Η Ευρώπη έχει χάσει πάνω από τα μισά προϊστορικά της δάση

Η Ευρώπη έχει χάσει πάνω από τα μισά προϊστορικά της δάση


Περισσότερες από τις μισές δασικές εκτάσεις της Ευρώπης έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 6.000 χρόνια εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης για γεωργική γη, αλλά και της χρήσης του ξύλου ως πηγής καυσίμου, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ.
 

Αναλύοντας τη γύρη των δέντρων από περισσότερες από 1.000 ευρωπαϊκές τοποθεσίες, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, κατά το μακρινό παρελθόν, πάνω από τα 2/3 της Kεντρικής και Βόρειας Ευρώπης ήταν καλυμμένα από δάση.

Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει πέσει κάτω από το 1/3, αν και στις δυτικές και παράκτιες περιοχές η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη.

Η έρευνα έδειξε ότι η δασική κάλυψη είχε αυξηθεί από περίπου 60% πριν από 11.000 χρόνια, σε 80% πριν από 6.000 χρόνια. Ωστόσο, η καθιέρωση νέων γεωργικών πρακτικών κατά τη Νεολιθική περίοδο σηματοδότησε τη σταδιακή υποχώρηση των δασικών εκτάσεων.

Το φαινόμενο αυτό επιταχύνθηκε προς το τέλος της Εποχής του Χαλκού και συνεχίστηκε σε αμείωτους ρυθμούς μέχρι και σήμερα.

«Η διαχείριση των δασών να πραγματοποιείται με βιώσιμο τρόπο»

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ αντιμετωπίζουν ως μείζονα πρόκληση τη διαχείριση του ευρωπαϊκού δασικού τομέα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να εξισορροπήσουν τις εκπομπές και την απορρόφηση άνθρακα.

Η ΕΕ περιλαμβάνει το 5% των δασών του πλανήτη, καλύπτοντας το 40% της γης. Περίπου το 60% των δασών είναι ιδιόκτητο, ενώ το υπόλοιπο 40% ανήκει και διαχειρίζεται από τις δημόσιες αρχές.
Η δασική περιοχή στην Ευρώπη επεκτείνεται συνεχώς τα τελευταία 60 χρόνια και καλύπτει πλέον περίπου 155 εκατομμύρια εκτάρια, ισοδύναμα με την περιοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βιοενέργεια αντιπροσωπεύει το 61% της ανανεώσιμης ενέργειας που καταναλώνεται στην ΕΕ, με τη δασική βιομάζα να αποτελεί το 70% της συνολικής βιοενέργειας. Ταυτόχρονα, και η βιομάζα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ, καθώς οι χώρες αναζητούν πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις έναντι των ορυκτών καυσίμων.

«Η διαχείριση των δασών πρέπει να πραγματοποιείται με βιώσιμο τρόπο, στοχεύοντας στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο εισηγητής του LULUCF του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Norbert Lins.

«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, αφού δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε εντελώς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη βιομηχανία, αλλά πρέπει να τις μειώσουμε δραστικά, τα δάση μας πρέπει να αφαιρέσουν περισσότερα από αυτά που εκπέμπουν», κατέληξε ο κ. Lins.

πηγή
Τυραννόσαυρος

Τυραννόσαυρος

Tyrann;osayrow. Ενημερωτικο περιοδικό ποικίλης ύλης. Όλα όσα σε ενδιαφέρουν μαζεμένα σε ένα site.

Post A Comment: