Αγκινάρα (Yuara Scolymus), γνωστή και αυτή από την αρχαία Ελλάδα, είναι ένα από τα πιο πλούσια φυτά σε πρωτεϊνικές ουσίες, ένζυμα, σίδηρο, βιταμίνες A, B, C, ασβέστιο και φώσφορο. Οι βοτανολόγοι συστήνουν αφεψήματα βρασμένων φύλλων αγκινάρας για την θεραπεία της φυματίωσης, των παθήσεων του συκωτιού, των νεφρών, και της δυσκοιλιότητας, λόγω της κυτταρίνης και της τανίνης που περιέχει.


Αγκινάρα (Yuara Scolymus), γνωστή και αυτή από την αρχαία Ελλάδα, είναι ένα από τα πιο πλούσια φυτά σε πρωτεϊνικές ουσίες, ένζυμα, σίδηρο, βιταμίνες A, B, C, ασβέστιο και φώσφορο.

Οι βοτανολόγοι συστήνουν αφεψήματα βρασμένων φύλλων αγκινάρας για την θεραπεία της φυματίωσης, των παθήσεων του συκωτιού, των νεφρών, και της δυσκοιλιότητας, λόγω της κυτταρίνης και της τανίνης που περιέχει. 

Σε παλιά ιταλικά συγγράματα από την ζωή των μοναχών του Μεσαίωνα, αναφέρεται πως έκαναν κομπρέσες από αγκινάρα και κρασί για να θεραπεύσουν τα κρυολογήματα, τους ρευματισμούς και την τόνωση της τριχοφυίας.

Γι' αυτό και η γιαγιά Μαρίτσα έχει μακρυά και ζωντανά μαλλιά παρά τα χρόνια της. Τι κάνει; Κάθε φορά που μαγειρεύει αγκινάρες, κρατάει 4-5 φύλλα και τα ρίχνει σε νερό που έχει βράσει, προσθέτει  κρασί και τα αφήνει για λίγες ώρες. Το σουρώνει και το βάζει στο ψυγείο και κάθε μέρα τρίβει τις ρίζες των μαλλιών της με αυτό το μαγικό νερό.

Δοκιμάστε να βάλετε και λίγα φύλλα φασκόμηλου και καρυδιάς για να καλύψετε και τις λευκές τρίχες.

Ειρήνη Παληού για τα Βοτανολογικά
 
πηγή
 
Τυραννόσαυρος

Τυραννόσαυρος

Tyrann;osayrow. Ενημερωτικο περιοδικό ποικίλης ύλης. Όλα όσα σε ενδιαφέρουν μαζεμένα σε ένα site.

Post A Comment: