσαχού
Με μια Παλιά Πόλη πραγματικό κόσμημα -δεν είναι τυχαίο ότι έχει ανακηρυχθεί ως ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό μνημείο από την UNESCO- εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα δύο επιβλητικά φρούρια που την αγκαλιάζουν. Μια βόλτα στα γραφικά, λιθόστρωτα καντούνια, την πανέμορφη πλατεία Δημαρχείου και το νοσταλγικό Καμπιέλο, σίγουρα θα σας μεταφέρει κάπου στην Ιταλία και θα ξυπνήσει τα πιο ρομαντικά σας συναισθήματα. Πέραν της παλιάς πόλης ωστόσο το νησί δίνει τη δυνατότητα για συναρπαστικές εμπειρίες, αφού διαθέτει πάμπολλες παραλίες αλλά και χωριά προς εξερεύνηση.
Ποιες στάσεις θα πραγματοποιήσει ωστόσο κάποιος που επισκέπτεται το νησί για πρώτη φορά; Συγκεντρώσαμε τα δέκα σημαντικότερα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε και ενδιαφέρουσες πληροφορίες που τα συνοδεύουν για να σας βρουν… διαβασμένους.
Λιστόν και Σπιανάδα
Η βόλτα σας στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας είτε θα ξεκινάει είτε θα καταλήγει στο διάσημο Λιστόν, δίπλα από την κεντρική Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη πλατεία της χώρας μας. Άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού, αποτελεί το σήμα κατατεθέν και το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της πόλης, αλλά και meeting point για όλες της ώρες της ημέρας.
Τι είναι όμως το περίφημο Λιστόν; Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό συγκρότημα κατοικιών, του οποίου η οικοδόμηση ξεκίνησε την εποχή της Β» Γαλλικής Κυριαρχίας του νησιού (1807-1814). Αποσκοπούσε στο να αποτελέσει ορόσημο της αριστοκρατικής τάξης της Παλαιάς Κέρκυρα, ενώ σύμφωνα με διάφορους μύθους στο δρόμο του (τη σημερινή λεωφόρο Ελευθερίας) επιτρεπόταν ο περίπατος μόνο στους ευγενείς της εποχής. Ο σχεδιασμός του είναι έργο του Γάλλου μηχανικού Ματιέ ντε Λεσέψ, πατέρα του κατασκευαστή της Διώρυγας του Σουέζ, και φτιάχτηκε στα πρότυπα της διάσημης rue de Rivoli του Παρισιού. Για την κατασκευή του συνεργάστηκε και ο Έλληνας μηχανικός Ιωάννης Παρμεζάν. Κατά την περίοδο της Αγγλικής Αρμοστείας (1815-1864) επεκτάθηκαν οι τοξοστοιχίες και σταδιακά προστέθηκαν όροφοι, που στις μέρες μας φιλοξενούν κατοικίες και γραφεία. Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τη χρήση του κτηρίου, θα διαπιστώσετε πως ξεκίνησε ως στρατώνας των Γάλλων, ενώ στη συνέχεια λειτούργησε κι ως ξενοδοχείο που φιλοξένησε μάλιστα σπουδαίες προσωπικότητες.
Σήμερα, το Λιστόν αποτελεί το πιο κοσμικό σημείο της Κέρκυρας. Μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ, το φαγητό ή το ποτό σας στις επιχειρήσεις που βρίσκονται εδώ, ενώ το Πάσχα αποτελεί σημείο αναφοράς της παρέλασης των Φιλαρμονικών της πόλης και των Λιτανειών του Αϊ Σπυρίδωνα. Εντύπωση και θαυμασμό προκαλούν τα κρεμαστά βενετσιάνικα φανάρια και οι αψιδωτές καμάρες, που ιδίως το βράδυ που φωτίζονται συνθέτουν μια εικόνα βγαλμένη από άλλη εποχή.
Η Σπιανάδα επίσης, είναι το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσετε με το που θα φτάσετε στην Παλιά Πόλη και, πολύ πιθανώς, το τελευταίο, αν χρησιμοποιήσετε το γειτονικό της πάρκινγκ (βόρειο μέρος πλατείας) για τη στάθμευση του οχήματός σας. Το όνομά της προήλθε από την ιταλική λέξη spianare που σημαίνει ισοπεδώνω κι έχει να κάνει με την απόφαση των Ενετών το 1576 να κατεδαφίσουν τα γύρω σπίτια για να βελτιώσουν την άμυνα του νησιού. Οι Γάλλοι άφησαν επίσης το στίγμα τους στο πέρασμα των χρόνων, δεντροφυτεύοντάς την. Σήμερα, η πλατεία χωρίζεται σε Άνω και Κάτω και συγκεντρώνει όλη την κοινωνική και εμπορική ζωή του νησιού. Εδώ χτυπά ο παλμός του κέντρου, ενώ από το πρωί έως αργά το βράδυ είναι αναμφίβολα ένα ολοζώντανο σημείο συνάντησης.
Tip: Στο γρασίδι στο βόρειο μέρος της πλατείας μπορείτε να απολαύσετε αγώνες κρίκετ! Επίσης,θα γίνει το σημείο αφετηρίας μιας υπέροχης παραθαλάσσιας βόλτας στον όρμο της Γαρίτσας.
Info
Παλιά Πόλη, Κέρκυρα
Άγιος Σπυρίδωνας
Ένα από τα δημοφιλέστερα και σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού, ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, βρίσκεται στην Παλιά Πόλη πίσω από το Λιστόν. Συγκεκριμένα στην οδό Νικηφόρου Θεοτόκη, δίπλα από την ομώνυμη πλατεία, θα δείτε το εντυπωσιακό καμπαναριό του πολιούχου της Κέρκυρας και θα το αναγνωρίσετε από την πρώτη στιγμή, μιας και αποτελεί μια από τις χαρακτηριστικές εικόνες του νησιού.
Η μονόκλιτη, ξυλόστεγη επτανησιακού βασιλικού ρυθμού ανήκε κάποτε στην οικογένεια Βούλγαρη, που είχε στην κατοχή της και το σκήνωμα του Αγίου. Η σημερινή εκκλησία χτίστηκε το 1589 και εξωτερικά δεν έχει καμία σχέση με τα βυζαντινά πρότυπα αρχιτεκτονικής, θυμίζοντας ναούς των δυτικών χωρών, και συγκεκριμένα, το ναό του Αγίου Γεωργίου στη Βενετία, που χτίστηκε την ίδια περίοδο. Στο εσωτερικό του ναού θα σας εντυπωσιάσει η εκπληκτική οροφή με τα 17 χρυσοποίκιλτα φατνώματα που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή του Αγίου Σπυρίδωνα, αντίγραφα των αρχικών φατνωμάτων που φιλοτέχνησε ο Παναγιώτης Δοξαράς το 1727. Το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, που πλέον φυλάσσεται σε μία αργυρή λάρνακα στα δεξιά του Ιερού, προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος προσκυνητών. Ο θαυματουργός Άγιος, που έσωσε πολλές φορές το νησί από την καταστροφή και την πείνα με τα θαύματά του, κάνει ακόμα χιλιάδες πιστούς να έρχονται για βοήθεια.
Info
Νικηφόρου Θεοτόκη, Κέρκυρα
Παλαιό Φρούριο (Fortezza)
Το Παλαιό Φρούριο, γνωστό κι ως Fortezza, δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της πόλης, σε φύσει οχυρή θέση, που επί Ενετοκρατίας (15ος αιώνας) μετατράπηκε για αμυντικούς λόγους από χερσόνησο σε νησίδα με την κατασκευή τάφρου.
Θα το βρείτε στην άκρη της Σπιανάδας, σε απόσταση λίγων λεπτών από το Λιστόν. Με το που διασχίσετε τη γέφυρα, πάνω από την τεχνητή τάφρο, την Κόντρα Φόσσα και περάσετε την επιβλητική του κεντρική πύλη, θα νιώσετε αυτόματα ότι πραγματοποιείτε ένα γοητευτικό ταξίδι στο παρελθόν. Τα σημαντικότερα μνημεία στο χώρο του Παλαιού Φρουρίου είναι η κεντρική πύλη, οι προμαχώνες Σαβορνιάν, Μαρτινένγκο και Μανδρακίου, οι Πύργοι της Ξηράς και της Θάλασσας, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το κτήριο των φυλακών, οι αγγλικοί στρατώνες και το αγγλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Στους χώρους του Παλαιού Φρουρίου φιλοξενούνται, επίσης, η Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο, ένα από τα σημαντικότερα της χώρας μας. Επίσης, λειτουργεί και το ομώνυμο cafe, όπου μπορείτε να κάνετε μια ευχάριστη στάση.
Tip: Μην παραλείψετε να φτάσετε μέχρι το πιο ψηλό σημείο στο Παλαιό Φρούριο, όπου μπορείτε να βγάλετε μια υπέροχη αναμνηστική φωτογραφία με φόντο το Λιστόν και τη Σπιανάδα.
Info
Καθημερινά: 07.30-19.30
Είσοδος:3 ευρώ/άτομο
Παλιά Πόλη
τηλ. 26610 42279
www.corfuoldfortress.com
Νέο Φρούριο
Θα το βρείτε πάνω στο λόφο του Αγίου Μάρκου, πίσω από το παλιό Λιμάνι, στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης. Το Νέο Φρούριο αποτέλεσε τμήμα της πρώτης γραμμής των ενετικών οχυρώσεων μετά την τουρκική πολιορκία του 1571. Περιλαμβάνει υπόγειες στοές, δεξαμενές και σημαντικά οχυρωματικά έργα, ενώ στο χώρο του θα δείτε το επιβλητικό κτήριο των αγγλικών στρατώνων. Σήμερα φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εδώ πραγματοποιούνται πολλές συναυλίες.
Tip: Από το Φρούριο θα έχετε υπέροχη πανοραμική θέα της πόλης. Καλό είναι να φοράτε ξεκούραστα παπούτσια, γιατί θα χρειαστεί να περπατήσετε σε ανηφόρα.
Info
Καθημερινά: 09.00-21.00
Είσοδος: 3 ευρώ /άτομο
Παλιά Πόλη
τηλ.26610 27370
Ποντικονήσι και Παναγία των Βλαχερνών
Αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κέρκυρας. Οι μεν Έλληνες αυθόρμητα σκέφτονται το τραγούδι «Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι...» και φέρνουν στο νου το νησί των Φαιάκων, οι δε ξένοι σίγουρα το έχουν ακούσει ή δει σε διάφορες εντυπωσιακές φωτογραφίες.
Για να το προσεγγίσετε, πρέπει να κατευθυνθείτε προς τη Γαρίτσα και μετά από μια γραφική διαδρομή θα φτάσετε στο Κανόνι. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το Ποντικονήσι, το μικρό πράσινο νησάκι που βρίσκεται μπροστά από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας με τον πλωτό αεροδιάδρομο, στον κόλπο του Χαλικιόπουλου. Το Ποντικονήσι συνδέεται με πολλούς μύθους στο πέρασμα των χρόνων. Ο επικρατέστερος θέλει να είναι το καράβι που έφερε τον Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων. Κατά τη διάρκεια μιας φοβερής καταιγίδας, ο Οδυσσέας ξεβράστηκε στις ακτές του νησιού και ο θεός Ποσειδώνας μετέτρεψε το καράβι του σε αυτό τον καταπράσινο βράχο. Σήμερα, δεν μπορείτε να το προσεγγίσετε, καθώς θεωρείται προστατευμένη ζώνη. Ωστόσο θα απολαύσετε τη θέα του και θα βγάλετε υπέροχες αναμνηστικές φωτογραφίες, ενώ αξίζει να επισκεφτείτε την Παναγία των Βλαχερνών που βρίσκεται μια ανάσα μακριά. Για την ακρίβεια απέχει από τη στεριά 300 μ. και θα σας μεταφέρουν ως εκεί μικρά καϊκάκια.
Tip: Το Ποντικονήσι οφείλει το όνομά του στο μέγεθός του. Είναι καταπράσινο με πυκνή βλάστηση και φιλοξενεί την εκκλησία του Παντοκράτορα που χρονολογείται στο 13ο αιώνα. Στην Παναγία των Βλαχερνών θα θαυμάσετε το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο, αξιόλογες εικόνες και τοιχογραφίες.
Info
Κανόνι, Κέρκυρα
Αχίλλειον
Λίγο έξω από την πόλη της Κέρκυρας, στο χωριό Γαστούρι, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Να έχει παραδοθεί σε καιρούς αλλοτινούς, τότε που αυτοκράτορες και πριγκίπισσες αποτελούσαν τους πρωταγωνιστές σε κάθε «παραμύθι». Συγκεκριμένα, σε απόσταση 10 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης, θα αντικρίσετε ένα άριστα διατηρημένο επιβλητικό ανάκτορο, που συνεχίζει να προκαλεί αμείωτα το θαυμασμό όποιου το επισκεφτεί. Το Αχίλλειον αποτέλεσε θέρετρο δυο μορφών της ευρωπαϊκής ιστορίας, που το μόνο κοινό που είχαν μεταξύ τους ήταν η λατρεία τους προς την Κέρκυρα, την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Η Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, η γνωστή Σίσι, και ο Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος Β». Εκείνη το έχτισε για να έρχεται και να ξεχνάει τον πόνο της, εκείνος το αγόρασε μετά το θάνατό της, αλλά ο πόλεμος, που ο ίδιος κήρυξε, δεν τον άφησε να το χαρεί.
Κατά τον Α» αλλά και Β» Παγκόσμιο Πόλεμο, το ανάκτορο καταλήφθηκε, χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς και δυστυχώς, λεηλατήθηκε. Μετά από πολυετείς εργασίες ανακατασκευής και ανακαίνισης, έχει ανακτήσει πλέον την παλιά του αίγλη και στεγάζει το Μουσείο Αχίλλειον που προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών.
Η μαγική περιπλάνηση στο λαμπρό παρελθόν ξεκινά από την είσοδο κιόλας του Ανακτόρου, όπου θα αντικρίσετε εκπληκτικά γλυπτά και αγάλματα εμπνευσμένα αρχαία ελληνική μυθολογία, εντυπωσιακούς κλιμακωτούς κήπους και μια εκπληκτική θέα. Καθώς εισέρχεστε στο ανάκτορο πρέπει οπωσδήποτε να σταθείτε και να παρατηρήσετε το κλιμακοστάσιο, ένα ανεκτίμητο έργο τέχνης το οποίο υμνεί την ελληνική μυθολογία με αγάλματα του Δία και της Ήρας, μικρότερα αγαλματίδια και γύψινα γλυπτά. Δεξιά θα δείτε το πορτρέτο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ, ενώ αριστερά θα θαυμάσετε το μαρμάρινο τζάκι και τα αγαλματίδια που το κοσμούν. Η οροφή κοσμείται με ένα τεράστιο φρέσκο, έργο απαράμιλλης τέχνης, που απεικονίζει αλληγορικά τις «Τέσσερις Εποχές». Στο τέλος της σκάλας υπάρχει μια μεγαλειώδης ελαιογραφία που απεικονίζει το «Θρίαμβο του Αχιλλέα» στη μάχη με τον Έκτορα.
Το καθολικό παρεκκλήσι της Ελισάβετ αποτελεί ολόκληρο ένα έργο τέχνης, με εντυπωσιακότερο σημείο την τοιχογραφία στο θολωτό, που απεικονίζει τη δίκη του Χριστού. Στην Αίθουσα της Ελισάβετ υπάρχουν έπιπλα και αντικείμενα που προέρχονται από το υπνοδωμάτιό της, όπως επίσης ένας μεγάλος πίνακας που απεικονίζει τον Οδυσσέα και τη Ναυσικά στο νησί των Φαιάκων, ενώ στην Αίθουσα του Κάιζερ εκθέτονται προσωπικά αντικείμενα του αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμου Β», μια προσωπογραφία του ιδίου και άλλοι πίνακες με ναυτικά θέματα. Το εξωτερικό το ανακτόρου κοσμείται επίσης από απαράμιλλα έργα τέχνης.
Tip: Το μεγαλύτερο ίσως σε αξία άγαλμα στο Αχίλλειο είναι ο «Αχιλλεύς Θνήσκων» που παρουσιάζει τον Αχιλλέα που πεθαίνει προσπαθώντας να βγάλει το βέλος από τη φτέρνα του. Το άγαλμα ο «Αχιλλεύς Νικών» είναι το μεγαλύτερο άγαλμα του Αχίλλειου, με διαστάσεις εξωπραγματικές, όπου ο Αχιλλέας παρουσιάζεται στη στιγμή της νίκης του.
Info
Δευτέρα-Παρασκευή: 08.00-19.00, Σάβατο-Κυριακή: 08.00-14.30
Γαστούρι
τηλ. 26610 56245
www.achillion-corfu.gr
Μον Ρεπό
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήματα του νησιού, μόλις 3 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας, που δημιουργήθηκε εξαιτίας ενός έρωτα και φιλοξένησε στην πορεία του εξέχουσες προσωπικότητες, σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης Κέρκυρας.
Στο κτήμα του Μον Ρεπό έχτισε τη θερινή του έπαυλη το 1831 ο Άγγλος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων Frederic Adam για χάρη της αγαπημένης του γυναίκας της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού, σε σχέδια του Άγγλου αρχιτέκτονα Whitmore. Την ονομασία του ωστόσο (Mon Repos σημαίνει «η ξεκούρασή μου») την πήρε από το Βασιλιά Γεώργιο Α» στον οποίο παραχωρήθηκε το παλάτι το 1864 με την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
Στο παλάτι φιλοξενήθηκε το 1863 και η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, η θρυλική πριγκίπισσα Σίσι, πριν χτίσει, μαγεμένη από την Κέρκυρα, το Αχίλλειον, ενώ εδώ γεννήθηκε και ο Φίλιππος Μαουνμπάντεν, ο μετέπειτα Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ. Το Μον Ρεπό είχε επιλέξει και ο Παρίνι, ο Ιταλός πολιτικός διοικητής των Ιονίων Νήσων, ως θερινή κατοικία κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Με τη μεταπολίτευση το Μον Ρεπό επιστράφηκε στο Δήμο της Κέρκυρας, αλλά τότε άρχισε μια νέα περιπέτεια, καθώς ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ το διεκδίκησε ως προσωπική του οικογενειακή περιουσία. Τελικά, μετά από έντονες δικαστικές διαμάχες, το κτήμα επέστρεψε στον Δήμο Κέρκυρας το 1991. Πέραν του Ανακτόρου, του Μουσείου και των εκθεμάτων θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε κι έναν υπέροχο, τεράστιο κήπο με σπάνια φυτά και βότανα.
Tip: Μπορείτε να φτάσετε έως εδώ χρησιμοποιώντας λεωφορείο, μιας και το ΚΤΕΛ Κέρκυρας εκτελεί πολύ συχνά δρομολόγια.
Info
Τρίτη-Κυριακή: 08.30-15.00
Παλαιόπολη
τηλ. 26610 41369
Νησί του Βίδο και Λαζαρέτο
Το νησί του Βίδο βρίσκεται απέναντι από την πόλη, σε απόσταση 1.200 μ. από το Παλαιό Λιμάνι της Κέρκυρας, έχει έκταση 538 στρέμματα και αποτελεί ένα μικρό φυσικό παράδεισο. Η ονομασία του οφείλεται σε έναν από τους ιδιοκτήτες του τον Guido Malipieri. Στο νησί αποδόθηκε το όνομα και όχι το επώνυμο του ιδιοκτήτη και παραφράστηκε από Guido σε Βίδο.Παλαιότερα ήταν γνωστό ως Πτυχιά, Άγιος Στέφανος και το Νησί της Ειρήνης. Σήμερα, ανήκει στο Δήμο Κέρκυρας και εδώ θα βρείτε εστιατόριο και αναψυκτήριο, παραλία καθώς και απίστευτα μονοπάτια για πεζοπορία. Για να το προσεγγίσετε, πρέπει να πάρετε το καράβι από το Παλαιό Λιμάνι της Κέρκυρας, από όπου εκτελούνται τακτά δρομολόγια. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 10 λεπτά.
Η νησίδα Λαζαρέτο από την άλλη, βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της πόλης της Κέρκυρας και έχει έκταση 70.000 τ.μ. Πέραν της μοναδικής του ομορφιάς, το νησί παρουσιάζει και τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον. Το όνομά του, σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται στα ιστορικά αρχεία της Κέρκυρας, οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ υπήρχε μία εκκλησιά αφιερωμένη στην Παναγία της Ναζαρέτ. Από το Λα Ναζαρέτ πρέπει να προήλθε η παραφθορά Λαζαρέτο. Μια δεύτερη εκδοχή θέλει το όνομα να προέρχεται από το λοιμοκαθαρτήριο (λαζαρέτο) που υπήρχε εκεί. Άλλωστε λαζαρέτα ονόμαζαν οι Ενετοί όλα τα λοιμοκαθαρτήρια που ίδρυσαν στην Ευρώπη. Σήμερα, το Λαζαρέτο θεωρείται εθνικό μουσείο προς τιμή των επαναστατών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατά την διάρκεια του Β» Παγκοσμίου πολέμου.
Tip: Τα δρομολόγια προς το Βίδο αναχωρούν κάθε μία ώρα από τις 10.00 ως τις 21.00, ενώ από το Βίδο αναχωρούν από τις 09.30 ως τις 21.30.
Το εισιτήριο κοστίζει 2 ευρώ (γραφείο κατασκηνώσεων & υπεύθυνου νησίδας Βίδου: τηλ. 26610 44222, 26610 32876, εστιατόριο: τηλ. 26610 32711).
Αναγνωστική Εταιρία
Θα τη βρείτε στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, σε απόσταση αναπνοής από το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτήριο που σίγουρα θα σας φέρει στο νου εικόνες από παλιές ελληνικές ταινίες.
Η Αναγνωστική Εταιρία ιδρύθηκε το 1836 από μια ομάδα 14 νέων αστών, έχοντας ως πρότυπο την ομώνυμη Εταιρία της Γενεύης (Societe de Lecture de Geneve). Καθ» όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της υπήρξε η «στέγη» πολλών και σπουδαίων προσωπικοτήτων που ήταν μέλη της, ενώ η δυναμική της παρουσία σε όλα τα καίρια θέματα που απασχόλησαν την Ελλάδα κατά το 19ο και 20ο αιώνα την καθιστά σπουδαία ως προς το έργο και το ρόλο της, πολιτισμικά και κοινωνικά. Σήμερα, με κληρονομιά μια πλούσια συλλογή βιβλίων, χαρτών, χαρακτικών, πινάκων, επίπλων και αρχείων, η Αναγνωστική Εταιρία πορεύεται με διττό ρόλο: αφενός ως κέντρο μελέτης του επτανησιακού πολιτισμού και αφετέρου ως θεματοφύλακας της παράδοσης του ιδιαίτερου αυτού τόπου.
Tip: Αν θέλετε να την επισκεφτείτε απογευματινές ώρες, καλό είναι να επικοινωνήσετε προηγουμένως, έτσι ώστε να κλείσετε κάποιο ραντεβού.
Info
Δευτέρα-Σάββατο: 09.30-13.30, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: και απογεύματα, μόνο κατόπιν ραντεβού
Καποδιστρίου 120,
τηλ. 26610 39528, 26610 33297
www.anagnostikicorfu.com
Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
Στεγάζεται στα Ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου στην Παλιά Πόλη και είναι το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Άπω Ανατολής και της Ινδίας.
Ιδρύθηκε το 1928 ως Μουσείο Σινοϊαπωνικής Τέχνης και φιλοξένησε τη σινοϊαπωνική συλλογή του Γρηγορίου Μάνου, που έγινε δωρεά από τον ίδιο. Έκτοτε, έγινε πραγματικός πόλος έλξης για τους φιλότεχνους, με αποτέλεσμα να στεγάζει περίπου 15.000 αντικείμενα ασιατικής τέχνης από ιδιωτικές συλλογές και δωρεές μεμονωμένων αντικειμένων. Η δωρεά Χατζηβασιλείου το 1973 πρόσθεσε στο δυναμικό του 400 έργα από την Ινδία, το Πακιστάν, το Θιβέτ, το Σιάμ και τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλάζοντας τον αυστηρά σινοϊαπωνικό χαρακτήρα του και οδηγώντας στη μετονομασία του σε Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.
Το μουσείο έχει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για ΑΜΕΑ, ενώ διαθέτει και πωλητήριο. Η δυναμική του είναι τεράστια και η αναγνωρισιμότητά του παγκόσμια. Πολύ συχνά σπάνια έργα των συλλογών του παρουσιάζονται σε διεθνείς εκθέσεις.
Tip: Πέραν του εξαιρετικού υλικού που θα δείτε στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, τεράστια σημασία έχει και το άκρως εντυπωσιακό κτήριο όπου στεγάζεται. Η ανέγερσή του, που εξυπηρετούσε τη συγκεντρωτική διοίκηση της βρετανικής αυτοκρατορίας στην περιοχή και συμβόλιζε την παντοδυναμία του Αρμοστή, ανατέθηκε στον Sir George Whitmore, ο οποίος σχεδίασε ένα νεοκλασικό κτίσμα ρυθμού Αντιβασιλείας. Το κτήριο περιλαμβάνει ένα συγκερασμό στοιχείων της ρωμαϊκής και της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, ενώ χτίστηκε εξολοκλήρου από μαλτέζικο πωρόλιθο.
Info
Τρίτη-Κυριακή: 08.30-15.30
Εισιτήριο: 3 ευρώ, 2 ευρώ (μειωμένο). Ενιαίο Εισιτήριο για Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας, Βυζαντινό Μουσείο Αντιβουνιώτισσας, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας: 8 ευρώ, 4 ευρώ (μειωμένο)
Παλαιά Ανάκτορα
τηλ. 26610 30443, 26610 20193
www.matk.gr
Θέλετε να μάθετε τα πάντα για την Κέρκυρα; Κατεβάστε εντελώς δωρεάν το Corfu by GreekGuide.com και βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για μια απόδραση που θα σας μείνει αξέχαστη!
πηγή
Post A Comment: